Jump to content

alimentacija, kazna, ovrha..milion pitanja


pahuljica55

Preporučene objave

doceklala sam i posljednju raspravu za neplacanje alimentacije, po prvotnoj presudi morao je placati 500 kn po djetetu koju nije izvrsavao, nakon tuzbe i parnicenja od 6 god imam u ruci Zapisnik u kojem na kraju kaze (nemam jos pravomocnu presudu):

"bla, bla...izrice jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 1 godine; temeljem čl. 76 KZ okrivljenom se primjenjuje uvjetna osuda te izrecena kazna zatvora nece biti izvrsena ako okrivljeni u roku od 3 god ne pocini novo kazneno djelo te da u roku od dvije godine isplati dospijele a neislpacene obroke izdrzavanja u iznosu od xxxxx kuna"

 

posto znam unaprijed da i dalje nece placati zanima me:

1.imam li ja pravo zalbe na ovu Presudu kad je dobijem u smislu da trazim bezuvijetnu kaznu? (nisam gadura koja njega zeli spakirati u zatvor, samo zelim sve to ubrzati jer nece biti nista od uplata, da ne moram cekati da prodje te dvije godine pa onda jos jednu dok sjedi u corci...jednostavno klinci pitaju jesti danas)

 

2.u slucaju da pocne nesto uplacivati (nekakva sica od 200 kn mjesecno) gubim li pravo na naknadu od CZSR? Koliko kontam po novom zakonu ako roditelj koji mora placati uzdrzavanje to ne ucini 3 mjeseca moze se zatraziti naknada od Centra u nekom smanjenom postotku), da li tim njegovim ev. uplatama gubim to pravo?

 

3.u slucaju da i zavrsi u zatvoru i odsluzi kaznu, njegova obaveza i dalje stoji, ali zanima me kako izvrsiti ovrhu nad nekim tko je nezaposlen, nema na svom imenu ni nekretnine ni pokretnine? (posljednjih 8 god koliko mu tece obveza placanja niti je bio zaposlen, nema mirovinsko, nema zdrastveno, nega ga u poreznoj, ma nema ga nigdje (sve to po ocitovanjima doticnih sluzbi)

 

4. kad ev. izadje iz zatvora, moram li ispocetka prolaziti sav taj cirkus i dokazivati kako ne placa?...po nekoj logici bit ce optuzen ponovno...jel se moze dva puta za isto djelo izricati kazna?

 

5. vezano za onaj dug za koji ima rok od dvije godine...jel to placa obrocno ili mora odjednom? Sto ako uplati posljednji dan tog roka od dvije godine?..nova tuzba za kamate posto je svota konkretna?

 

6. negdje sam procitala da presuda postaje pravomocna trenutkom preuzimanja iste (potpisom kod preuzimanja poste) nakon svih zalbi, priziva i inih pravnih cudesa...jel to znaci ako ne preuzme postu (promjeni adresu, nema ga doma...) pravomocnost presude se prolongira?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, prema mom skromnom saznanju i nešto iz osobnog iskustva.

1.) Ukoliko dobijete pravmoćnu presudu na kojoj piše da se imate pravo žaliti, onda se žalite. Sud ne mora uvažiti vašu žalbu i to najčešće i ne čini. Prvo pročitajte što vam piše u presudi.

 

2) Možete zatražiti od Czsr da vam plaćaju privremeno uzdržavanje - alimentaciju. Bez obzira na visinu te naknade koja može biti i u punom iznosu (ili 500 kn po djetetu) vi možete ostvarivati to pravo sve dok otac djeteta ne počne izvršavati svoju obvezu. No u svakom CZSR postoji pravna služba pa zamolite soc. rad. da vas uputi pravniku Centra.

 

3.) Pretpostavljam da ste dobili pravomoćnu presudu koja je i ovršna. Možda se u međuvremenu zaposli, treba provjeravati na HZZZ-u, HZMO. Ovrštiti mu se mogu pokretnine u kući i van kuće no on može reći da to sve nije njegovo. I stoga u ovrhu treba ići isključivo kad znate da nešto posjeduje. Možda kupi dionice :ideja:

 

4.) Čini mi se da se ne može. On će odguliti za dugovanja koja nije podmirio, ali obveza mu ostaje do punoljetnosti djeteta. Sve zakašnjele i neispoštovane uplate možete tražiti putem suda ali i dobivati pomoć od CSZR sve do punoljetnosti djeteta, tj. dok traje djetetovo školovanje, recimo fakultet a otac ne ispunjava obvezu. Presuda vrijedi do punoljetnosti djeteta.

 

5.) Dug može plaćati i obročno i odjednom. Vi dobro vodite evidenciju i ukoliko nije isplatio sve do roka uvjetne, čim ista istekne, vi morate o tome obavijestit sud. Uvijek možete tražiti ukupan iznos dugovanja plus zaostatke do početka uvjetne kazne, kao i daljnja dugovanja nakon isteka kazne, plus kamatu.Po isteku uvjetne on bez obzira koliko se žalio, mora u buksu. Uglavnom Vi ste dužni podnijeti zahtjev za ukidanje uvjetne ako ne plati iznos po presudi, a njemu će kako god okrene, dug rasti iz godine u godinu, o tome ne morate brinuti.

 

6.) Mislim da ne. Sudac ako je upoznat s neurednom dostavom pošte okrivljeniku može mu odmah na licu mjesta uručiti presudu tako nema natezanja sa dostavom. A presuda o uvjetnoj kazni pravomoćna je i stupa na snagu danom donošenja. Nadam se da sam pomogla :neznam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede privremenog uzdržavanja:

 

-ObZ sada kaže ukoliko roditelj nije platio duže od 6 mjeseci neprekidno ili 6 unutar 7 mjeseci s prekidima czss je dužan na prijedlog drugog roditelja ili po službenoj dužnosti donijeti odluku o privremenom uzdržavanji, a ista može trajati najdulje do 3 godine.

 

-određuje se u 50% iznosu od onog koji je propisan za uzdržavanje drugim člankom zakona, a isti navodi za dijete do 6 godina 17%, od 7 do 12 godina 20%, od 13 do 18 godina 22% prosječne mjesečne netto plaće isplaćene po zaposlenome u pravnih osoba RH, što je statistički podatak.

 

Na kraju papirića koji dobijete od suda će biti napisana mogućnost žalbe ili ne...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem vam se na trudu i objasnjenjima...

 

ja samo ne razumojem kakvo je to pravo koje se busa u prsa o pravima djeteta, imamo svu silu UNICEF-ovih ambasadora, gdje pricamo o svakodnevnim potrebama djece a neplatise imaju pravo na zalbu....zasto se i u ovakvim slucajevima ne primjenjuje naplata kao recimo Tcom-u...ti prvo plati pa se KASNIJE zali i dokazuj...

 

hvala jos jednom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguća je ovrha nad svim primanjima iznad jedne četvrtne prosječne netto plaće isplaćene u pravnih osoba u predhodnoj godini u RH, plus imovini...

 

No, ako nema imovine za ovrhu, primanja također nikakvih, osoba se svejedno ne oslobađa obveze uzdržavanja i kad tad će biti naplativo.

A tri godine neprekidno može uskakati czss sa 50% iznosa propisanog zakonom.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E, kad bi se za neplaćanje alimentacije gulilo 10-15 godina možda bi se malo zamislili i pronašli novce. Možda im ne bi im palo na um uskraćivati djeci, zafrkavat pravosuđe i terorizirat bivše žene. Ali to su obično frajeri čija je mržnja prema ženama općenito jača od svake mogućnosti da mirno daju ženi ono što joj zakonski pripada. Jer nisu sigurni da li će taj novac dijete moći koristiti, još je malo..a majka bi mogla to potrošit na sebe..ili se radi tek o koristi koju bi majka mogla imati. E, to je užas, jer novac koji bi inače ženi uskraćivali da su u braku dokazivajući tako svoju nadmoć, tu sad neki zakon naređuje da se moraju "pokoravati" ženinoj volji i želji...ajme, sad moraju javno pokazat svoju nakaznost i dokazat da je za njih jedno od najgorih uvreda upravo alimentacija za što su isključivo žene krive. I ne samo da neće platit, nego će ih optuživat da ne plaćaju je su one krive. I tako gazeći svoje žene idu protiv svoje krvi i mesa, protiv svoje djece...ja bih im zabranila da ih viđaju i oduzela sva roditeljska prava. I u braku i izvan braka. Svima koji ne plaćaju ne bi dozvolila da priđu djetetu, jer im djetetove potrebe nisu ni na kraj pameti. Takvi ne odgovaraju nikome ali smiju se svakomei: "mo'š mi soli na rep stavit"!

:vidiga:

Jad i bijeda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mijauvau je napisao:

.....ja bih im zabranila da ih viđaju i oduzela sva roditeljska prava. I u braku i izvan braka. Svima koji ne plaćaju ne bi dozvolila da priđu djetetu, jer im djetetove potrebe nisu ni na kraj pameti. Takvi ne odgovaraju nikome ali smiju se svakomei: "mo'š mi soli na rep stavit"!

.

Poštovana gospođo,

Ako ste zaboravili nalazite se na pravnom portalu...

Ne sporim da imate pravo iznositi svoja mišljenja, ali ovo što ste napisali prelazi granice razuma ...

Ako vam nije jasno što su to roditeljska prava i prava djetetata i kako su ista regulirana zakonom uzmite isti i proučite ga...

Zakonski je vrlo jasan u pogledu kako zaštite prava djeteta u pogledu uzdržavanja od strane roditelja s kojim ne živi,a isto tako i u pogledu sureta i druženja djeteta s istim roditeljem..Kažnjavati na način koji ste iznijeli nije ništa drugo nego kršenje prava djeteta..Malo porazmislite o ovome...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je. Žena je djetetov zakonski skrbnik i kao takva dužna je ostvariti zakonsko pravo djeteta, ako ne ide milom onda to pravo mora prvo dokazati na sudu - presudom. I s presudom ne može ostvariti ako ga prvo ne tuži, podnes kaznenu prijavu i ganja ga. A on na kraju ne mora nikada ništa platiti može mirno otić iz zemlje, rugat se čitavom sustavu, a o djeci ne pomisliti nikada!

Zato sam za kaznu najmanje 10 godina zatvora, rok za platit dug - 15 dana! Jer se za produljenje putovnice čeka duže!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je. Žena je djetetov zakonski skrbnik i kao takva dužna je ostvariti zakonsko pravo djeteta, ako ne ide milom onda to pravo mora prvo dokazati na sudu - presudom. I s presudom ne može ostvariti ako ga prvo ne tuži, podnes kaznenu prijavu i ganja ga. A on na kraju ne mora nikada ništa platiti može mirno otić iz zemlje, rugat se čitavom sustavu, a o djeci ne pomisliti nikada!

Zato sam za kaznu najmanje 10 godina zatvora, rok za platit dug - 15 dana! Jer se za produljenje putovnice čeka duže!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mijauvau je napisao:

Tako je. Žena je djetetov zakonski skrbnik i kao takva dužna je ostvariti zakonsko pravo djeteta, ako ne ide milom onda to pravo mora prvo dokazati na sudu - presudom. I s presudom ne može ostvariti ako ga prvo ne tuži, podnes kaznenu prijavu i ganja ga. A on na kraju ne mora nikada ništa platiti može mirno otić iz zemlje, rugat se čitavom sustavu, a o djeci ne pomisliti nikada!

Zato sam za kaznu najmanje 10 godina zatvora, rok za platit dug - 15 dana! Jer se za produljenje putovnice čeka duže!

 

Ukoliko imate želju možete predložit izmjene i dopune Obiteljskog zakona na način koji ste iznijeli...

Ali morate znati da je pravo na uzdržavanje,pravo djeteta.Isto tako je pravo djeteta da se susreće s roditeljem s kojim ne živi...

Kršenje bilo kojih od ovih prava podliježe zakonskoj sankciji...

Uskraćivanje djetetu prava na susrete i druženje s roditeljem s kojim ne živi,ako taj roditelj ne izvršava u datom trenutku obvezu uzdržavanja je također kršenje prava djeteta...

Uskaraćivanje susreta s djetetom koji su određeni sudskom presudom također podliježe kaznenom progonu ( čl 215 KZ-a)...

Radi se isključivo o pravima djeteta,a ne kako vi mislite o pravima njegovih roditelja (oca ili majke)....

Zato se svako pojedinačno kršenje tih prava zasebno sankcionira zakonom,a ne na taj način da se djetetu uskraćuju druga prava...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Ako je roditelj kome je dijete povjereno na skrb i brigu majka djeteta onda je valjda i žena.

I kao zakonski skrbnik u postupku ostvarivanja prava djeteta na uzdržavaje - alimentaciju pa tako i u bilo kojem drugom postupku. Ovdje sam navela primjer i željela istaknuti problem koji je povezan s ljudskim egoizmom, mržnjom i osvetom za koju mnogi znaju da je razlog ne plaćanja alimentacije. A mržnja nije klasno ni statusno obilježje već emocija. Ne zaobilazi nikoga ali iz čiste patologije, zbog mržnje prema bivšoj ženi uskraćivati svojoj djeci alimentaciju to gosp. Bgt. ne graniči sa zdravim razumom već je iracionalna i opasna pojava. :bjezi:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mijauvau je napisao:

 

Ako je roditelj kome je dijete povjereno na skrb i brigu majka djeteta onda je valjda i žena.

I kao zakonski skrbnik u postupku ostvarivanja prava djeteta na uzdržavaje - alimentaciju pa tako i u bilo kojem drugom postupku. Ovdje sam navela primjer i željela istaknuti problem koji je povezan s ljudskim egoizmom, mržnjom i osvetom za koju mnogi znaju da je razlog ne plaćanja alimentacije. A mržnja nije klasno ni statusno obilježje već emocija. Ne zaobilazi nikoga ali iz čiste patologije, zbog mržnje prema bivšoj ženi uskraćivati svojoj djeci alimentaciju to gosp. Bgt. ne graniči sa zdravim razumom već je iracionalna i opasna pojava.

 

Vi ste napisali i ovo:.''..ja bih im zabranila da ih viđaju i oduzela sva roditeljska prava. I u braku i izvan braka. Svima koji ne plaćaju ne bi dozvolila da priđu djetetu, jer im djetetove potrebe nisu ni na kraj pameti.''

 

To predstavlja eklatantni primjer mržnje i osvete,pri tome ne razlikujući prava djeteta i obveze njegovih roditelja....

Ponovo ću vam ponoviti, iako ne vjerujem da to možete razumjeti,.jedno pravo djeteta koje mu je uskraćeno od njegovog roditelja ( nije uopće bitno je li to otac ili majka, jer ih zakon tretira ravnopravno),ne može se kažnjavati na način da se uskraćuje djetetu drugo pravo....

Kad to budete razumjeli onda možemo dalje.....

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovako: Oca ne zanima dijete, ne plaća za uzdržavanje, ne daje ništa, emotivno je hladan, u ničem ne sudjeluje, ništa ne doprinosti - ali pojavljuje se u našem životu nakon užasno puno vremena, bez najave i dogovora, zatim sljedeći put otkaže i ne ispoštuje dogovor, u međuvremenu počini par kazennih djela i kriminalnih radnji, te mi nanese duševne boli zlostavljajući me kao ženu na najgori mogući način. Dijete o njemu nema nikakvo pozitivno mišljenje. Sjećam se dok je dijete bilo 3 godine i već znalo tko je tata - on je gledao tada kao i prije i nakon godinu dana u dijete kao tele u šarena vrata. Nije ga zagrlio, primio u naručje, podragao, stavio u krilo ili pružio nekakav znak nježnosti već je mumlao sebi u bradu da mora ić. Naime ima još djece...ali moje je Izložio takvoj emotivnoj hladnoći da su nam skoro biljke uvenule u kući. I nakon ignoriranja svake vrste s njegove strane objašnjavam djetetu da je tati slabo i da je bolestan. I zato što dijete otpočetka s njim ima loš i neizgrađen odnos, jer otac ne zna pružit ni nježnost ni bliskost, zna da je neodgovoran i da ga nije zanimao ni jedan djetetov rođendan - e pa moje dijete ima potpuno pravo reći da se tate jedva sjeća i da ga nema želju vidjeti. Zato :jok:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpuno razumijem (na žalost) o čemu pričaš. Problem koji ti imaš, ima i većina bivših supruga na ovom forumu (neredovite skrbi jednog roditelja o vlastitom djetetu, bilo materijalno, bilo fizički) iz osvete prema bivšim suprugama nakon što padnu krinke poslije razvoda te se vide razmjeri veeelike ljubavi prema svojoj djeci. Vjerojatno ljubav i postoji ,ali je svakako jača osveta i mržnja prema bivšoj ženi koja se još, ne daj bože drznula pokazati cjelom svijetu s kakvim je elementalom imala posla u vlastitoj kući. Načini i razmjeri odmazde su različiti, ovisno o tome kolika je patologija dotičnog gospodina te kvocjent inteligencije i bujna mašta. Što veći to gore, vjeruj mi. Rjetki su ti muški koji imaju snage nakon što se žena razvede od njih u ime ljubavi prema djeci nadvladati vlastiti ponos i misliti dalje o djetetu, kako bi se ono izvuklo iz svega sa što manjim posljedicama.Ja se takvima divim, čak štoviše, mislim da su im bivše žene pogriješile što su ih ostavile.

Ali, da ne krećemo u polarizaciju mahom pametnih članova foruma ,ono što meni ovdje izgleda straaaašno bitno, koja sam se ovdje zatekla višom silom i djelomice svojom krivnjom te tek sad uvidjela kako nam funkcionira pravo, jest da sve što ima veze s razvodom, i naročito kada su u pitanju mala djeca treba što više požuriti.

Sustav sudstva i socijalne skrbi je prespor, katastrofa.

Čovjek se ode razvest da spriječi daljnje masakriranje po kući ,a ono tek tada počinje. Nema načina da bivšeg makneš iz svoje kuće nego jedino sudski (čitaj 2-3 godine), nemaš načina da gosp. ex. prisiliš da participira za hranu djece i sebe nego jedino sudski( čitaj- eto reče žena i 6 godina), nemaš načina da podjelite nekretnine nego jedino sudski (čitaj 2-20 godina), a cjelo to vrijeme bivši te nekažnjeno može maltretirati na ove ili one načine, mahom pred očima djece.

E pa da ne skoče svi muški i da se rasprava ne razvodni , premisa ovog posta je da se apelira na ikoga tko ovo čita i ima mogućnost na to utjecati da se sudski postupci u vezi razvoda, a naročito oni kojima su djeca očevici , vode po hitnom postupku, recimo maksimalno u toku mjesec dana (nekome je i to puno), jer dosadašnji načini vođenja teških razvoda (po meni je uvijek u podlozi psihijatrijska patologija) su prestrašni.

To je osnovno što bi žene trebale tražiti na ovakvim mjestima....i alimentacija...i načini i termini druženja s djecom.... sve bi to bolje djelovalo kada bi razvodi kraće trajali.

Pozdrav

Taga

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

posto sam pokrenula ovu temu da pojasnim malo..

 

da, slazem sa da djeca imaju svoja prava i ja ih postujem i nikad nisam branila vidanja s ocem posto su muska djeca u pitanju, uostalom nisam toliko naivna pa da mu dam manevarskog prostora i razlog koji moze upotrijebiti protiv mene...ALI...s druge pak strane pitam se koliko je to uopce dobro za djecu?

Naime ako cemo o konkretnom slucaju, gospodin otac ne propusta priliku ocrniti me pred klincima, nazivajuci me svakavim imenima, vredajuci...iskazujuci svoju mrznju na najgori moguci nacin i pritom cistiti PISTOLJ pred djecom u dobi dok su bili 8 i 6 godina.

Naravno da sam se obratila Centru i sve to prijavila, pogotovo nakon izjave klinaca "pa mi idemo tamo da on tebe nebi ubio", da bi Cenatar nakon sto su saslusali mene i klince napravio sta?.NISTA!...Zato sto lik ima dozvolu i za nosenje i za posjedovanje oruzja.

I sta sam ja trebala nakon toga? Da sam isla na to djeci branim vidanja s njim, napala bi me sva sila dusebriznika kako ja krsim njihova prava. Moja je poanta da postivajuci djecija prava svi mi zajedno u stvari ponekad maltretiramo vlastitu djecu, a samo zato sto je sistem postavljen na pogresan nacin.

 

Od doticnog sam se razvodila punih godinu i po dana, jer je on tako SILNO zelio djecu da smo prolazili kroz. sve svo cetvero, DVOSTRUKO psihijatrisko vjestacenje. Naime nakon prvog gdje je vjestak djecu dodjelio meni, njegova se zalba sastojala od toga da sam dobila rjesenje u svoju korist jer je vjestak bio MUSKOG spola. Sta je drugo preostalo nego zatrazitii ponovno vjestacenje ali ovog puta zenskog vjestaka. Naravno i ovo je bilo doneseno kao i prvo.

I nakon te njegove silne ljubavi prema djeci i borbe za skrbnistvo ja se povlacim po sudovima za neplacanje alimentacije

 

Jel zakon kaze da roditelj koji ne zivi s djecom ima obvezu skrbiti se za njih u vidu alimentacije + normalan odnos, darovi, sudjelovanje u odgoju, bla bla?

DA!

Jel doticni ( bilo koji) placa?

NE!

Po izjavama majki uplate se NE vrse. Netko koga se ganja po sudu za neizvrsavanje placanja, jako dobro ce se potruditi da ostane pisani trag o placanju, koji naravno ne postoji. Cak ni nezaposlenost doticnog ne oslobada ga obaveze.

O cemu mi uopce pricamo kad je sve tako jednostavno?

Jel mora placati? DA!...Jel placa? NE!..Sankcija za to je 1-3 god zatvora i naknada zaostataka + redovite uplate.

 

Pitanje je: Jel treba parada od 6 godina kao u mom slucaju, povlacenja po sudovima, trosenju love poreznih ovbeznika, mojih izgubljenih dnevnica, svog silnog stresa, troska odvjetnika koji zastupa djecu, a koji JA moram priskrbiti dok se proces ne zavrsi, na kraju krajeva lika su dva puta privodili na rasprave jer ih je izbjegavao..a kao sto se zna ni nezaposlenost ga ne izvlaci od obaveze.

 

Cak imam dojam da je sudac sve to nekako zavrsio navrat-nanos jer ga mozda netko lupka po ramenu u stilu " halo, pa sto otezes s tim slucajem, moramo to skratiti i smanjiti broj tekucih procesa". Istina, zavrsilo je u korist djece, izvojevali smo pirovu pobjedu jer od toga nece biti nista....ali s druge pak strane koliko su sami suci pod pritiskom brzeg rjesavanja i kolika je mogucnost da u brzopletosti ne donese pogresnu odluku/presudu?

 

Zasto je sustav postavljen tako da JA moram dokazivati njegove prihode, kopati, ispitivati prijatelje, poznanike ako imaju kakvu informaciju.

Ne moramo mi prepisivati zakone iz EU, zar je tako tesko primjeniti Zakon koji imamo? Kaze se da zakon ne poznaje emocije...OK, vratimo se onda na ono moje "DA" i "NE" i sve mozemo zavrsiti u max 3 rasprave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija