Jump to content

Korumpirani sudski vještak???


aruba

Preporučene objave

Kome se može prijaviti korumpirani sudski vještak?

 

Što učiniti kad ti sudski vještak dođe na teren bez izvatka iz gruntovnice i katastra i donosi svoje mišljenje u korist čovjeka koji nije niti vlasnik niti posjednik čestice za koju se traži put služnosti???

 

Pomoć, please!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Slutim da ću i sam imati sličnih problema, pa molim dobre ljude za konkretan savjet.

Naime, Hrvatske vode su radile određene zahvate na jednom potoku, te su uzurpirali dio moje čestice (šume). Posjekli su stabla, oteli su mi zemlju, a još ništa nisu platili. Sad su odabrali ovlaštenog sudskog vještaka za šume, vještak je otišao na teren i rekao mi da će on napraviti procjenu zemljišta i procjenu vrijednosti posječene šume. Obzirom da Pravilnik o šumsko-odštetnom cjeniku predviđa i isplatu naknade za općekorisne funkcije šuma ( ako je šteta učinjena na površini većoj od 1 ara), zanima me da li vještak mora uzeti u obzir i ovu naknadu. Gosp. vještak mi je u razgovoru rekao da ja na ovu naknadu nemam pravo, već ovu naknadu mogu dobiti samo Hrvatske šume. Nisam mu povjerovao, jer ne znam zašto bi Hrvatske šume imale pravo a ja ili neki drugi šumoposjednik ne bi imao pravo na ovu naknadu. Pravilnik nigdje ne spominje da pravna osoba ima pravo na naknadu a fizička (privatna osoba) nema pravo na ovu naknadu. Molim stručnjake da mi daju konkretan prijedlog ili savjet. Najljepše se zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Sudskog vještaka možete prijaviti Komori stalnih sudskih vještaka sa konkretnim podacima i

činjenicama .

Ako vještak izradi nalaz koji nije istinit tada se može vještaka prijaviti Općinskom državnom odvjetništvu za davanje lažnog iskaza pri tome trebate paziti da su Vaši navodi istiniti , da imate dokaze ,jer neistinita prijava predstavlja kazneno djelo.

Vještak nadalje mora biti kvalificirana osoba recimo za izmjeru i katastar mora biti tj. imati

kvalifikaciju dipl ing. za geodeziju ,ako to nije imate pravo prigovora,a nalaz takve osobe

predstavlja mišljenje a ne nalaz sudskog vještaka .

 

Ako netko traži služnost puta ne mora biti ni vlasnik niti posjednik .Sud može donijeti

odluku kojom se nekome odobrava služnost prolaza recimo , ali tada vlasnik može tražiti

obeštećenje za korištenje od strane osobe u čiju je korist utvrđeno pravo služnosti .

Na rješenje o pravu služnosti imate pravo žalbe .Kada se izmijene okolnosti radi kojih je osnovano pravo služnosti vlasnik poslužnog dobra ima pravo tražiti da se pravo služnosti ukine .

Na temelju dokumentacije koju posjedujete pravi savjet što poduzeti možete dobiti od pravno educirane osobe .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kome se može prijaviti korumpirani sudski vještak?

 

Što učiniti kad ti sudski vještak dođe na teren bez izvatka iz gruntovnice i katastra i donosi svoje mišljenje u korist čovjeka koji nije niti vlasnik niti posjednik čestice za koju se traži put služnosti???

 

Pomoć, please!!!

 

Vještak o ničem ne odlučuje, a ako je mišljenje donio bez valjanog temelja, lako ga je pobiti.

 

Kako ćete dokazati da je vještak korumpiran, a ne naprosto glup ili nestručan? Biti glup nije kažnjivo, a posjedovanje odgovarajućeg "papira" isključuje svaku sumnju u stručnost. Uz "papir" ne morate još i posao znati.

 

Na rad sudskog vještaka možete se pritužiti predsjedniku županijskog suda na čijem području je registriran kao vještak, ali budite sretni ako uopće dobijete ikakav odgovor.

 

Osobno sam se tako pritužio na grafološkog vještaka koji je uspio vještačiti grafeme koji uopće u rukopisu koji je vještačio nisu postojali, a uvijek je (godinama) "bio spriječen" da se pojavi na ročištu i obrazloži svoje mišljenje. (Postupak je na kraju završen iz drugog razloga a da se taj "vještak" nikad nije pojavio da obrazloži kako se vještače nepostojeće stvari.) Predsjednica županijskog suda nije tome vidjela ništa loše, a usput je napomenula da o vještakovom radu i ponašanju u konkretnom postupku treba voditi računa nadležni sudac.

 

To je točno, i budući da je vještak "podložan" dvjema nadzorima - suca i predsjednik suda, zapravo je bez nadzora kao i uvijek kad nadležnosti nisu prezicno definirane (brigo moja ..). A često je tako i kad jesu (vrana vrani ..).

 

Vidim da vam je i Bovu odgovorio. Točno je da se možete obratiti i Komori ako je vještak njezin član. A ne mora biti. (I ponovno - vrana vrani ...).

 

 

Uz to, iz vašeg opisa uopće ne proizlazi da bi vještak bio u krivu. Ako se radi o mjerniku (geodetu), njegovo je u vezi sa služnošću puta u pravilu da utvrdi najbolji pristup nekoj čestici sa stajališta struke (položaj čestica, najkraća veza prema najbližoj javnoj prometnici, konfiguracija i karakteristike terena ...), a ne da se petlja u vlasničke i posjedovne odnose. S tog stajališta će vjerojatno biti i objektivniji ako ne zna što kome pripada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Svjedoci smo da političari ne svi ali ima ih koji trguju utjecajem i na taj način vrše pritisak na sud i vještake ,pa sudske presude i vještački nalazi izgledaju kao da su ih sastavljali neuki čobani.Ima vještaka koji nemaju niti obveznu stručnu spremu a birani su za vještaka , ima sudaca koji da bi skinuli svaku odgovornost sa sebe vjerojatno radi pomanjkanja stručnosti i etike samo prihvate nalaz bez ikakvog obrazloženja zašto je prihvaćen nalaz .Ima sudaca koji donesu presudu iako je jedna stranka u toku postupka prestala postojati(pravna -brisana iz sudskog registra ,fizička -umrla).Ima sudaca koji vlasničke predmete drže sedam i više godina u ladici .Puno nade građani polažu na reorganizaciju pravosuđa , jer će se možda tom reorganizacijom nešto i provjetriti .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija