Jump to content

Privremeni Boravak


carnival

Preporučene objave

Postovanje!

 

Imam pitanje u vezi mog momka iz Srbije kojeg planiramo preselit u Hrvatsku uskoro. Cim dodje cemo trazit privremeni boravak, a mene zanima koliko se normalno ceka na rijesenje? On ima pravo bit u HR 3 mjeseca bez ikakve dozvole...pitanje je dali obicno to rijesenje se dobije u tom roku?

 

Unaprijed zahvaljujem

 

Zahvaljujem se

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Cim momak dodje, morate prijaviti kratki boravak u Hrvatskoj (u roku od 24h od kada udje u Hr). Ako zivite u ZG, onda se to radi u Petrinjskoj. Najbolje oko 14h jer je ujutru guzva. I trebat ce vam osobna iskaznica vlasnika i dokaz o vlasnistvu na stanu gdje ce biti prijavljen. I takav boravak moze trajati max 90 dana.

 

Ali, po novom Zakonu, prvi privremeni boravak se prijavljuje u Veleposlanstvu Hrvatske u Srbiji, osim ako nisu neki spec .razlozi, ali izgleda da tu nisu.

Inace, momak se bas ne priznaje kao neki osnov boravka, nego spajanje obitelji. A kako niste vjencani, morat cete prijaviti izvanbracnu zajednicu. On mora uzeti svoj zvod iz matice rodjenih (ne stariji od 3 ili 6 mjeseci, ne znam sada tocno) - kao dokaz da nije vec ozenjen (to ce morati kod ovlastenog tumaca za srpski jezik prevesti na hrvatski ), kao i Vi (Izvod) i morate sastaviti jednu izjavu da zivite u izvanbracnoj zajednici i to overiti kod biljeznika. Jos cete morati garantirati za njega u pogledu osiguranog mjesta stanovanja, uzdrzavanja (dokaz o visini place + izjava ovjerena kod biljeznika da cete ga uzdrzavati). Sve ostalo kao za bracnu zajednicu. Pise na web-u MUP-a. Trebat ce mu i Potvrda o nekaznjavanju. To izdaje policija na opcini u kojoj zivi u Srbiji (ne sud! Sud daje potvrde da se ne vodi postupak i da nema nepravomocnih presuda) . I ta potvrda se mora prevesti na hrvatski kod tumaca.

Pogledaj ovaj Zakon o strancima, tu sve pise:

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2007/2473.htm

A koliko se ceka- ranije kada se sve predavalo tu u Hrvatskoj, oni to rjese za mjesec dana, sada ne znam, vjerovatno mnogo dulje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija