Jump to content

Zastara, uzdržavanje??


corvetteos

Preporučene objave

Molila bih da mi netko pojasni ovakav tjek dogadjaja i eventualno mi pomogne savjetom..

Dakle,situacija je sljedeca, razvedena 1998.godine,djeca na skrb povjerena meni(tada su djeca bila stara 9,4 i 2 godine), otac je duzan placati uzdrzavanje u iznosu 45%svoje netto place,otac uzdrzavanje ne placa do 2000godine i ja na placu stavljam administrativnu zabranu.Ove godine tj.pocetkom ožujka imala sam sud za povecanje uzdrzavanja za dvoje malodobne djece(sada su stari 12 i 14 godina),te sam taj sud i dobila i uzdrzavanje je sada 1.100,00kn za oboje djece(do sada sam konstantno dobijala isti iznos od 642,94kn za sve troje djece).na sudu sam tek vidjela da moj ex ima placu vecu od 3000,00kn,dakle placa je konstantno rasla a njegova se firma nije pridrzavala postotka uzdrzavanja donesenog u sudskoj presudi.

Sada ja kao z.z. od njih trazim uskladjivanje,te isplatu uzdrzavanja u pravom iznosu.

Moje je pitanje (vidjela sam u Zakonu o zastari novcanih potrazivanja čl.227, tocka 3.), vrijedi li taj clanak u mom slucaju i mogu li se pozvati na njega?Ima li zastare s obzirom na to da su oni zaribali i da je to KD(kako je rekao sudac) :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zastara prava

 

Članak 227.

 

(1) Pravo iz kojega proistječu povremene tražbine zastarijeva za pet godina, računajući od dospjelosti najstarije neispunjene tražbine.

 

(2) Kad zastari pravo iz kojega proistječu povremene tražbine, vjerovnik gubi pravo ne samo da zahtijeva buduća povremena davanja nego i povremena davanja koja su dospjela prije te zastare.

 

(3) Ne može zastarjeti pravo na uzdržavanje određeno zakonom.

 

Sry na poduzem postu :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pronađi na narodnim novinama izmjene obiteljskog zakona. procitaj clanak 9. i sve sto se radi o uzdrzavanju. oni su zabrljati i ti imas pravo traziti naknadu za svo to vrijeme...

bas sam nekidan citala obiteljsko pravo i u jednom dijelu, isto se moze skinuti s neta, govori se o tome kako sustav ne bi bio efikasan kad bi primljena placa bila veca od prijavljene i kad se"sumnja" na to, pozeljno je da iznos alimentacije budu u novcu, a ne postotcima, isto i kad placa nije redovita.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ne samo da nisam dobila uzdrzavanje po novoj presudi,nisam uopce dobila uzdrzavanje...kad sam ih nazvala, rekli su mi da obustave idu poslije plaće,a sto nije nikada bilo...garant nesto mute,boli glava.Uglavnom poslodavac je shvatio da je napravljen propust i pristaje na nagodbu koja bi se trebala dogoditi sljedeci tjedan, zivi bili pa vidjeli...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija