Jump to content

ustup i nepačanje


JollyR

Preporučene objave

  • 4 tjedna kasnije...

Stvar je već presuđena u korist tužitelja, ali evo ukratko: Tužitelj tvrdi da je vlasnik čest.zem. i traži od tuženika da ga prestane uznemiravati oduzimanjem dijela zemlja. Medjutim, u zem. knjige je upisan netko sasvim drugi. Tužitelj je bio vlasnik te zemlje, ali se u međuvremenu netko drugi upisao i to na temelju presude. Sud drži da je u pitanju pretpostavljeno vlasništvo i da je tužitljev zahtjev u cijelosti osnovan?! Znači tvrdnja da si vlasnik ima jaču pravnu snagu od pravomoćne presude!!! Istina?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očito da bi se tu radilo o tužbi presumiranog vlasnika čl.166.ZV-a:

" 1) Onoga tko u postupku pred sudom ili drugim nadležnim tijelom dokaže pravni temelj i istinit način svoga stjecanja stvari smatrat će se vlasnikom te stvari (predmnjevani vlasnik) prema osobi koja stvar posjeduje bez pravnoga temelja ili na slabijem pravnom temelju.

 

(2) Predmnjevanom će vlasniku na njegov zahtjev predati posjed stvari posjednik koji nema pravni temelj posjedovanja ili je slabiji time što mu je posjed nepošten ili nezakonit, ili što ne može označiti svojega prednika ili može samo sumnjivoga, ili što je stekao posjed stvari besplatno a onaj koji zahtijeva posjed bio ga je stekao naplatno; no neće mu trebati predati posjed stvari posjednik koji ima jednako jak pravni temelj kao on.

 

(3) Predmnjeva vlasništva ne djeluje u korist osobe koja nije bila pošteni posjednik stvari.

 

(4) Predmnjevani vlasnik treba, umjesto da dokazuje vlasništvo, dokazati činjenice na temelju kojih se predmnjeva njegovo vlasništvo i činjenice od kojih zavisi utemeljenost njegova zahtjeva prema posjedniku stvari iz stavka 1. i 2. ovoga članka; inače se na vlasničku tužbu predmnjevanoga vlasnika, na prigovore posjednika, kao i na pravni položaj koji ima pošteni odnosno nepošteni posjednik kad je dužan predati stvar vlasniku, na odgovarajući način primjenjuje ono što i za pravu vlasničku tužbu, ako nije drugo određeno zakonom niti je u suprotnosti s pravnom naravi tužbe predmnjevanogavlasnika."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija