Jump to content

Prava vozača


ivonjska

Preporučene objave

Vozači

Da li vozači rade na poslovima na kojima, uz primjenu mjera zaštite na radu, niije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja, obzirom na činjenicu da imaju "beneficirani radni staž" ili staž sa produljenim trajanjem?

 

Osobito teška i za zdravlje i radnu sposobnost štetna radna mjesta na kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem jesu radna mjesta na kojima postoje štetni utjecaji na zdravstveno stanje i radnu sposobnost zaposlenika, unatoč tome što su primijenjene opće i posebne zaštitne mjere utvrđene propisima o zaštiti na radu.

Između ostalih to su i radna mjesta vozača tramvaja i vozača autobusa u gradskom prometu.

 

Pitam zato jer: Radnik koji radi na poslovima na kojima, uz primjenu mjera zaštite na radu, nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja, ima za svaku kalendarsku godinu pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje trideset radnih dana.

 

I zato jer: Na poslovima na kojima, uz primjenu mjera zaštite na radu, nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja, radno vrijeme se skraćuje razmjerno štetnom utjecaju uvjeta rada na zdravlje i radnu sposobnost radnika.

 

I zato jer: Radnik koji radi na poslovima iz stavka 1. ovoga članka ne smije na takvim poslovima raditi prekovremeno niti se smije na takvim poslovima zaposliti kod drugoga poslodavca.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li vozači rade na poslovima na kojima, uz primjenu mjera zaštite na radu, niije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja, obzirom na činjenicu da imaju "beneficirani radni staž" ili staž sa produljenim trajanjem?

 

Ima nešto u tome, obzirom da je u ovoj profesiji relativno često ostvarivanje prava na profesionalnu bolest. No daj malo detaljiziraj kaj te u biti zanima, koje pravo, u konačinici ukoliko bi bio recimo dogovor da.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom na sve navedeno Pitanje je vrlo jednostavno: da li radno mjesto vozača spada u poslove na kojima, uz primjenu mjera zaštite na radu, niije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja?

Odgovor nije jednostavan. Jer ako je DA onda vozači moraju radi skračeno radno vrijeme, ne smiju raditi prekovremeno i moraju imati najmanje 30 radnih dana godišnjeg odmora.

Ako pak je odgovor NE, pitanje je zašto imaju beneficirani staž? Kvaka 22? :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U kakvoj mi državi živimo još će vozačima ukinuti beneficiju. (Znam, znam, ne morate mi govoriti da u većini zemalja Europske unije nema beneficiranog staža, ali to su zemlje socijalne pravde i blagostanja. BTW, Jednom prilikom u jednoj skandinavskoj kraljevini postavio sam slično pitanje ministrici prometa i žena nije mogla shvatiti što u stvari pitam. Naime, tamo nema beneficiranog staža pa dok možeš raditi, radiš, a kad ne možeš država brine o tebi jer si plaćao visoke poreze. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo sam kopao po http://www.zastita.com.hr/content/view/202/233/ i naišao na:

POSLOVI S POSEBNIM UVJETIMA RADA SU:

rukovanje i upravljanje strojevima i urešajima na mehanizirani pogon na kojima se ne mo²e primijeniti zaštita od mehaničkih opasnosti,

rukovanje i upravljanje samohodnim strojevima na mehanizirani pogon (kombajni, grejderi, utovarivači, bageri, buldo²eri, strojevi za sabijanje tla i dr.),

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

PREKOVREMENI RAD NA POSLOVIMA NA KOJIMA SE STAŽ OSIGURANJA RAČUNA S

POVEĆANIM TRAJANJEM

U svezi s vašim upitom u predmetu prekovremenog rada na poslovima na kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem, obavještavamo vas da nije propisana zabrana prekovremenog rada na takvim poslovima. Po naravi stvari, međutim, veća je vjerojatnost da na većini takvih poslova prekovremeni rad štetno utječe na zdravlje i radnu sposobnost radnika, pogotovo ako je uveden za duže razdoblje. Inspektor rada je ovlašten i dužan zabraniti prekovremeni rad ako on štetno utječe na zdravljei radnu sposobnost radnika (čl. 33., st. 3. Zakona o radu) pa radničko vijeće ili povjerenik radnika za zaštitu na radu mogu od nadležnog inspektora rada zatražiti da obavi nadzor na takvim poslovima i ako je potrebno zabrani prekovremeni rad.

(MRSS, klasa: 110-01/02-01/419, ur. br: 524-04/2-02-2, od 10. prosinca 2002.)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo nesto sto bi vam moglo pomoci:

 

"apsolutnu zastitu od prekovremenog rada, bez obzira na to sto nije izricito navedena pravnom normom, trebali bi uzivati i radnici koji rade na radnim mjestima na kojima se racuna povecani staz osiguranja, s obzirom na to da je ograniceno radno vrijeme vazna mjera zastite na radu, a institut povecanog staza osiguranja na poslovima koji su osobito teski i za zdravlje stetni moze se primijeniti samo ako se nikakvim mjerama zastite na radu ne moze otkloniti utjecaj uvjeta rada na radnikovu radnu i zdravstvenu sposobnost. apsolutna zabrana prekovremenog rada za tu kategoriju radnika moze se braniti analogno zabrani prekovremenog rada navedenoj u clanku 32. st. 4. ZR (zabrana prekovremenog rada radnika koji rade skraceno radno vrijeme razmjreno stetnom utjecaju uvjeta rada na njihovo zdravlje i radnu sposobnost)"

 

iz knjige "radni odnosi u republici hrvatskoj", vera jelcic : "radno vrijeme"

 

inace, sukladno kolektivnom ugovoru, radnici zet-a koji rade na poslovima na kojima im se staz osiguranja racuna s povecanim trajanjem mogu ostvariti cak maksimalno 40 radnih dana godisnjeg odmora, a ostali radnici 30 dana.

 

sto znaci da bi odgovor na pitanje spadaju li vozaci tramvaja i busa u gradskom prijevozu u skupinu radnika koji rade na poslovima koji su osobito teski ili stetni za zdravlje i temeljem toga imaju pravo na najmanje 30 dana, bio da svakako spadaju (jer im se drugim autonomnim izvorom moze odrediti i vise od 30 dana sto je ucinjeno upravo u ku za zet). ne znam radi li se o radnicima zet-a, onda se na njih primjenjuje ku za zet, ako se radi o radnicima nekog drugog gradskog prijevoza, provjerite imaju li ku ili postoji kakav pravilnik o radu u kojem mozda imaju i vise od 30 dana, ako ne, onda se primjenjuje ova odredba od 30 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija