Jump to content

Muljanje oko zastare ?!?


Walker&Ja

Preporučene objave

Napravio sam prekršaj prekoračenja brzine dana 12.10.2005. te sam na licu mjesta dobio prekršajni nalog od strane policajca (500 kn kazne i 110 kn sudskih troškova). Na taj prekršajni nalog napisao sam prigovor koji sam poslao 17.10.2005. prekršajnom sudu u Sisku. I kako je prošao 17.10.2007. mislio sam da je nastupila zastara od 2 godine jer nisam dobio nikakvo rješenje od tog istog suda (stvarno sam bio sretan zbog toga). No uslijedio mi je šok kad sam gotovo 6 mjeseci kasnije, točnije 17.3.2008. dobio rješenje visokog prekršajnog suda RH Zagreb u kojem piše da su se gospoda suci sastali 11.9.2007. (samo mjesec dana prije zastare) i da mi se prigovor (žalba) odbija.

 

Meni sad nije jasno da je njima trebalo pola godine da pošalju to rješenje meni na kućnu adresu, a za to vrijeme je pismo moglo najmanje 5 puta obići cijeli svijet. Da li se mogu ponovo žaliti na takavo nešto, jer mi nešto tu užasno smrdi. Imama osjećaj da su me izigrali, ali ne mogu to nikako dokazati.

 

Ima li li tko kakav dobar savjet ili da jednostavno platim?

 

Ili ako se ne odlučim za plaćanje koliko bi trebao dana odležati u zatvoru da odradim 500 kn kazne i 110 kn sudskih troškova?

 

Tnx na odgovorima. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebaš pokrenuti kaznenu prijavu počinjenja kaznenog djela krivotvorenja službene isprave (žalbenog Rješenja Visokog prekršajnog suda) Državnom - županijskom odvjetništvu u Zagrebu protiv nepoznate osobe koja radi na tom sudu počinjenog antidatumiranjem Zapisnika održane sjednice povodom uloženog prigovora i nadnevka na tom žalbenom Rješenju. A protiv kojoe osobe ? Najpametnije protiv nepoznate osobe koja radi na Visokom prekršajnom sudu, pa neka Držabvno odvjetništvo utvrdi da li je bilo kakovog muljanja sa datumima i tko je (eventualno) muljao. Ako je sve bilo o.k. kaznena prijava bi ti se trebala odbiti, i to bi bilo to ! :pila:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebaš pokrenuti kaznenu prijavu počinjenja kaznenog djela krivotvorenja službene isprave (žalbenog Rješenja Visokog prekršajnog suda) Državnom - županijskom odvjetništvu u Zagrebu protiv nepoznate osobe koja radi na tom sudu počinjenog antidatumiranjem Zapisnika održane sjednice povodom uloženog prigovora i nadnevka na tom žalbenom Rješenju. A protiv kojoe osobe ? Najpametnije protiv nepoznate osobe koja radi na Visokom prekršajnom sudu, pa neka Držabvno odvjetništvo utvrdi da li je bilo kakovog muljanja sa datumima i tko je (eventualno) muljao. Ako je sve bilo o.k. kaznena prijava bi ti se trebala odbiti, i to bi bilo to !

 

Dobro si me ovime zabavio, vjerujem ne samo mene već i ostale forumaše.

 

Ajde šezdesetisedamtek sad lijepo reci jel propisano vrijeme u kojem se mora izraditi drugostupanjska odluka u konkretnom slučaju?

 

Na stranu to što dijelimo mišljenje da bi tako nešto trebalo i moralo biti propisano, a eto nije i to je banana što nije, al nemoj tako nadobudno.......no trebalo bi prije ovakvih debilnih savjeta imati i informaciju tko je osuđenom dostavio drugostupanjsko rješenje (pretpostavljam prvostupanjski sud), pa kada je dostavljeno ovom i tako to.....

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na komplimentu moje debilnosti !

Ali pitanje zastare vezano je sa nastupom pravomoćnosti te žalbene presude. Postoje dvije teorije hrvatskih vrsnih pravnih teoretičara koji se u bitnom ne slažu, a to se zloupotrebljava. Dakle prvi pravni teoretičatri tvrd da je (drugostupanjska žalbena) presuda pravomoćna sa danom kada je donešena od strane žalbenog ( u konkretnom slučaju Visokoprekršajnog ) suda, bez obzira kada je ta presuda dostavljena žalitelju. U tom slučaju zastara nije nastupila i Rubens mi morao platiti kaznu. Drgi pravni teoretičari tvrde da je (drgostupanska) žalbena presuda prabvomoćna kada se uredno dostavi žalitelju. Dakle u konkretnom slučaju pravomoćnost žalbene presude nastupila je poslije dvije godina poslije proteka apsolutnog zastarnog roka od dvije godine (Stari prekršajni zakon - apsolutna zastara je 2 godine, a po novom Prekršajnom zakonu je zastara 4 godine) , dakle Rubens ne bi trebao platiti kaznu. Što bi u tom slučaju trebao napraviti ? Uložiti izvanredni pravni lijek i pozvati se na nastup apsolutne zastare te se suprostaviti pravnim sredstvima izvršenju naplate nakon što dobije posebno rješenje za naplatu prekršajne kazne. Koliko je meni poznato ovu drugu teoriju prihvaća policija upravo radi prekida daljnje pravne zavrzlame i okončanja prekršajnog postupka (koji policiji nažalost nikada ne nedostaju).

Anonimac, da li sada zadovoljniji i manje uobraženiji ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto, sam si rasvjelito situaciju, naime primjenjuje se ovo prvo, zato treba biti oprezan sa ovakvim savjetima u svezi glede izvanrednog pravnog lijeka (koji ni ne odgađa izvršenje). Zar zaista misliš da bi on prošao i što bi ovaj njime i dobio?

 

Problematika je definitivno sporna, velim dijelim tvoje mišljenje da se radi najmanje o pravnoj nesigurnosti, da se tako nešto ne bi trebalo događati, a obzirom na nova pravila igre nadam se da će ovo biti i posljednji post ovdje na tu temu.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a to se i meni isto dogodilo što se tiče zastare, odgovorili su mi 3 dana prije zastare i rješenje primim 3mjeseca kasnije samo ja imam kaznu od 1000 Kn, 110Kn, 2 kaz.boda i 2mjeseca bez vozačke.

jedino što sam za sad napravio jest odgoda oduzimanja vozačke dozvole.

i da li zaista plaćati takve kazne ili ići do kraja?

mada bi ja u tvom slučaju to platio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a jeste čuli za propis po kojemu se kazna po prijašnjem zakonu do 500,00 kuna zamjenjuje radom za opće dobro. prema tome kaznu niste trebali platiti, samo trošak i doći na sud i potpisati jednu izjavu da pristajete odraditi tu kaznu radom za opće dobro. a pošto taj zakon nije donesen i to nije regulirano rad nikada ( najvjerojatnije ) nikada nećete odraditi.

 

to sve vrijedi za kazne do 500,oo kuna počinjene do 31.12.2007.g.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija