Jump to content

Zajednička pričuva


Domkol

Preporučene objave

Zadnjih tri godine sam bio predstavnik stanara, te obavljao poslove vezano uz to. S tadašnjim upraviteljom zgrade sam imao usmeni dogovor, da za to vrijeme ne trebam plaćati pričuvu u zamjenu za moju naknadu koju mi nisu isplaćivali. Međutim, došlo je do promjene upravitelja zgrade, dakle d.O.o., te sadašnji traži od mene da platim sve zaostale rate neuplaćene pričuve. Zanima me može li novi upravitelj potraživati ta sredstva od mene ili to može samo prijašnji, te koliko je eventualo vrijeme zastare za ta potraživanja. Zahvaljujem na svakom odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dužni ste plaćati pričuvu jer ste suvlasnik stambene zgrade. usmeni dogovor po meni nije valjan jer vas zakonske obveze nitko ne može osloboditi pogotovo ne upravitelj ili sl. Ta obveza je propisana zakonom i dužni ste plaćati pričuvu kao i svi ostali. vaša eventalna naknada za obavljanje poslova predstavnika suvlasnika se ne može prebijati . Zastarni rok je tri godine. Dug dakle postoji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravitelj je (tako je vec godinama) ovlasten traziti i utuzivati pricuvu u ime i za racun svih suvlasnika, ali bez posebne punomoci, dakle samostalno na temelju same cinjenice da je upravitelj. To je i njegova obaveza..

 

Dakle, u ovom slucaju upravitelj se ispravno ponasa.

 

Nesuvislost ove prakse je da utuzivanje pojedinog suvlasnika u ime svih suvlasnika znaci da upravitelj tuzi i u ime njega samoga (jer suvlasnici nemaju pravnu osobnost, pa su samo skup pojedinaca), dakle tuzenik je ujedno i tuzitelj, sto je ne samo besmisleno nego i suprotno nekim zakonskim odredbama. Upravitelj bi morao tuziti u ime drugih suvlasnika, ali ne i tuzenoga, a za racun svih suvlasnika, a nikako ne u ime svih suvlasnika.

 

Tu se ne radi samo o formalnosti, jer je tocna identifikacija tuzitelja preduvjet da se utvrdi ima li tuzitelj uopce legitimaciju, a i za neke druge stvari. U praksi se dogadja da upravitelj tuzi i u ime osobe koja uopce nije suvlasnik.

 

Medjutim, sudovi uporno formalisticki rade po tom protupravnom obrascu, i u tom smislu upravitelj o kojem je ovdje rijec postupa sasvim u skladu sa sudskom praksom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija