Jump to content

Nepostivanje i ne-primjena propisa i zakona od strane sluzbene osobe


nono21

Preporučene objave

Pozdrav svima.

 

Imam jedan problem, pa bih molio nekog tko se razumije u to, i tko ima dobre volje da me savjetuje sto da napravim. Naime, u srijedu zaustavila me policija u Rijeci zbog prekoracenja brzine. Pise da sam vozio 74 kmh, a ogranicenje je kroz naseljeno mjesto 50 kmh. Odredili su mi kaznu od 500 kn + 1 kazneni bod.

 

Dok je meni jedan murjak pisao kaznu, drugi je samnom razgovarao i u isto vrijeme slikao jedan drugi auto koji je takoder prekoracio brzinu. Rekao je ovo, citiram: "Evo, i ovaj se prebrzo pelja...". Zatim ga je zaustavio nakon semafora, kao i mene, ali ga je nakon sto mu je provjerio vozacku i prometnu, pustio, iako je prekoracio dopustenu brzinu.

 

Ja sam ostao u cudu, pitao sam ga da zasto meni pise kaznu, a njega nije kaznio, iako je i on prekoracio brzinu (vozio se 71 kmh). Tada mi je mrtav hladan, onako bahato odgovorio da je to ucinio zato jer njega zna, i da je pobrisao taj mjerac brzine, ili kak se to vec zove. ja sam ga nakon toga pitao "dali je to princip po kojem vi radite, i zar nije svaki gradjanin u ovoj drzavi jednak pred zakonom?", na sto mi je odgovorio da neka ga ne provociram, i da "zivot cesto puta nije fer"?!?! kako ja najvise od svega mrzim nepravdu, a uz to i nemam dlake na jeziku, nisam stajao nego sam bas suprotno, popizdio i razivcirao se. Poceo sam ih ispitivati i drzati im prodike o moralu i postenju itd, ali sve na kulturan i uljudan nacin, bez povisenog tona, jako pazeci da ne kazem nesto to se moze protumaciti kao uvreda.

 

Rekao mi je takodjer, da nek "ne spominjem vise njegovo ime, jel mi to jasno?!" sto sam ja shvatio kao prijetnju.

 

Taj cijeli razgovor je cula cura koja je samnom bila tad u autu.

 

Htio sam uzetibroj znacke od obojice, ali imam samo od jednoga, ovog "uljudnijeg" koji mi je pisao prekrsajni nalog. Kad sam mu rekao da zelim broj znacke i od ovog bahatog, koji je u to vrijeme sjedio u autu i nesto pisao, rekao mi je da mi "to ne preporuca" jer da tako "samo jos vise provociram".

 

Nalog nisam zelio potpisati, niti namjeravam platiti kaznu, vec zelim podnijeti zalbu, pa vas molim da mi netko tko je bio u slicnoj situaciji, ili tko se kuzi u to, objasni i savjetuje sto da napravim.Ja sam iz ZG, pa me zanima jos i dali moram zalbu podnijeti sudu u RI, ili mogu to uciniti i tu u zg, i na koji nacin, dali mogu poslati postom, ili osobno predati?!

 

Osim toga, dali mogu iskoristiti na bilo koji nacin to sto imam svjedoka koji je cuo razgovor izmedju mene i bahatog murjaka, i dali mi to moze posluziti kao opravdan razlogi izgovor za ne placanje kazne ?! Ili da se pozovem na to da sam student, da nemam otkud platiti itd... ?!

 

 

Molim vas za pomoc, i zahvaljujem !!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... naravno da nećeš platiti kaznu... lipo se žali i kad ti dođe na kuću prekršaj (žuti papirić sa povratnicom) nećeš ga uzet, pa odugovlači koliko moš...

 

... reci da nisi počinia prekršaj i da je on nacilja nekog drugog a, ne tebe...

 

... u vezi onog šta je on pustia tog svog prijatelja, tu ne moš ništa... budimo realni, i ti bi pustia prijatelja...

 

... i ne slušaj ove glupe savjete da tribaš platit prekršaj jer si kriv... ovdi ima puno čudnih ljudi čudnih imena... ovo je ipak hrvatska, a znamo kakvo je pravosuđe u njoj...

 

... lipo se žali pa ćeš vidit kako će ić stvari...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma koji znanac, da ga stvarno poznaje, nebi ga smrad provjeravao 10 minuta prije nego sto ga je pustio da ode ! Nego je on mislio balavac, jos k tomu iz drugog grada, pa ko ga j..., idem ga kaznit i bahatit se klincu jer mi ne moze nista... a rijecana je pustio.

 

Uostalom, ja mislim da stvarno nisam vozio tolikom brzinom, jer sam se vozio iza autobusa jvp-a, jedino ako me nije uhvatio u trenutku kad sam prestizao bus (jer je stao na stanici) i prestrojavao se u lijevu traku, i automatski stisnuo gas malo jace da se sto brze prestrojim.

 

Nego recite vi meni, dali se moram zaliti sudu u rijeci, ili u zg mogu to obaviti, i ako moram u RI, dali je moguce poslati zalbu postom ?! Sto nakon toga slijedi, kakva je procedura nakon predaje zalbe ??

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pišeš na PU Rijeka, dolazi ti od Suda u Rijeci, ne dižeš, ak se slučajno zezneš ili oni po običaju prebace u Zagreb ispitivanje (također ne dižeš, pa dokle ide), daješ izjavu o slučaju, tražiš suoćenje, opet izbjegavaš poštara .... samo mašta i strpljenje je granica (prije 6 mjeseci dotjerao zastaru sa Krka, doduše 2godišnju :-P ) ....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na svim sugestijama !

 

A dali mogu u zalbi traziti zamjenu za dobrotvoran rad, ili za nekakvu opomenu, s obzirom da sam student, i nemam prihoda stalnih... ?!?! Kako i dali uopce to funkcionira u praksi ?!

 

Pitam zato sto moj susjed ima vec 3-4 takve kazne, i njemu sve to prebacuju na dobrotvorni rad, ali dosad ga nitko jos nije zvao nigdje... pa bi to mozda bila dobra ideja ?!

 

 

Hvala puno jos jednom svima koji zele i nastoje pomoci !

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Prema Zakono o policiji, čl 20., svaki policajac prije primjene policijskih ovlasti dužan je predstaviti se značkom i SLUŽBENOM ISKAZNICOM. Ako se ne predstavi, formalno ne može početi primjenjivati policijske ovlasti, jer građanin ne zna da li je on uopće policajac.

 

Ali, oni su navikli da su oni "šerifi" (duboke isprike savjesnim policajcima, ali bi oni mogli malo početi čistiti "kukolj" u svojim redovima), a mi "ovce za šišanje"

 

Imam sličan slučaj sa PU Primorsko-goranskom, te prema još nekim saznanjima, imaju i drugi.

 

Dakle, ja sam policajce priavio ministarstvu, te sam dobio odgovor od načelnika PU Primorsko-goranske gdje dotični štiti "svoje dečke".

 

U međuvremenu sam došao do snimke nadzorne kamere gdje se može vjestačenjem utvrditi da nisam počinio prekršaj, ali jednostavno ne znam da li se u današnje vrijeme može sam protiv "mafije".

 

Razvidno je iz vašeg slučaja da su vas policajci maltretirali.

 

Mislim da bi se trebalo pokrenuti kao i srednjiškolci, ili, alternativno gledati u koju državu emigrirati.

 

Možete pročitati više o "mom slučaju" na:

 

Novi prekršajni zakon - reket na cestama

 

Što se tiče kazne, morate napisati prigovor policijskoj upravi koja je navedena u obaveznom prekršajnom nalogu. Pogledajte novi Prekršajni zakon, i pazite da ne napravite neku formalnu pogrešku, jer će vam sud prigovor odbaciti BEZ MOGUĆNOSTI NA ŽALBU.

 

Ako vam je problem novac, tu kaznu možete zamijeniti za društveno koristan rad, ali mislim da to može samo sud, dakle prigovor morate napisati.

 

Kao što su i drugi rekli, obavezno zatražite sučeljenje, te navedite da ponašanje policajca nije bilo primjereno, te da sumnjate da je očitana brzina.

 

Također, ako se sjećate, kod očitanja brzine je ispod displeja trebala svijetliti ZELENA dioda, a ne crvena. Ako je svijetlila crvena, onda vam je policajac podvalio, pa i to možete navesti. Crvena lampica svijetli kod podešavanja limita i policajac može ukucati što želi. (Ovo vrijedi za ručne "lasere")

 

Oprez. Prigovor se može napisati ili zbog poricanja djela ili zbog krivog pravnog razloga. Morate navesti zbog čeka pište prigovor, jer je to jedan od načina da vamodbiju prigovor iz formalnih razloga. Obavezno poslati preporučeno i u dvije kopije, POTPISANO.

 

 

Članak 237.

 

(1) Prigovor se može podnijeti zbog:

1. poricanja prekršaja

2. izrečene odnosno primijenjene prekršajnopravne sankcije, oduzete imovinske koristi ili određenih troškova u povodu izdavanja prekršajnog naloga.

(2) Ako se prigovor podnosi iz osnova stavka 1. točke 2. ovoga članka, podnositelj treba obrazložiti prigovor i podnijeti dokaze o činjenicama na kojima temelji prigovor.

 

Trebali bi stvarno osnovati nekakvu mrežu građana koji bi zajedno prijavljivali postupanje policajaca i vršili pritisak na ministarstvo da stvatno po svakoj prijavi ustvrdi da li je prijava osnovana ili ne, a ne da policijski načelnici pokrivaju svoje "dečke" i onda se čudimo kada stvar eskalira i završi sa groznim nesrećama na cestma (ne daj Bože kao i" Korade slučaj") samo zato jer JE ON PUSTIO SVOG PRIJATELJA. :pravila:

 

Pa ako povučemo paralelu, onda bi trebali i prijatelji premijera biti pušteni kada je porez u pitanju, a ne daj Bože i nešto gore. Pa onda dalje državni tajnici svoje prijatelja; pa onda .... :panika: Mislim da tako funkcionira neka organizacija s juga Italije ... :misli:

 

Sretno!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija