Jump to content

savjet


tinoxy

Preporučene objave

Pretpostavljam da se radi o izvanbračnoj zajednici. Neovisno o tome, ima li dijete bračni ili izvanbracni status, ono ima pravo da zivi sa svojim roditeljima kao sto i vi imate pravo da zivite sa svojim djetetom i vidate, ostvarujete susrete s njim. Dakle, oboje imate jedenaka prava na svoje dijete i izvrsenje roditeljske skrbi prema njemu. U slucaju da vam brani da vidate svoje dijete, javite se centru za socijalnu skrb i objasnite stvar..a onda ce ono prema daljnoj potrebi urigirat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Praksa pokazuje kako centar najvjerojatnije neće ni prstom pomaknuti ukoliko nije u tijeku postupak o povjeravanju djeteta jednom od roditelja, pa niti za vrijeme istog, bez priličnog pritiska i upornosti obraćanja istome pismenim putem, uz pozivanje na ostvarenje prava djeteta shodno pripadajućim odredbama zakona i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, savjet ocu koji je otvorio temu bi bio: tražiti povjeravanje djeteta jednome od roditelja, jer to će ionako morati biti učinjeno kad-tad inače je otežano funkcioniranje života, nadalje istovremeno zatražiti privremeno rješenje da se pokrije period do pravomoćnosti papirića suda, zatražiti susrete s djetetom, te će biti određena i visina kojom će roditelj koji s djetetom ne živi sudjelovati u njegovom uzdržavanju.

 

Za djecu dojenačkog uzrasta se određuje susrete uz prisustvo majke, nekoliko sati tjedno, nekima jednom nekima dvaput. Kada dijete prelazi u vrtićki uzrast, prisustvo majke se može maknuti iz susreta i druženja jer se ne radi o susretima i druženju roditelja djeteta već jednog s djetetom, a to biva obično 2x tjedno i počinju se uvoditi vikedni i praznici. Praznici bivaju pojačani shodno traženju roditelja koji s djetetom ne živi, ponekad do mjesec dana ljeti mada najčešće 2-3 tjedna te zimskim praznicima tjedan, proljetne rijetko tko zatraži.

 

Iako taj dio je pitanje koliko onaj koji s djetetom ne živi zatraži.

 

Ujedno, napomenimo još jednom kako to nije maximalno pravo roditelja koji s djetetom ne živi odnosno ne donosi se odluka u tom smislu, već je smisao zaštita minimalnih prava djeteta na susrete s tim roditeljem..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, pitali ste na koji način je uvriježeno da piše.

Uglavnom rijetko tko i traži više, a nema razloga da ne zatražite upravo ovo što ste i sami rekli.

 

Naravno da postoji mogućnost, jer nigdje nije precizno propisano ni kada niti koliko pa da se prema tome nešto odredi. Jedino je važno da se zaštiti barem minimum potreban za djetetov normalan psihofizički razvoj. A jednako je važno da i vi u tome ne posustanete ili da vas ne obeshrabri stav kojekakvih likova sa kojima ćete se susretati.

Naravno, ovo sve za slučaj o kojemu govorite: kad majka pokušava zabraniti kontakt.

 

Ne radi se o jednakim pravima jer sve o čemu se priča jesu zapravo dužnosti roditelja. Dijelite skrb nad djetetom, no jednome će biti povjereno na zajednički život.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko majka djeteta izbjegava i brani kontakte s djetetom, onda ćete to teško ostvariti bez odvjetnika i suda, ukoliko bude tvrdoglavila po tom pitanju. A to znate najbolje vi sami.

 

Postupak na sudu po tom pitanju ne bi trebao trajati u nastavcima kao tv sapunice obzirom da se ne radi i o razvodu.

 

Ostatak postupka kad je dijete u pitanju je gotovo indentičan.

I kad-tad će doći na red, makar ga i majka jednom pokrenula jer će joj inače i za promjenu adrese djetetu trebati vaš potpis kao da dijete živi s vama pa će se sjetiti da treba zatražiti povjeravanje djeteta koje ionako već s njom živi.

 

Na vama je da procjenite možete li se oko viđanja djeteta dogovoriti ili ćete to djetetovo pravo realizirati putem rješenja suda.

 

U svakom slučaju je lijepo imati rješenje na koje se može pozvati za slučaj da kome zapuhne neki vjetrić pa mijenja dogovore i stavove svako-toliko vremena. Pa se dogovorite za šetnjice i svaki dan preko toga ako se dogovarati može.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U sličnoj sam situaciji. Sve podneske koje budete slali nadležnom CZSS obavezno naznačiti sa INTERVENCIJA i obrazložiti zbog čega je tražite, dakle obavezno pismenim putem preporučeno ili osobno dostaviti centru sa primjerkom na koji će vam lupiti prijamni štambilj.

U mom slučaju intervencije takve vrste ne pomažu pa sam morao angažirati odvjetnika da mi sudskim putem regulira pravo na druženje i viđanje djeteta.

CZSS prije sudske rasprave mora dostaviti svoje

mišljenje koje sud ne mora prihvatiti, ali u većini slučajeva prihvaća.

Vi kao djetetov otac dužni ste skrbiti o djetetu.

Sve mjesečne novčane uplate vršite na tekući račun majke sa naznakom "novac za uzdržavanje djeteta", čuvajte kopije uplatnica, čuvajte i račune.

Nemojte se predavati, niste jedini, budite uporni.

Meni se pred djetetom viče da sam đubre, bolestan, na antidepresivima, patološki lažac,i za sada mi djetetova majka dozvoljava 2 sata na tjedan da vidim dijete, a brani mi da ga uzmem i prošetam parkom, moj obilazak djeteta izgleda kao u zatvoru (ograničila mi je kretanje u njihovom stanu). Uskoro imam prvu raspravu na sudu.

Ako vas još nešto bude zanimalo pitajte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ovo bih usporedio kao bitka za Guadal kanal u kojem su korištene, za vrijeme drugog svjetskog rata, čak i podmornice sa japanskim kamikazama (Kaiteni)! Strašna Vas bitka čeka, ali najvažnije od svega je, da ipak treba dobiti majku Vašeg djeteta na suradnju i zajednički se dogovarati u vezi sa djetetom. Nevjerojatno, ali majka će sama doći do zaključka da će se morati s Vama dogovarati i da će tražiti od Vas pomoć u pogledu troškova, odgoja, zdravstvenog zbrinjavanja Vašeg zajedničkog djeteta i to treba dočekati. Harlekin i razni Harlekini, vjerujte, nisu za to zainteresirani, jer i ovaj moj Harlekin, koliko god bio retardirani majmun, došao je do svjesti da se ne isplati tuči za tuđe djete, pogotovo ako je njegov otac uporan u borbi za svog švrčića. Do tada "bitka za Guadal kanal"!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija