Jump to content

Kako do gradjevinske i uporabne dozvole


anonimno

Preporučene objave

Kupio sam stan u zgradi prije 8 godina (tada je to bila novogradnja) kreditom ZG-banke.Zgrada je bila uredno etazirana sa 6 stanova na sve je placen porez.Kod provjere na opcini tvrdjeno mi je da je sa zgradom sve ok tj. da je gradjevinska dozvola u tjeku .

Na banci su svi papiri prosli bez problema .Da bi sada nakon 8 godina dosao do saznanja da su investitori (fizicke osoba) ishodili lokacijsku dozvolu ,etazirali zgradu a gradjevinsku dozvolu nisu ishodili.U zgradi ima sest stanova nitko nije imao pojma da nema gradjevinske dozvole dok nije potencijalni kupac mog stana ustanovio u gruntovnici da je stavljena zabiljeska da je etaziranje izvrseno bez gradjevinske i uporabne dozvole.Investitori se sada prave blesavi .

Molim vas za savjet kako prisiliti investitore da ishode gradj. dozvolu i kako legalizirati zgradu (zgrada je po GUP-u u stambenoj zoni ) .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Ružna situacija, ali priznajte da ste se i sami pravili blesavi? Kažete da ste provjerili, da je sa zgradom sve ok, tj. da je građevinska u tijeku. Kako to mislite?! Već to samo po sebi nije ok, jer je kronologija sljedeća: lokacijska dozvola, građevinska dozvola (i to pravomoćna), gradnja, tehnički pregled, uporabna dozvola, prodaja stanova, useljavanje. Onda je sve ok, a ne kada vi retroaktivno ishodite dokumente potrebne za građenje.

Kako god, bojim se da ćete sada cijelu proceduru morati proći od početka. Ondašnjeg investitora eventualno možete ganjati po sudu, ali kao vlasnici, vi ste sada odgovorni za građevinu. Dakle, Vi i ostali suvlasnici ste investitori u upravnom postupku. Ondašnja lokacijska je istekla, morate i nju nanovo ishoditi, na građevinskoj ćete platiti posebnu upravnu pristojbu za gradnju započetu bez građevinske dozvole (u iznosu polovine komunalnog doprinosa), te ćete platiti vodni doprinos, što je namet uveden u međuvremenu.

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija