Jump to content

Tumač zakona i propisa ?


pravednost

Preporučene objave

pravednost je napisao:

 

Drugim riječima, ukoliko imam potvrdu, tj tumačenje primjene zakona i propisa od nadležnog ministarstva, da li je mjreodavno pozivati se na isto? :hvala: :mase2:

 

Ne, jer je jedino tijelo pred kojim se pojavi pitanje ovlašteno za tumačenje zakonskih odredaba i propisa. Možeš se pozvati na određeno mišljenje, no ne znači da će konkretno mišljenje biti usvojeno od strane tijela koje je ovlašteno odlučiti o tvom zahtjevu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, razumijem. Znači ako mišljenje (stav) ministarstva dostavim upravi firme, oni to ne moraju prihvatiti......preostaje sljedeći korak,a to je sud...ali,općenito, ako je zakonodavac donioneki zakon s nekim ciljem,a u prakis sene primjenjuje , jer se u praksi tumači drugačije, u čemu je smisao tih zakona i propisa? ...tko će osigurati ispravnu primjenu? kažeš da postoji sudska praksa, ali niti sudska praksa nije uvijek ujednačena (prvostupanjski,drugostupanjski, a na Vrhovni čini se možeš ići ako je sporni iznos veći od 100.000 kn ili griješim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ta odredba od 100.000,00 kn kao vrijednosni kriterij koji je pretpostavka obraćanja VSRH je ukinuta. Ustavni sud je odredio ukidanje u srpnju ove godine ali je Vlada zatražila dodatni rok jer nije uspjela sastaviti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o parničnom postupku i isti uputiti u saborsku proceduru na izglasavanja zakona, pa je Ustavni sud rok primjene te svoje odluke odgodio na 2 mj. Tako da će u rujnu biti prihvaćen novi ZPP u koji će biti uvrštena ta izmjena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim za "Floki"..

U Pravilniku o porezu na dohodak Članak 25. stav.3, propisano je da se moraju voditi evidencije o utrošku materijala, primjerice u restoranima i svim proizvodnim djeltanostima(odnosno osigurati evidenciju o nabavi i utrošku namirnica i materijala). Zakonodavac nije propisao kakava je to evidencija i kako se ona točno vodi. No zato je Porezna uprava dala "uputu" od 08.03.2006. g o načinu vođenja "evidencija" za ugostitelje i sl.ali ne i oblik vođenja evidencija.

Pitanje je dali Porezna uprava može davati upute, za Zakone i Pravilnike koje je donijelo Zakonodavno tijelo ..,

Zatim zašto Zakonske i odredbe Pravilnika nisu do kraja definirale vođenje ovih evidencije i kako te evidencije traba osigurati..(oblik,vođenje,način knjiženja,čuvanje i sl.)

Kakva bi u ovom slučaju bila eventualna Sudska praksa ako se primjerice ova evidencija nebi vodila ili ako se ona vodi ali ne zadovoljava Poreznu upravu...

 

Hvala

...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pravednost je napisao:

hvala ti, puno si mi rasvijetlio; pa ako ministarstvo kaže da je njihov stav da se u slučaju red. rada na blagdan isplaćuje plaća i naknada za blagdan, onda valjda ako već nije sudska praksa da se donese takvo rješenje, valjda će to potvrditi VSRH :-)

 

To sve ovisi o Pravilniku o radu ili Kolektivnom ugovoru poslodavca.

Sama si napisala da se poslodavac pozvao na Pravilnik o radu, pa sam ja sukladno tome, na temelju onog što si mi iznijela donio zaključak.

Ne mogu u cijelosti tumačiti Kolektivni ugovor ili Pravilnik kojeg nemam na uvid. No, kako si mi opisala, tako sam ti i naveo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad sam napisala "jači", mislila sam da li prema čl.1. ZOR, Predmet zakona o radu (Ovim se Zakonom uređuju radni odnosi u Republici Hrvat­skoj, ako drugim zakonom ili međunarodnim ugovorom, koji je sklopljen i potvrđen u skladu s Ustavom te objavljen, nije drukčije određeno), da li se može pozvati na odredbu Zakona o blagdanima, čl.5 koji kaže: Zaposlenici u dane iz članka 1. i 3. ovoga Zakona imaju pravo na naknadu plaće. (znači-ne navodi se da se odnosi isključivo na zaposlenike koji ne rade na blagdan, nego na sve).

 

U stvari,gdje mogu provjeriti/upoznati sudsku praksu po tom pitanju?

 

...sve je to tako maglovito

:zbunj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija