DD29 objavljeno: 7. travanj 2008. Dijeli objavljeno: 7. travanj 2008. DM prije braka imala u vlasništvu nekretninu 45 m2 na koju je je prilikom kupnje (1994 godine) uredno plaćen porez. RM u vlasništvu ima 1/4 nekretnine od 65 m2 (u kojoj žive njegovi roditelji, sestra i njezin muž). 2005. godine zajedno prodaju stan supruge i kupuju vlastiti stan od 58 m2 (u ugovoru su navedeni kao vlasnici 50:50). Imaju li pravo na oslobađanje od poreza ili barem dijela poreza? Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
DD29 odgovoreno: 29. travanj 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 29. travanj 2008. Ima li netko da zna odgovor na ovo pitanje???????? HVALA Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
porezi.net odgovoreno: 29. travanj 2008. Dijeli odgovoreno: 29. travanj 2008. Ako sam dobro shvatio vi ste niste kupili prvu nekretninu, te niste ispunili uvjete za olakšicu. iz članka 11. toč. 9. Zakona o porezu na promet nekretnina utvrđeni su kumulativni uvjeti da ispune uvjeti za olakšicu, jedan od kumulativnih uvjeta je: - da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti. U mišljenu PU daje ovako objašnjenje ove stavke: Pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina ostvaruju građani koji kupnjom prve nekretnine rješavaju vlastito stambeno pitanje. Dakle, ne radi se samo o kupnji prve nekretnine, već o kupnji prve nekretnine kojom se rješava stambeno pitanje. Navedeno proizlazi i iz odredaba Zakona iz kojih je vidljivo da se dopušta mogućnost da porezni obveznici, koji traže pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina, imaju već u vlasništvu neke nekretnine koje su između ostalog mogli i steći kupnjom, ali je uvjet da te nekretnine ne rješavaju njihove stambene potrebe odnosno da nije riječ o nekretninama znatnije vrijednosti. Znači da ste bili samo na 1/4 od RM-a stekli biste pravo, ali ste vi imali stan od 58m2, te ne riješavate prvi put stambeno pitanje. Pozdrav Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
DD29 odgovoreno: 1. svibanj 2008. Autor Dijeli odgovoreno: 1. svibanj 2008. Ali ja sam prije braka imala stan od 45m2, a sada sa suprugom sam kupila stan od 58 m2 (koja je kvadratura predviđena za dvoje ljudi). Tumačim li to u redu? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.