Jump to content

Parcelacija građevinskog zemljišta


anonimno

Preporučene objave

Poštovanje,

 

Zamolio bi Vas jedno objašnjenje u svezi parcelacije građevnog zemljišta . Pitanje je vezano u svezi objašnjenja koje se nalazi na web stranicama http://www.mzopu.hr/default.aspx?id=5832 ” PREDMET: Provedba Zakona o prostornom uređenju, parcelacija građevinskog zemljišta

 

- objašnjenje, dostavlja se”.

 

U objašnjenu je navedeno:

 

”U smislu odredbi članka 34. stavka 1. i 2. Zakona o prostornom uređenju lokacijska dozvola se izdaje u svrhu provedbe zahvata u prostoru, dok su prema odredbi članka 36. stavka 1. alineje 1. istoga Zakona oblik i veličina građevne čestice samo jedan od elemenata zahvata u prostoru. To znači da formiranje građevne čestice samo za sebe nije zahvat u prostoru te se zato ne izdaje lokacijska dozvola samo za formiranje građevne čestice. ”

 

U navedenom isječku se navodi da se za formiranje građevne čestice ne izdaje lokacijska dozvola.

 

Dali to znači da se formiranje građevne čestice može napraviti bez lokacijske dozvole, ako je odgovor potvrdan zamolio bi Vas da mi objasnite dali je moguće i na koji način formirati građevnu česticu (samo veličina čestice i njen položaj u odnosu na druge)?

 

Trenutno se ne planira nikakva izgradnja na istoj. Drugim rječima , zanima me kako i na koji način je moguće formirati građevnu česticu kako bi se na nju mogao upisati kao vlasnik a da čestica ima status građevne?

A ako je ipak potrbna lokacijska dozvola na koji način fje formirati ako mi je samo potrban oblik i veličina čestice (trenutno se ne planira se nikakva gradnja na toj čestici)

 

Unaprijed se zahvaljujem na objašnjenju i razumjevanju.

 

Srdačan pozdrav

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušat ću Vam na svom primjeru pojasniti provedbu predmetnih odredbi. Imam u nvlasništvu dvije čestice na kojima namjeravam raditi kuću. Podnijela sam zahtjev za izdavanjem lokacijske dozvole u kojem je kuća u idjenom rješenju smještena na obe čestice. Upravo lokacijskom dozvolom se daje nalog da se čestice objedine i formiraju kao jedna građevinska čestica.

drugo, je li čestica građevna ili ne doznaje se uvidom u prosotrni plan uređenja ili generlani urbainstički plan ili, ako ste sretnik, u detaljni plan uređenja. Isto se može dobiti podneskom (50 kn takse) uz prilaganje katastarskog prerisa u Županijskom uredu za prostono uređenje.

Nadam se da sam pomogla.

Dakle, nema cijepanja, pripajanja i sl. z.č. bez lokacijske dozvole kojom se upravo to nalaže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Poštovanje,

 

Zamolio bi Vas jedno objašnjenje u svezi parcelacije građevnog zemljišta . Pitanje je vezano u svezi objašnjenja koje se nalazi na web stranicama http://www.mzopu.hr/default.aspx?id=5832 ” PREDMET: Provedba Zakona o prostornom uređenju, parcelacija građevinskog zemljišta

 

Objašnjenje je da su zadnju dopunu Zakona o prostornom uređenju pisali tome krajnje nedorasli ljudi. Ova uputa za apliciranje tih odredbi se vrti sama u sebi kao zbugirani software.

 

Radi se o tome da su (malo)umnici umislili da će doskočiti nelegalnoj gradnji i raznim mućkma ako dodaju taj famozni članak 43a i 43b.

 

U praksi nema nikakve parcelacije u građevnoj zoni bez lokaijske dozvole.

Protiv ovih odredbi Zakona je iz interesnih razloga ustao razred inžnjera geodezije pri svojoj komori (HKAIG), dokazujući da je protuustavna. Pitanje je kad će se ukinuti te odredbe.

 

Za sada nema parcelacije u građevnoj zoni bez lokacijske dozvole (suludo)!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok,

 

Zahvaljujem na vašim iskustvima i razmišljanjima, nažalost potvrditli ste moje sumnje. Kao što ste i sami rekli trenutno je jedino rješenje napraviti neki "idejni projekt" samo da prođe lokacijska pa pokušati to upisati kako spada.

Moram reći da me je ovaj zakon doveo u jako neugodne situacije objašnjavajući se sa ljudima iz Korčule u urbanističkom (gospodin Grbin) jer izgleda da i oni sami ne znaju kako primjeniti zakon pa jednostavno ne žele s vama niti pričati. Samo znaju reći tu vam je molba za lokacijsku dozvolu izvolite i ispunite je. Katastrofa.

 

Još jednom hvala a ako ima i drugih sa ovakvim iskustvima bilo bi lijepo ako ih mogu podjeliti sa nama.

 

Pozdrav i hvala još jednom. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija