Jump to content

alimentacija - izračun prosjeka mjesečnih primanja


mxxblack

Preporučene objave

Molim pomoć po pitanju slijedećeg: ulazi li naknada za prekovremeni rad u izračun prosjeka mjesečnih primanja radi potrebe određivanja iznosa alimentacije?

Naime, ukoliko supruga i ja ne uspijemo dogovorno riješiti iznos alimentacije (moj prijedlog je ukupno 3000 Kn za dvoje djece, [8 i 13 g.], na mjesečna primanja 8600 Kn) - zanima me da li prekovremeni (8600 + prekovremeni) ulazi u izračun prosjeka? Isti je vrlo promjenjiva kategorija u mojoj firmi, tj. u mom slučaju je da ga primam relativno konstantno u duljem proteklom periodu - no, to ne znači da je ovo stalni prihod i da ću ga primati u budućnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto, upravo sam zatražio u firmi izračun prosjeka - te mi je rečeno da u ovo ulaze primanja od prekovremenog rada...

Znači, nešto ne štima.

Također znam da će prekovremeni biti ukinut u skoro vrijeme, i tada ću biti u situaciji kada ću vjerojatno morati opet na sud radi ove problematike. Ne mogu vjerovati da se ovo izračunava na način kako to rade u mojoj firmi.

Što mi je za poduzeti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da sam racunovodja mogu Vam konkretno odgovoriti na pitanje potvrde o prosjeku plaće.

U Vasoj firmi su u pravu. U potvrdu ulaze sva primanja s bilo kojeg osnova pa tako i prekovremeni, 13 place ili razne bozicnice, uskrsnice i ino ako je iznad porezno dopustenih iznosa. Dakle sve ono na sto su se platili porezi i doprinosi.

 

Predlazem da uz potvrdu prilozite ugovor o radu u kojem stoji tocno koliko vam je cista placa, platne liste iz kojih se vidi da je razlika prekovremeni sati, pravilnik o radu vase tvrtke iz kojeg je vidljivo kako se placaju prekovremeni, te u konacnici zatrazite neku vrstu pismene potvrde ili izjave od tvrtke da je u razdoblju koje je uslo u obracun za prosjek place zbog iznimno povecanog obujma poslovanja u navedenom razdoblju bilo potrebno da djelatnici rade prekovremeno. Naglasak je na "iznimno".

 

To sve bi bilo vise nego dovoljno da se dokaze da je za odredjivanje alimentacije potrebno ustanoviti stvarnu placu prema ugovoru a ne placu ostvarenu u proteklih 6 mjeseci.

 

Osobno smatram da ste ponudili vise nego razuman iznos i da ce sudac bez ikakvog problema prihvatiti dokaze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 231

 

3. Pri ocjenjivanju mogućnosti osobe koja je dužna uzdržavati uzet će se u obzir njeno imovinsko stanje, sva njezina primanja i stvarne mogućnosti stjecanja povećane zarade, njezine vlastite potrebe i druge zakonske obveze uzdržavanja.

4. Ako ocijeni da je to potrebno, sud će od osobe koja je dužna uzdržavati zatražiti da dade prokazni popis imovine uz odgovarajuću primjenu odredaba Ovršnog zakona.

5. Ako ocijeni da je to potrebno, sud može od Ministarstva financija – Porezne uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Financijske agencije i drugih osoba zatražiti podatke s kojima raspolažu uz odgovarajuću primjenu odredaba Ovršnog zakona

 

Premda je ponuđeni iznos vrlo korektan, glede uzimanja u obzir i čega pri procjeni mogućnosti roditelja ObZ je prilično precizan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija