Jump to content

ugovor na određeno vrijeme - poseban slučaj


mori

Preporučene objave

Dakle sklopila sam ugovor o radu na određeno vrijeme do 6 mjeseci u firmi X .

No, firma X je dio svojih radnika prebaciti u firmu y

U firmi X sam radila 2 mjeseca te sam potom sklopila ugovor o radu na određeno vrijeme do 6 mjeseci u firmi y.

Stvar je u tome što sam je tek sada primijetila da sam novi ugovor potpisala opet na određeno vrijeme od 6 mjeseci.

U novom ugovoru također stoji članak:sva stečena prava radnika/ce koja su se ostvarila radom u firmi X Poslodavac prihvaća i u cijelosti priznaje.

 

Zanima me da li je onda i moj ugovor trebao biti na 4 mjeseca -da mi se uzimaju u obzir i dva mjeseca na neodređeno u firmi x?

Stvar je u tome što nakon ugovora na određeno vrijeme očekujem potpisivanje ugovora na neodređeno vrijeme i ova dodatna dva mjeseca mi ne odgovaraju.

 

Logično gledano trebala sam bolje čitati.

No svejedno me zanima da li se obzirom na gore navedeni članak ovaj ugovor može smatrati valjanim, ili mogu se obratiti pravnoj službi da mi naprave drugačiji ugovor na osnovu tog članka.

 

Hvala unaprijed

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate malo pojasniti:

 

1. U kakvom su odnosu firma X i firma Y?

2. Da li ste nakon prvog ugovora o radu na određeno za firmu X dobili obavijest o prestanku radnog odnosa?

 

Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen uz naznaku "do 6 mjeseci", nije nužno da on traje svih 6 mjeseci, već može trajati i kraće.

Sa firmom Y ste sklopili novi ugovor o radu na određeno, opet do 6 mjeseci, što znači da može trajati i kraće. To što su vam oni naveli u ugovoru da vam priznaju sva stečena prava koja ste ostvarili u firmi X, to vam se, u principu, odnosi na godišnji odmor i sl. Ne vidim zašto bi vam rad od 2 mjeseca uračunavali u dužinu rada kod njih.

Meni se čini kao da vi cijelo vrijeme o tome razmišljate kao o nekakvom šestomjesečnom probnom roku, nakon kojeg ćete dobiti ugovor na neodređeno. Poslodavac vam nakon ugovora na određeno ne mora ponuditi ugovor na neodređeno. Ugovor na neodređeno je puno teže raskinuti, dok ugovor na određeno vrijeme prestaje istekom roka na koji je sklopljen ili se prekida ranije ako se tako dogovorite. To je poslodavcu zgodnije. On vam može produžavati ugovor o radu na određeno vrijeme svakih 6 mjeseci, i tako 3 godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svjesna sam toga da nakon ugovora na određeno ne mora doći do produljenja istog ugovora, a kamoli do obaveznog zasnivanja ugovora na neodređeno, kao i toga da trajanje radnog odnosa može biti i kraće od navedenih 6 mjeseci te "težine" koju ugovor na neodređeno ima za poslodavca.

Moje promišljanje što se tiće uračunavanja ova 2 prethodna mjeseca u rad u novoj firmi je uzrokovano nekim drugim motivima što nije tema za pravni forum.

Upravo me zanimalo na što se odnosi ovaj članak da se prenose prava, jer mi je taj podatak bio jako važan kako bi razjasnila jednu svoju dvojbu koja se više tiče međuljudskih odnosa.

Puno hvala.

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija