Jump to content

F Šifra u GBR i mirovne misije


nerver

Preporučene objave

Imam 29 god,pripadnik GBR,na liječničkom ocjena 5 ali sam prije 5 godina imao bolovanje pod šifrom F 32 u duljini od 40 dana, s obzirom na to da i dalje želim raditi u vojsci,više od 10 god sam pripadnik gardijske brigade i želim u vojsci dočekati mirovinu,a prešao sam godine za dočasnički čin, kakve su moje mogučnosti za odlazak u mirovnu operaciju odnosno da li mi može biti odbijen odlazak u MO radi famozne šifre F i po kojim propisima? Odnosno,ako sam sposoban za vojnu službu i želim raditi zašto imam manja prava od osoba bez šifre.

Pozdravljam i zahvaljujem na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

F32.0 Blaga depresijska epizoda

 

S obzirom da se radi o jednoj vrsti blažeg psihičkog poremećaja koji je možebiti i izliječen, ali nitko ne garantira da se to neće ponoviti, pogotovo ako se radi o mirovnoj misiji (prije svega odlazak na mirovnu misiju nije odlazak na ljetovanje već se tu radi otežanim uvjetima rada i raznim drugim poteškoćama sa kojima se može vojnik susresti) te postoji mogućnost da se simptomi blage depresijske epizode opet pojave, a možda nedajbože i nešto gore. Vjerojatno nitko ne želi riskirati sa Vama kada ionako ima školovanih, tjelesno i psihički potpuno sposobnih ljudi koji ispunjavaju uvjete za jednu takvu avanturu te će tijekom liječničkog pregleda isto tako njih dosta otpasti, a neki će i proći.

 

Za odlazak u mirovnu misiju morate imati psihofizičke karakteristike kao Robocop.

 

To što ste naveli da imate manja prava nije točno. Mirovna misija je vojna zadaća koja se mora ispuniti profesionalno, bez grešaka, a u Vašem kartonu piše da ste zbog psihičkih problema bili na bolovanju 40-tak dana (to baš i nije kratko vremensko razdoblje bolovanja), a tamo na terenu (npr. u Afganistanu.....) nema mjesta za osobe koje mogu biti potencijalno opasne za sebe ili okolinu ako slučajnu upadnu depu ili sl. psihički poremećaj gdje je oružje zvecka na svakom koraku, a možebiti da ste okruženi i neprijateljski nastrojenim pučanstvom, itd.itd.itd.

 

Dakle tu se ne radi o povredama Vaših prava već o nečem sasvim drugom.

 

2rpu05k.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zveckam oružjem svaki dan na poslu,haha :)

Dio mog posla se sastoji i od straže,koja je jedina ratna zadaća u miru,što znači svakodnevno višekratno dežuranje ili patroliranje s napunjenom puškom,a kako sam dobio postavljenje

na mjesto pionira koje uključuje i pirotehničarski dodatak na plaći smatram da već radim u otežanim uvjetima i to na mjestu koje zna biti poprilično stresno tu i tamo

A da sam psihofiziči potpuno spreman dokazuje i ocjena 5 na liječničkom bez ikakvih ograničenja te moj prolaz motoričkih provjera s prosjekom 90%, za mirovne operacije bodovni prag je 75% :frajer:

Tako da ne stoji teza da nisam psihofizički spreman i ne zadovoljava me odgovor da "vjerojatno" netko nešto ne želi.

pozdrav :frajer:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nerver, nema razloga da ne odeš u misiju, jer najmerodavija je tvoja ocjena zdravstvene sposobnosti, a koja je u tvome slučaju (5). A da si zdravstveno nesposoban ne bi bio niti raspoređen u gardijsku postrojbu. U slučaju da si nakon zadnjeg redovitog (periodičnog) zdravstvenog pregleda bio na bolovanju zbog psihičkih problema ili si se liječio (pa i da nisi bio na bolovanju), bit ćeš upućen na izvanredni zdravstveni pregled, te će i u tome slučaju biti mjerodavna ocjena s izvanrednog pregleda. Po ugovoru koji si potpisao za prijem u DVS obvezao si se, da ćeš brinuti o svom psiho-fizičkom zdravlju, što i činiš, žalosno je da ima mnogo bolesnijih koji se nikada neće javiti liječniku zbog psihičkih problema a vjerojatno su veća opasnost za sebe i druge.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije nekoliko godina, za odlazak u misiju bilo je potrebno proći detaljan liječnićki pregled u Šarengradskoj (dakle, civilnoj ustanovi) ili u Zavodu za zrakoplovnu medicinu (vojna)u Dubravi, Nova bolnica. Između ostalog, pregled je uključivao psihološko testiranje. Nitko vas nije tražio, niti gledao vaš liječnički karton. Dakle, mogli ste biti HRVI na osnovu PTSP-a i ako ste uspješno prošli to testiranje, išli ste u misiju.

Općenito, politika MORH-a prema HRVI je, najblaže rećeno, čudna. Do prije nekoliko godina mogli ste kao HRVI s PTSP-om biti zapovijednik postrojbe. Mislim da još uvijek ima takvih slučajeva. Čak su i neki naši generali i visoki časnici na odgovornim dužnostima u GS i MORH-u HRVI na osnovu PTSP, pa ih nitko ništa ne pita. Prema tome, ako vas vaš zapovijednik ne pušta u misiju zbog F 32 u prošlosti, rijeć je o selektivnim mjerilima kakva su u MORH-u nažalost potpuno uobičajena.

Medicinski gledano, ako ste jednom imali F 32, samo liječnik specijalista može procijeniti koliko je to utjecalo na vašu psihu i da li je moguće da se to ponovi. A kako ste nakon vaše epizode F 32 normalno nastavili vojnu službu bez ikakvih ograničenja(koja podrazumijeva nošenje oružja i odgovornost koju to nosi), nema nikakvog opravdanja ni logike da se sada zbog toga postavljaju ogranićenja u svezi odlaska u misiju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija