Jump to content

prijenos zemljišta iz 1954


aranea

Preporučene objave

Moja, zapravo situacija mog tate je ovakva! Moji baka i deda su 1954g. kupili zemljište u okolici Sesveta! (pretpostavljam da je to druga zona). Međutim prijenos nikada nije napravljen! Postoji ugovor, koji je u ono vrijeme bio samo potpisan...javnih bilježnika mislim da tada nije ni bilo! Kada je baka htjela prenjeti zemljište na sebe otvorila je sudski proces. Sud je donio presudu u bakinu korist i poslao joj ček na ondašnjih 54000 dinara poreza. Međutim s obzirom da su oni naplatili porez na osnovu onoga što su tog trena našli na zemlji moja baka se žalila, jer kada je zemljište kupljeno 1954 nije bilo ni kuće (42m2) nikakvih priključaka...ništa! Dva mjeseca nakon žalbe baka je umrla. U ostavinskoj piše zemljište i kuća koja je podjeljena mom tati i njegovoj braći i sestrama, ali također i njihovo odricanje od istog u tatinu korist.

I sada, geodetkinja kaže da presuda ne vrijedi. da trebamo složiti komisiju i dovesti svjedoke (ljude koji su prije moje bake bili vlasnici zemlje). problem je taj što je večina ljudi ili mrtvo ili se odselilo u Njemačku.

Nebili se mogao platiti ovaj porez od 1981. koliki bi iznos danas bio, uz zateznu kamatu, naravno!????

Također ako ipak dođe do toga da moraju doći svjedoci i ako oni dođu, koliki je porez? Tj koliko bi nas porez mogao koštati??? Kako se on izračunava? kada se porez plati onda je problem građevinska, jer u knjigama postoji kuća od 42m2. Danas je na tom mjestu kuća od 100m2 sa tavanskim prostorom koji nije uređen (nema čak ni prezide, ima samo prozore) iste veličine kao prizemlje.

Na šta se onda određuje građevinska, samo na prizemlje ili i na tavanski prostor???? I može li se oduzeti ovih 42m2 s obzirom da je on već upisan čini mi se čak prije 1968godine.

Znam da je puno informacija, ali bilo kakva pomoć i savjet su više nego dovoljni! Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija