Jump to content

Sofisticirana prevara


nevenko

Preporučene objave

Pokušat ću ukratko opisati problem i nadam se da ću dobiti odgovarajući odgovor. Nebitne stvari, jako neobične i čudne ću izbjeći radi jasnoće. Dakle, prije određeni broj godina netko me je na "prevaru" i "naivnost" zaposlio u fiktivnoj firmi da bi na osnovi nekih nepostojećih primanja podigao prilično velik iznos kredita. Osim toga, na moju naivnost dobio je ili dao sam punomoć na moj tekući račun u jednoj našoj banci. Za sada ta osoba isplačuje kredit redovito, no na banci je ostao odeđeni manjak koji ta osoba još ne može podmiriti, ali ga drži u granicama dopuštenosti. Ja sam u međuvremenu dobio svoju radnju knjižicu natrag, razbolio sam se od nekih smetnji i trenutno primam malu socijalnu pomoć. No sada me muči to što ta osoba održaje taj dozvoljeni minus na temelju nekih nepostojećih honorarnih isplata na moje ime, i sve je to donekle "u redu" ali ono što me zanima jest da ta "primanja" zapravo bi trebala biti evidentirana negdje i na njih bi ja trebao platiti doprinose i tako plačati apravo doprinose na nepostojeće prihode. Ta fiktivina primanja služe samo banki radi davanja dopuštenog limita. Ono što me brine jeste da li će uvođenjem porenog broja početkom naredne godine banke morati prijavti sve honorararne isplate poreznoj upravi na temelju čga bih ja izgubio pravo na socijalnu skrb koja mi je zbog bolesti potrebna, a osim toga morao bih čak plačati i doprinose na nepostojeće prihode, pa čak bih mogao izgubiti i zdravstveno.

Tako nekako bi moje pitanje moglo izgledati i nadam se da je dovoljno jasno. Valjda ima netko tko bi mi mogao odgovoriti.

Unaprijed Zahvalan

Nevenko

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za pocetak bi mozda sigurno bilo dobro da se rijesite tog "cudnog" odnosa. Da kazete da morate zatvoriti taj racun, jer biste mogli izgubiti sve prednosti koje navodite, primjerice. A tko zna kakvi vas jos dodatni problemi mozda vrebaju.

 

Iako nema veze, ima jedna druga prica koja moze "naivne" i "neinformirane" vrlo skupo stajati. Zamislite nekoga tko odgovori na oglas u novinama za posao tipa "od kuce a dobra zarada". Posao koji se nudi je da ssamo treba potpisati fiktivni ugovor o radu i dati svoj broj racuna u banci. Covjek to uradi i na njegov racun pocnu stizati, redovito, sume od oko 3 000 kuna, ili vise ili manje. On treba "samo" podici te iznose, predati ih nekome, a zauzvrat dobije postotak. Nakupi se toga, pa se covjek navikne na te lijepe nofce. I na primjer covjek jednog dana otkrije, tj. obicno njega otkriju decki u plavom, zelenom ili tako nekoj bojici, da je bio "tegleca marva" iliti na engleskom "mule". Naime njegovo je ime i racun posluzilo samo kao jedna od destinacija preko kojega neki velki lanac vrlo ozbiljnih prevaranata, dobija novce. Nnjemu dadu postotak, od 1 % ili malo vise, a oni ostalo stave u svoje dzepove. On se izlozio a oni i dalje djeluju u tami.

 

Ne zelim vas plasiti, samo dobronamjerno upozoriti da su moguce i sasvim drugacije price od ove vase, ali nikad nije dobro zatvarati oci pred nekim "cudnim" stvarima. Znate onu, zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Tog se odnosa bezupsješno pokušavam riješiti već 4 godine, ali nekih se pijavica teško osloboditi uključujući i ovu. Valjda ću jednom uspjeti, nadam se s najmanje štetnim posljedicama. Pitam se samo zašto nas u školi nisu učili na što da pazimo u životu, umjesto što smo učili koji je glavni grad Svazi i Lesota. U svakom slučaju posavjetovat ću se dalje o svim mogućim komplikacijama.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpuno se slazem s vama da bi se o prevarama, i o pravnoj zastiti, trebalo uciti vec u osnovnoj skoli.

 

Pa ni prosvjetari nisu bas upoznati sa danasnjim nacinima prevara, ili npr. opasnostima interneta. Zivimo u drustvu u kojem se s velikom blakonaklonoscu gleda na one sposobne hakere koje netko jednom uhvati da su provalili u neki dobro cuvani sustav, pa kao "oh, kakvi snalazljivi klinci, bas su super, tak' su inteligenti". Kao da to isto ne mogu reci za druge vrste provala i poslije - kradja.

Ovo o "teglecoj marvi" ili "mule" je dobro poznato hakerima koji tako naprave cijelu mrezu mazgi koje za neki postotak peru velike novce "sposobnima" koji pak skidaju novce (jako veeelike nofce!) s necijih nevinih kreditnih kartica... No, treba biti haker, kriminalac ili ne znam tko da bi covjek znao kako to funkcionira. I najvaznije - ne dao se upecati.

 

Nadam se da cete se uspjesno rijesiti nametnika na tekucem. Budite uporni da nadjete rjesenje, mozda se nece bas tako lako dati "udaljiti". Situacija je delikatna ali nastojte se informirati. Ne dajte se zbuniti, trazite rjesenje pa cete ga i naci!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija