Jump to content

Ugovor o outsourcingu usluga


Venus

Preporučene objave

imam jednu publikaciju koja se tiče outsourcinga u JLS sa orimjerima dobre prakse. nemam niti jedan primjerak ugovora ali možda vam ovo pomogne. riječ je dakle o bitnim elemntima ugovora.

 

Ugovaranje posla savjetodavnih usluga

Prihvaćena je ponuda osnova za izradu ugovora o pružanju konzultantskih usluga. Kako bi se skratilo

vrijeme odluke o angažiranju konzultanta, korisno je već u fazi ponude dati i prijedlog ugovora.

Za odgovarajuću vrstu usluga može se koristiti isti osnovni obrazac, a preporučuje se konačni tekst

(ili obrazac) dati na korekturu odvjetniku i/ili pravniku unutar lokalne samouprave. Time se štedi na

troškovima i eventualnoj šteti od mogućih kasnijih sporova s klijentom. Dati odvjetniku izvedbu cijelog

ugovora nije dobro rješenje, budući da jedino konzultant zna što će i pod kojim uvjetima raditi u sklopu

dogovorenog projekta. Inače, u dosadašnjoj konzultantskoj praksi tipični ugovor o konzultantskim uslugama

sadrži sljedeće:

• ugovorne stranke (konzultant i klijent)

• obujam posla konzultanta (ciljevi, pristup i opis rada konzultanta, termin početka i završetka projekta

te ključnih međufaza)

• uratke konzultanta i izvješća (pisani radovi, dokumentacija i izvješća za klijenta)

• ulaganje konzultanta i klijenta (vrijeme angažiranja stručnjaka i drugog osoblja, analitike, prostor...)

• cijenu i način plaćanja

• profesionalnu odgovornost i obveze konzultanta i klijenta (korištenje povjerljivim informacijama, izbjegavanje

sukoba interesa, prihvaćanje uratka konzultanta, ispravci i dorade i dr.)

• autorska prava (na uratke konzultanta – ako je takva mogućnost)

• jamstva

• korištenje podugovarača (vanjski suradnici konzultanta)

• raskid ili dodatke i izmjene ugovora

• rješavanje sporova (arbitraža, sud, pravo)

• stupanje ugovora na snagu

• potpise i datum

• priloge ugovoru (vremenski plan, referencije, ponuda).

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radim u jednoj većoj HR firmi i sudjelovao sam u izradi dokumentacije (uključivši ugovore) potrebne za outsourcing. To je vrsta prenošenja rizika dijela posla koji nije core firme, ali je nužan za konačni proizvod. Osnovna odrednica outsourcinga je SLA tj jasno definiranje usluge sa pripadnom metrikom i sankcijama u slučaju nepoštivanja iste. Ključno je definiranje kvalitete usluga na način jasan i razumljiv korisniku. Ono što smo mi u firmi realizirali je jedan uobičajen ugovor sa svim bitnim elementima (uvodne odredbe, definicije, pravni temelj, opći uvijeti...) i tu su pravnici NEZAMIJENJIVI.

SLA je opis usluge i opis načina mjerenja kvalitete te usluge. Npr ako netko želi outsourcing voznog parka, nije ga briga za tipove i vrste vozila nego daje zahtjeve na funkcionalnost (potrošnja, klima, veličina tovarnog prostora...) Budući se radi o opisnom dijelu i teško je za pretpostaviti da će se ugovorne strane odmah dogovoriti za rak od slijedećih 10 god, u samom SLA se navodi da sutanke shvaćaju da će biti nedefiniranosti i problema da će ih nastojati rješavati..SLA se mijenja minimalno jednom godišnje i dio je osnovnog ugovora.

Bilo bi dobro da Venus što je bolje odredi o kakvom se outcourcingu radi.

Ono što je napisala krasnooka više liči na konzultantske usluge vanjske firme koja samo pomaže u svrhu završetka nekog projekta i to nije outsourcing u pravom smislu te riječi :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zapravo sam htjela venus napisati da bi bilo najbolje da kaže o kakvoj se vrsti outsourcinga radi i da je (naravno) uloga pravnika u kreiranju takvog ugovora nezamjenjiva s obzirom na posebne dijelove ugovora koji se moraju definirati. ponudila sam joj jedan primjer koji mi je bio nadohvat ruke.

outsourcing međuostalim dviman imože i obuhvatiti konzultantske usluge jer sve ovisi za što se tražitelj usluga opredijelio. u mom slučaju to je primjer javno- privatnog partnerstva. i upravo zbog te ranolikosti predmeta outsourcinga potrebno je dobro, kako si ti napisao, opisno definirati posebne dijelove ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma da, Venus to treba malo pojasniti. A što se tiče konzultanata i outsourcinga...Najjednostavnije objašnjenje outsourcinga je nešto kao "vanjsko održavanje", bit je izdvajanje jenog segmenta u okviru procesa poduzeća, a predmetni proces nije osnovna djelatnost poduzeća. To se najbolje vidi kod tehničkog održavanja (IT, klima, vozni park, čišćenje prostorija...) i obično za takva izdvajanja nisu potrebni konzultanti. No, nigdje nije određeno da naručitelj ne smije uzeti konzultante. I, naravno, zbog neke definicje (koju sam naveo) nitko se neće ograničavati (ne)angažiranjem konzultanata. Samo sam htio navesti da je specifikum outsourcinga SLA... :-)

BTW, možeš li reći nešto više o tome javno-privatnom partnestvu (mislim kratko, ne o subjektima nego o predmetu...) :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što se venus tiče- slažem se.

inače jako dobro poznajem outsourcing- do nedavno sam radila kao pravnica u jednoj internacionalnoj firmi. inače osim prava školovani sam HR specilaist sa međunarodnom diplomom. sad sam eto u jednoj maloj i sretnoj općini. i bavim se javno- privatnim partnerstvima.

bojim se da će nam prebaciti temu u neki drugi forum ali ukratko...

Javno-privatno partnerstvo (JPP) podrazumijeva suradnju između tijela javne vlasti s privatnim sektorom, bilo na razini središnje ili lokalne zajednice, s ciljem zadovoljavanja neke javne potrebe. U najširem smislu javno-privatno partnerstvo mogli bismo definirati kao skupinu zajedničkih inicijativa javnog sektora te privatnog profitnog i neprofitnog sektora, u kojima svaki subjekt donosi određene sredstva i sudjeluje u planiranju i odlučivanju. Javno-privatno partnerstvo omogućuje (lokalnim) vlastima, poslovnom sektoru te organizacijama civilnog društva da poduzmu odgovornosti za razvoj i djeluju zajedno. Važan sastojak uspješnog jJPP-a je povjerenje, transparentnost i zajednički plan. To nije lako postići među partnerima koji nisu nužno naviknuti da se međusobno savjetuju.

npr. Privatni investitor financira gradnju i održavanje javnih objekata u vlasništvu županije, općine ili grada koja naknadu isplaćuje privatnom partneru mjesečno na rok od 20 do 30 godina. Prema tom modelu obnovljene su mnoge zgrade, dvorci, gradnja i dogradnja 44 škole u punom je zamahu, a model će se primijeniti i u zdravstvu i zaštiti okoliša.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To bi bio Urbane Institute i USAID Projekt reforme lokalne samouprave? Bit će onda da nemate SLA nego ugovor o (investicijskom) održavanju? To je mala problematika kada zažive neki izrazi koji su anglosaksonskim zemljama u upotrebi pa se prenose na tranzicijske zemlje. Ono što je navedeno u mailu je puno ozbiljnije od uobičajenog outsourcinga. naime, samo ime dolazi iz ITIL-a a to je nešto kao "dobra praksa u IT svijetu" i tamo je ideja bila prema ISO 27001 prenjeti rizik za neki proces na profi partnera. I uvijek se radi o procesima (skup aktivnosti podložan promjenama u svrhu realizacije zahtjeva, nije definirano kada završava). Projekt počinje i završava. Ali kada projekt dugo traje, razlike između procesa i projekta postaju zanemarive. Sada dolazimo na područje "šija-vrat". Svi elemeti koje SLA traži postoje u JPP, ali su puno ozbiljniji i daleko zahtjevniji od uobičajenih SLA-ova. Pretpostavljam da je Venus mislila na nešto bitno manjeg opsega :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dviman, bez uvrede , ali odgovorili smo venus na pitanje i usmjerili je. ako joj zatreba daljnja pomoć sa zadovoljstvom ćemo joj pomoći, zar ne?

a ti i ja se tipkamo po principu ''baba šumom- dida drumom'' tj. ako si me pitao za pojam JPP-a , odgovorila sam ti ukratko kroz pojam, definiciju i primjenu a ne o outsorcingu u JPP-u. ako te to interesira sa zadovoljstvom ću tipkati na tu temu ali onda prebacimo temu u Caffe.

dviman je napisao:

To bi bio Urbane Institute i USAID Projekt reforme lokalne samouprave? :-D

spomenuti subjekti su instrumenti financijske i operativne pomoći za provoditelje JPP-a. ali to je opet druga priča. JPP provode dakle JAVNI i PIVATNI sektor zajedno tj, grad XY zajedno sa tvrtkom XY zbog provođenja zajedničkih interesa. s time da tvrtka XY nije komunalna tvrtka već privatna tvrtka. JPP se ne provodi u svrhu outsourcinga već ostvarivanja zajedničkih ciljeva pojedine lokalne zajednice. a to može biti obnova zgrada, poslovne zone, socijalni programi i sl.

cijenim dviman tvoje iskustvo i poznavanje SLA ali malo si otišao predaleko u razglabanju.

:majstor::skakuce::tikvan::skakuce::dvoje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija