Jump to content

Pomoć - Kazneni postupak


MarkZBG

Preporučene objave

Imam jednu mali, ali hitan upit, ukratko - mojoj prijateljici je nanešena teška tjelesna ozljeda po kvalifikaciji policije i lječnika od strane treće osobe. Policija je prvo sačinila prekršajnu prijavu te joj je naknadno po hitnom lječnikovom pregledu utvrđena teška tjelesna ozljeda. Osoba napadač je jako dobra s jednim "uspješnim" odvjetnikom i zabrinjava me što ako oni uspiju s obzorom da se mi ne razumjeno u "pravne smicalice" uvjeriti sud da se ona sama ozljedila i da sam ja dao lažan iskaz, te naknadno nju teretiti za Lažno priavljivanje a mene za davanje lažnog iskaza. Da li je to moguće s obzirom da policija podnosi prijavu, te može li ona navesti u pravi da ju je sačinila povodom prijedloga kako ne bi mogla kasnije odgovorati?

Hvala :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MarkZBG je napisao:

Od koga se može tražiti zaštitna mjera zabrane prilaska te trece osobe mojoj prijateljici i meni jer je treća osoba nasilnog ponašanja i može nam se osvjetiti što smo zvali policiju? :-?

 

Tražite sudsku zabranu pristupa prema čl.90 st1 i st.2 točci 4 te čl. 105 st.1 točci 3 Zakona o kaznenom postupku

 

Članak 90.

(1) U slučaju kad postoje okolnosti iz članka 105. ovoga Zakona zbog kojih je moguće odrediti pritvor, sud će, ako se ista svrha može ostvariti i nekom od mjera opreza propisanih ovim člankom, obrazloženim rješenjem naložiti okrivljeniku provođenje jedne ili više mjera. Pri tome će se okrivljenik upozoriti da se u slučaju nepridržavanja izrečene mjere, ta mjera može zamijeniti drugom mjerom opreza, težom mjerom ili pritvorom.

(2) Mjere opreza jesu:

 

4) zabrana približavanja određenoj osobi i zabrana uspostavljanja ili održavanja veze s određenom osobom,

 

 

Članak 105.

(1) Ako postoji osnovana sumnja da je određena osoba počinila kazneno djelo, pritvor se protiv te osobe može odrediti:

3) ako osobite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo ili da će dovršiti pokušano kazneno djelo ili da će počiniti kazneno djelo kojim prijeti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako niste lažno prijavili, nemate se čega bojati. Naime za lažno prijavljivanje je potrebno da osoba zna da nije bilo kaznenog djela, a za lažni iskaz je potrebno da osoba svjesno govori na sudu neistinu (laž).

 

Drugim riečima, ako se nekim čudom osumnjičeni izvuče (oslobodi) to ne znači automatski da postoji odgovornost prjavitelja i svjedoka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija