Jump to content

osnovana sumnja


zakonska-prava

Preporučene objave

postoji li mogućnost tražiti obrazloženje istražnog suca na temelju čega je donešena odluka o osnovanosti sumnje i poduzeta pretraga stana ako pretragom nije nađeno ništa u vezi članka kz na kojem se temelji nalog niti je osoba kod koje je pretraga učinjena ispitana? može li osnovanu sumnju predstavljati pismo anonimnog građanina jednom internetskom portalu proslijeđeno policiji i može li se na temelju takve rekla-kazala sumnje uznemiravati nečiju obitelj? nije li to povreda nepovredivosti doma?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bio je dosta u sukobu sa zakonom u mladosti,tučnjave i sl. ali ne zadnjih desetak godina i nikada zbog toga zbog čega je navodno pretraga izvršena (čl.173.kz)u pretrazi je nađen jedan neprijavljeni pištolj koji je imao zbog nedavnih prijetnji susjeda da je dijete prebučno i ako ga još jednom probudi da će nas sve pobiti (tada smo zvali policiju ali nisu poduzeli ništa nego su rekli da je sigurno pijan)o drogi ni govora.nije nam jasno kakva je to osnovana sumnja morala biti da nas se tako uznemirava ako istu ne predstavlja ni prijetnja ubojstvom.jedino što sedesilo u zadnje vrijeme je ta objava na šund portalu sutra hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mike06 je napisao:

Anonimna prijava na portalu nije razlog da vam je pretresen stan.

Niste naveli dali ste bili ikada u sukobu sa zakonom na bilo kojoj osnovi, dali imate dosje?

 

Ukoliko ne, žalite se na postupak policije!

 

 

U konkretnom slučaju ne postoje nikakve osnove za pritužbu na postupanje policije, naime policija je samo izvršitelj naloga koji donosi sud i nije u poziciji odlučivati hoće li ili ne u konkretnom postupati po nalogu i na temelju čega je nalog donesen. na taj bi način policija kontrolirala i ocjenjivala osnovanost naloga koji donosi sud. :misli:

Osnovana sumnja, na kojoj se temelji nalog mora prethoditi nalogu, mora biti konkretna (ne proizlaziti iz nagađanja), mora biti konkretna. E sad, ukoliko nalog nije donesen sukladno zakonu, utvrđeno pretragom se neće moći upotrijebiti kao dokaz (što u konkretnom slučaju i nije presudno jer pretragom nije ništa nađeno).

Nalog kojim se određuje pretraga mora biti pisan i obrazložen i predan prije početka pretrage osobi kod koje će se pretraga obaviti. Dakle, pojašnjenje o razlozima mora biti u nalogu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja se i ne žalim na postupanje policije nego sumnjam u osnovanost naloga, gdje i od koga mogu tražiti da se to provjeri jer znam da sam sto posto čist i da nisam učinio apsolutno ništa što bi tu pretragu izazvalo? imam li ja uopće pravo znati na temelju čega me za nešto sumnjiče? u nalogu piše samo da postoji osnovana sumnja da se u automobilu i stanu nalaz predmeti važni za kazneni postupak. kakav kazneni postupak? kome da se obratim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo u vezi pritužbe na postupanje policije je bilo povodom odgovora mike06.

Nalog mora biti pisan i obrazložen, dakle iz naloga bi trebalo biti vidljivo temeljm čega je sud odredio pretragu. Za pojašnjenje možete otići kod istražnog suca koji je izdao nalog.

Iz svega što navodite zaključujem da je u vašem slučaju pretraga poduzeta kao hitna istražna radnja dakle prije pokretanja istrage, tijekom izvida kaznenih djela. U takvom prikupljanju obavijesti tijekom izvida, policija mora građaninu kod kojeg se treba obaviti pretraga stana reći za što ga se tereti, koje su osnove sumnje te upozoriti da nije dužan odgovarati na pitanja i uputit ga da ima pravo pozvati branitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisu ništa objasnili osim što su rekli da traže drogu,da imam pravo na branitelja i da ću kada završe poći s njima u postaju da me ispitaju i da će mi tamo reći koliko budu mogli. nakon pretrage mi više nisu ni spominjali da idem s njima.i ja još uvijek nemam pojma zašto nas se uznemirava u vlastitom domu i na očigled susjeda

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da odmah razjasnimo - nemate nikakvih elemenata za pritužbe ili traženje pojašnjenja.

 

Sud temelje slobodne ocjene daje ili uskraćuje nalog za pretragu.

Slobodna ocjena ipak treba imati temelje, a to je upravo anonimno pismo. temelje može biti čak i obična službena bilješka u kojoj policajac navodi da je "iz prijateljskih izvora saznao da Pero Perić ima u stanu droge".

 

Također policija je ispravno postupila navodeći što traži. Trebala Vas je pozvati i da traženu stvar izručite, ai to je minorna greška.

 

Inače uvijek možete imati pritužbe na postupanje suda i slati predmetnom sudu iste, ali s tim neće postići puno, posebice s obzirom da su u pretrazi nešto našli (pištolj)iako to nisu tražili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a gdje su onda ustavom zajamčena prava građana, nepovredivost doma,gdje je sigurnost građana? kako može ako se čovjeka nikada sa ničim od toga nije povezivalo na temelju anonimne prijave čovjeku uletjeti u stan osam ljudi sa psima i uplašiti nečije trogodišnje dijete? tako mogu i ja poslati pismo da baba od načelnika policije dila dop,hoće li njoj uletjeti u stan i kopati po gaćama? kako ovo može biti osnovana sumnja,u kojoj to pravnoj državi

http://www.sutra.hr/pregled/kriminal-korupcija/5384/popis-krimosa-iz-pozege

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nepovredivost dome je zajamčena time da se pretraga može vršiti samo temeljem naloga kojeg izdaje sud.

 

Dakle sud razmotri da li su podaci, dokazi ili sumnje dovoljne da se nalog izda.

 

Sami ste rekli da ste prije nekada imali dosta sukoba sa zakonom. Zar to nije u zbiru s anonimnom prijavom dovoljno da se ozbiljno posumnja? Mozda neki sudac nece izdati nalog, i s takvim situacijama sam se sretao, ali su rijetke.

 

Također nađen Vam je pištolj za koji nemate dozvolu. To u potpunosti opravdava policijske sumnje da ste prekrsitelj zakona, iako za drugi prekršaj.

 

Bakicama i djedovima policija neće tek tako ići u pretrage osim ako za njih nemaju saznanja kao što su imali za Vas. Na kraju krajeva malo je djedova i baka koji imaju dosje, a za koje bi se moglo ozbiljno posumnjati da se bave s drogama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da ima imalo razloga za sumnju ja se kao prvo ne bi ni bunio. a kao drugo, zar čovjek koji je sve svoje probleme sa zakonom odavno zaboravio,što je skrivio i odležao (a nikada nije bilo ni govora o drogi,švercu oružja),okrenuo se mirnom obiteljskom životu, nema pravo na drugu priliku? hoće li se njemu svaki put kada netko nešto šušne uznemiravati obitelj i obilježavati ga kao kriminalca gdje god bio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ste vjerojatno rehabilitirani za eventualna kaznena djela u prošlosti, ali prilikom svake radnje od strane policije ako se radi o radnjama za koje ste rehabilitirani, uvijek ćete biti na njihovoj listi. Rehabilitacija s eodnosi samo na eventualne dokumente o nekažnjavanje, time međutim niste otklonili njihovu sumnju.

 

Oni na to imaju pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nepovredivost doma je ustavno pravo koje država može ograničiti, kao i druga ustavna prava smo kada postoji vjerojatnost da je taj građanin povrijedio ili ugrozio neko dobro zaštićeno pravnim poretkom.

Iako slobodna ocjena dokaza znači da sud zakonski nije vezan pravilima o kvantiteti, kvaliteti itd. dokaza, postoje tumačenja pravnih standarda o stupnju vjerojatnosti. Budući je pretraga stana zadiranje države u ustavno dobro, stupanj vjerojatnosti mora biti veći od onoga koji je potreban za uobičajene izvide. Dakle, za određivanje pretrage stana moraju postojati okolnosti koje upućuju da je djelo počinjeno, a ne samo, kako bi to lijepo rekao prof. Krapac "špekuliranja ili kalkulacije".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a postoji li osnova za tužbu protiv portala sutra hr odnosno osobe koja uređuje rubriku u kojoj je ono pismo objavljeno. iako su objavljeni samo inicijali a požega je mali grad gdje svako svakoga pozna a ti dečki se inače druže i vrlo ih je lako bilo prepoznati,netko tko ih iz samo njemu znanih razloga blati prouzročio je time nekima probleme i u obiteljskom životu i na poslu i naštetio im ugledu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonska-prava, znajte da se niste vi jedini našli u takvoj situaciji. Npr, mojem poznatom, koji je nekoć imao posla s drogom, sa psima uredno upali u kuću i sve pretražili. On blagog pojma nije imao zašto su došli, ostao je zaprepašten, kao i njegova stara baka s kojom sam živi. Pravilno su vam napisali kolege gore - dovoljno je rekla-kazala ako imate "reputaciju", a hoće li vam slati policiju na pretres diskreciono je pravo na procjenu samog suda - to nije protuzakonito.

E da, glede vašeg pitanja - dojava na portal je anonimna. Da nije, mogli biste protiv dojavljivača dići tužbu za klevetu. A protiv portala - uistinu trebalo bi pitati iskusnog odvjetnika, ja mislim da to spada u slobodu tiska, no nisam sigurna. Uz dobrog odvjetnika, svašta je moguće, pa možda i dobiti spor za npr duševne boli protiv portala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uh, takav je slučaj kompliciran i na staklenim nogama. Mislim da ih nitko ne može na to natjerati, niti bi sud pokušavao - to bi bio napad na slobodu tiska.

Osim toga, anonimna objava na portalu - vjerojatno ni urednici ne znaju tko ju je objavio, ne?

Zapravo, tu bi trebao detektivski angažman, istraživanje s kojeg računala je poslana objava i takve komplicirane stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o kleveti koja može stvoriti razne probleme. Ne slažem se da bi mail adresa zasigurno pokazala tko stoji iza klevete - lako se otvori adresa na gmailu, yahoo-u...npr sveznalica@gmail.com ili sl.

Jedini način je ispitati IP adresu (ili kak se to već zove) računala s kojeg je poslana poruka. Ali to fakat spada u CSI, što gledamo na telki.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu vjerovati da je sud temeljem nekog anonimnog komentara izdao nalog za pretragu stana... Naime, činjenica je da državno odvjetništvo može povodom napisa u novinama pokrenuti kazneni progon, ali sami anonimni komentar nikako po mom shvaćanju nije dostatan sudu za nalog... Uostalom, o kakvim se sve kaznenim djelima piše po novinama pa državno odvjetništvo ne reagira.

Po toj logici posvađam se s frendicom i napišem anonimno neki komentar i ops eto policije u njenom stanu, a bome ako malo pametnije napišem komentar mogu joj odrediti i posebne izvidne mjere, pa je lijepo prisluškuju, tajno prate i snimaju... :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma baš vas briga što svi misle u provincijskoj sredini!

Ima dobra poslovica: Who cares doesn't mind, who minds doesn't care :-)

Dok nije došlo do gorih posljedica - gubitka posla ili sl. nemojte se zamarati. A ako bi do toga došlo, to je već druga stvar i onda se može nešto smisleno poduzimati.

Na sreću, situacija ipak nije kao u filmu Psi od slame, ne? Nije toliko divlji živalj u Požegi i neće doći do linča.

A da je situacija jako neugodna, stresna, jest :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija