Jump to content

isplata alimentacije


plawusha

Preporučene objave

Pozdrav svima... imam jedno pitanje...

sad će šest mjeseci od odluke suda koja ima ovršnu klauzulu i kojom je dosuđena isplata svih zaostalih obroka odjednom, plus svaki sljedeći do 15. u mjesecu. Može li Czss isplatiti i ovaj prvi dio ili samo obroke i koliko to iznosi za troje djece u dobi 7g. ,5g. i 2g.?

 

Hvala :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 352. mijenja se i glasi:

»(1) Ako roditelj koji je na temelju pravomoćne sudske odluke, privremene mjere radi uzdržavanja ili nagodbe sklopljene pred sudom ili centrom za socijalnu skrb dužan pridonositi za uzdržavanje djeteta, ne udovoljava svojoj obvezi duže od šest mjeseci neprekidno ili ako nije platio za šest mjeseci s prekidima ukupno unutar razdoblja od sedam mjeseci, centar za socijalnu skrb dužan je na prijedlog drugog roditelja ili po službenoj dužnosti, donijeti odluku o privremenom uzdržavanju i u skladu s njom isplaćivati uzdržavanje sve dok roditelj – obveznik uzdržavanja ne počne ponovno udovoljavati svojoj obvezi, u ukupnom trajanju od najdulje tri godine.

(2) Pravo na privremeno uzdržavanje priznaje se s danom podnošenja zahtjeva, odnosno od dana pokretanja postupka po službenoj dužnosti.

(3) Privremeno uzdržavanje određuje se u iznosu od 50% iznosa za uzdržavanje određenog prema članku 232. stavku 4. ovoga Zakona.

 

Dakle, nije predviđeno da itko preuzima obaveze roditelja niti tekuće niti prema odluci suda o uzdržavanju konkretnog djeteta, već postoji mogućnost da se isplaćuje privremeno uzdržavanje prema iznesenim uvjetima u iznosu 50% previđenog prema uzrastu u spomenutom članku ObZ u trajanju najdulje do 3g a od trenutka podnošenja zahtjeva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slučaju da obveznik uzdržavanja ne ispunjava obvezu uzdržavanja 6 mjeseci neprekidno ili ne plaća za 6 mjeseci s prekidima, u razdoblju od 9 mjeseci, tada bi dijete imalo pravo na privremeno uzdržavanje.

Odluku o privremenom uzdržavanju donijet će centar za socijalnu skrb, na vaš prijedlog, kao roditelja ili po službenoj dužnosti. Pravo na privremeno uzdržavanje priznaje se s danom pokretanja postupka kod centra za socijalnu skrb. Privremeno uzdržavanje isplaćuje centar za socijalnu skrb dok obveznik uzdržavanja ne počne ponovno ispunjavati svoju obvezu, odnosno najduže tri godine. Privremeno uzdržavanje određuje se u iznosu od 50% od onog iznosa koji je određen kao minimalan iznos, prema Zakonu.

 

Prema ObZ, minimalni iznos određuje se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu, i to:

za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće,za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće,za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće.

 

Prema najnovojim informacijama:

 

822 kune je minimalni novčani iznos koji mjesečno izdvaja roditelj djeteta do šest godina koji s njim ne živi.

 

968 kuna plaća se mjesečno za uzdržavanje djeteta od 7 do 12 godina starosti.

 

1065 kuna iznosi minimalna mjesečna alimentacija za dijete od 13 do 18 godina starosti.

 

Dakle, uzimajući u obzir sve gore navedeno, iznos koji bi isplaćivao CSS bio bi:

 

411,00 kuna za dijete do 6 godina mladosti.

484,00 kune za dijete od 7 do 12 godina mladosti.

532,50 kune za dijete od 13 do 18 godina mladosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija