Jump to content

obustava ili odbačaj?


Cifi

Preporučene objave

Prvo pitanje je što kad je oštećenik, nakon što je ODO odbacio kaznenu prijavu, preuzeo kazneni progon, ali nastupila je apsolutna zastara, a oštećenik nije u roku od 3 mjeseca od dana saznanja za kazneno djelo i počinitelja ODO-u podnio prijavu?

 

Drugo pitanje je temeljem kojeg članka se odbacuje optužni prijedlog oštećenika kao tužitelja, ako nije nastavio progon za isto djelo nego za drugo?

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cifi je napisao:

U roku od 8 dana je nastavljen progon, ali progon nije pokrenut u roku od 3 mj. od saznanja. KOji članak bi tu bio za odbačaj? Hvala!!

 

 

Ovo mi malo nije jasno. Ako ste nastavili u rou 8 dana od odbačaja, onda ste vjerojatno poduzeli progon u roku 3 mjeseca?!

Naime 8 dana od obavijesti o odbačaju se nastavlja progon, a rok od 3 mjeseca vrijedi za oštećenika koji nije upoznat da državni odvjetnik nije poduzeo progon ili da je odustao od progona pa može svoju izjavu da nastavlja postupak dati pred nadležnim sudom u roku od tri mjeseca od donošenja rješenja o obustavi postupka, odnosno 6 mjeseci od kada je državni odvjetnik odbacio prijavu.

 

Dakle 8 dana od saznanja za odbačaj, a

3 ili 6 mjeseci od obustave ili odbačaja kada nije upoznat o obustavi ili odbačaju.

 

Nastavak izvan roka u ZKP-u:

 

Članak 57.

(1) Ako oštećenik u zakonskom roku ne pokrene ili ne nastavi progon, ili ako oštećenik kao tužitelj ne dođe na glavnu raspravu iako je uredno pozvan, ili mu se poziv nije mogao uručiti zbog neprijavljivanja sudu promjene adrese ili boravišta, smatrat će se da je odustao od progona.

 

Članak 454.(437)

(1) Sudac (predsjednik vijeća, odnosno sudac pojedinac) odbacit će optužni prijedlog ili privatnu tužbu ako ustanovi da postoje razlozi za obustavu postupka predviđeni u članku 214. stavku 1. točki 1. do 3. ovoga Zakona, a ako su provedene istražne radnje i iz razloga propisanog u članku 214. stavku 1. točki 4. ovoga Zakona.

 

Članak 214.(201)

(1) Istragu će rješenjem obustaviti vijeće županijskog suda (članak 20. stavak 2.) kad odlučuje o bilo kojem pitanju tijekom istrage:

1) ako djelo koje se stavlja na teret okrivljeniku nije kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti,

2) ako postoje okolnosti koje isključuju krivnju okrivljenika,

3) ako je nastupila zastara kaznenog progona ili je djelo obuhvaćeno amnestijom ili pomilovanjem ili ako postoje druge okolnosti koje isključuju kazneni progon,

4) ako nema dokaza da je okrivljenik počinio kazneno djelo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija