Jump to content

prisilna hospitalizacija


marryah

Preporučene objave

prije otprilike 30 tak dana slavila sam diplomu svoje prijateljice te sam malo više toga i popila a pila sam i tablete. moji su se uplašili za mene i pozvali hitnu pomoć da me odvede na triježnjenje. ali su me poslali u krivu bolnicu - jankomir umjesto vinogradske gdje imam svog psihijatra. kad sam spomenula da me puste kući nisu htjeli tvrdeći da im za to treba sudski vještak.Pa kakav to sudski vještak ja nisam kriminalac a također su rekli da će za mnom poslati policiju i hitnu ako se ne vratim na vrijeme u bolnicu s vikenda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama (NN 111/97),osoba s težim duševnim smetnjama koja uslijed svoje duševne smetnje ozbiljno i izravno ugrožava vlastiti život ili zdravlje ili sigurnost, odnosno život ili zdravlje ili sigurnost drugih osoba može se smjestiti u psihijatrijsku ustanovu bez svog pristanka, po postupku za prisilno zadržavanje i prisilni smještaj

 

Psihijatar će tu odluku priopćiti prisilno zadržanoj osobi na primjeren način i upoznati je s razlozima i ciljevima njenoga prisilnog zadržavanja te s njezinim pravima i dužnostima.

 

Psihijatrijska ustanova koja je prisilno zadržala osobu s duševnim smetnjama, dužna je o tome bez odgode, a najkasnije u roku od 12 sati od donošenja odluke o prisilnom zadržavanju, neposredno ili putem elektronskih sredstava komuniciranja dostaviti županijskom sudu na području kojega se nalazi psihijatrijska ustanova, obavijest o prisilnom zadržavanju zajedno sa liječničkom dokumentacijom o pregledu osobe s duševnim smetnjama s obrazloženjem razloga za prisilno zadržavanje.

 

Također je psihijatrijska ustanova dužna obavijest o prisilnom zadržavanju i liječničku dokumentaciju dostaviti u istom roku zakonskom zastupniku prisilno zadržane osobe i nadležnom centru za socijalnu skrb.

Isti postupak primjenjuje se i na osobu s duševnim smetnjama koja se prisilno zadržava u slučaju kad je već smještena na liječenje u psihijatrijsku ustanovu uz njezin pristanak pa pristanak opozove, ali su u međuvremenu nastupili uvjeti koji odgovaraju uvjetima za prisilni smještaj.

 

U daljnjem postupku prisilnog smještaja osobe s duševnim smetnjama u psihijatrijsku ustanovu (kao i zadržavanja već smještene osobe)odlučuje sudac pojedinac županijskog suda, nadležnog prema sjedištu psihijatrijske ustanove u izvanparničnom postupku uz isključenje javnosti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija