Jump to content

Radna dozvola da ili ne?


vesna2508

Preporučene objave

Interesuje me mogućnost rada u RH.. Ja sam iz BiH, Banja Luka.

Dečko mi živi u Zagrebu, namjeravam se preseliti njemu uskoro, i otprilike sam shvatila šta mi treba od dokumentacije za prijavu boravka (nadam se da se na potvrdu ne čeka dugo u Konzulatu), ali sam zbunjena kad su u pitanju radne dozvole. Moje pitanje je: Da li mi treba radna dozvola i ako mi treba da li kao supružnik hrvatskog državljanina upadam u kvote, ako kod javnog bilježnika potpišemo izjave da smo u vanbračnoj zajednici i po toj osnovi prijavim boravak u RH, tj. po osnovi spajanja obitelji?

P.S. ja sam diplomirani ekonomista po struci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne treba ti radna dozvola ako češ živit s njim.Za rad ti treba.Treba ti privremeni boravak a stalni više ne možeš dobit niti na osnovi braka sa državljanom RH po novom zakonu od nove godine.Na stranicama MUP RH ćeš si sve vidjet prije nego odeš u konzulat.Ne znam uvjete vanbračne zajednice u RH pa češ i taj Zakon morati pronać na netu.Kratkotrajno možeš boravit uz prijavu policiji 90 dana u roku od 6 mjeseci-da li u komadu ili s prekidima svejedno je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam razumjela ovo: "Ne treba ti radna dozvola ako češ živit s njim.Za rad ti treba."

Ja ću živjeti s njim, i u svrhu spajanja obitelji prijaviti boravak, ali bi naravno htjela i raditi u Zg. Ja sam razumjela da bi mi trebala radna dozvola ako prijavljujem boravak u svrhu rada, a to ovdje nije slučaj. Ja se selim da budemo skupa, prvenstveno, ali bih htjela i raditi.

 

U Zakonu ovako stoji:

 

Članak 60.

Stranac kojem je odobren privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji ostvaruje pravo na obrazovanje, usavršavanje, rad i samozapošljavanje, sukladno odredbama ovoga Zakona.

 

Članak 140.

Bez radne ili poslovne dozvole mogu raditi sljedeće kategorije stranaca:

3. stranci kojima je odobren privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji s hrvatskim državljaninom, strancem na stalnom boravku ili azilantom

 

Evo šta želim čuti:-D Samo prijavim boravak u konzulatu, odobre mi ga na godinu dana, i poslije mogu tražiti posao najnormalnije, prijavljivati se na konkurse za posao i sl.bez suvišne papirologije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Iz osobnog iskustva ti mogu reći da na osnovu vanbračne zajednice možeš dobiti boravak samo u slučaju da možeš dokazati vanbračnu zajednicu minimalno tri godine (što je apsurdno).

Dozvola za rad se automatski dobiva ako je boravak "u svrsi spajanja obitelji", dakle ne trebaš ništa posebno vaditi osim radne knjižice pri samom zaposlenju.

Nadam se da sam bar malo pomogla, pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija