Jump to content

minimalna direktorska plaća


snoopy97

Preporučene objave

Znam da je ova tema bila već na "tapeti" bezbroj puta, al ipak bi podjelila s vama svoj slučaj, pa ako netko ima neki savjet....

Razveli smo se uz rješenje suda prije dvije godine, imamo 11 godišnjeg sina. Na brakorazvodnoj parnici moj ex se pokušao prikazati kao beskućnik bez love. Naime, svjedočio je da živi u stanu od firme (svoje!!!) te zato ne treba plaćati režije i da kao direktor svoje firme ima plaću od 2300kn. Ne trebam posebno naglašavati da su mu primanja barem 10x veća, da vozi Mercedes otvara dućane po Zg i nove firme, kupuje vikendicu i stanove itd itd... Na moje ogromno iznenađenje sutkinja nije popušila priču i odredila mu da ima isplaćivati plaću od 45% svoje plaće, točnije 1000kn.

Moje pitanje: kolika je minimalna direktorska plaća u privatnoj firmi jer ukoliko on i dalje može prijavljivati tu plaću (2300kn) onda nema niti smisla podnositi tužbu za povećanje alimentacije jer je na nju i prijavljen.......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

minimalna plaća određuje se prema stručnoj spremi, a ne prema funkciji koja se obavlja, pa predpostavljam da je Vaš bovši suprug prijavljen na minimalcu.

Međutim, svaki vlasnik tvrtke ima za pravo sebi isplaćivati akontacije dobiti i dobit firme. Ponekad ima mogućnosti umjesto naplate dobiti i u komepaziju robe i bonova u trgovinama tehničkom robom i prehrambenim artiklima. Pogledajte možete li ovdje naći puta za naći rješenje vezano za visinu alimentaije. U tome slučaju bi alimentacija trebala biti određena postotno na sva primanja koja se zabilježe po njegovom matičnom broju pri poreznoj upravi. Najbolje da konzultirate nekog odvjetnka, a možda netko od kolega sa foruma bude imao neko praktično rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U "starim" zemljama EU osnova za alimentaciju nije samo placa ili godisnja porezna prijava, vec su to mjesecni troskovi. Znaci razina standarda koju netko ima. To znaci da se uzmu od doticnog (najcesce gospodina) izvodi sa bankovnih racuna, i ostali dokazni materijal, pa se vidi koliko gospodin trosi a ne koliko je prijavio "placu" ("sluzbena placa"= iznos osnove za placanje obveznih izdvajanja na osobni dohodak itd...- poznato cak i pticama na granama).

 

Naravno, da se podrazumijeva da se usporedjuje ista razina zivotnog standarda i kod vas.

 

Negdje u odgovorima ovdje na legalisu, iz obiteljskog prava, pogledajte kako su neki hrvatski sudovi radili utvrdjivanje prihoda.

 

Mali savjetj: Usmjerite se da i vi sami dobro zaradjujete (naravno ne na ustrb djeteta). To ce vam podici samopuzdanje.

Sretno!

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija