Jump to content

porez na prvu nekretninu


DD29

Preporučene objave

DM prije braka imala u vlasništvu nekretninu 45 m2 na koju je je prilikom kupnje (1994 godine) uredno plaćen porez. RM u vlasništvu ima 1/4 nekretnine od 65 m2 (u kojoj žive njegovi roditelji, sestra i njezin muž).

2005. godine zajedno prodaju stan supruge i kupuju vlastiti stan od 58 m2 (u ugovoru su navedeni kao vlasnici 50:50). Imaju li pravo na oslobađanje od poreza ili barem dijela poreza?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ako sam dobro shvatio vi ste niste kupili prvu nekretninu, te niste ispunili uvjete za olakšicu.

 

iz članka 11. toč. 9. Zakona o porezu na promet nekretnina utvrđeni su kumulativni uvjeti da ispune uvjeti za olakšicu, jedan od kumulativnih uvjeta je:

 

- da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti.

 

U mišljenu PU daje ovako objašnjenje ove stavke:

 

Pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina ostvaruju građani koji kupnjom prve nekretnine rješavaju vlastito stambeno pitanje. Dakle, ne radi se samo o kupnji prve nekretnine, već o kupnji prve nekretnine kojom se rješava stambeno pitanje. Navedeno proizlazi i iz odredaba Zakona iz kojih je vidljivo da se dopušta mogućnost da porezni obveznici, koji traže pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina, imaju već u vlasništvu neke nekretnine koje su između ostalog mogli i steći kupnjom, ali je uvjet da te nekretnine ne rješavaju njihove stambene potrebe odnosno da nije riječ o nekretninama znatnije vrijednosti.

 

Znači da ste bili samo na 1/4 od RM-a stekli biste pravo, ali ste vi imali stan od 58m2, te ne riješavate prvi put stambeno pitanje.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija