Jump to content

Četiri nasljednika


DRAVA

Preporučene objave

Molila bih pomoć. Nakon ostavinske rasprave nekretnine su se podijelile na četiri nasljednika (brača). Sad bi željeli podijeliti nekretnie tako da svako dobije jedan komad zemlje. Što moramo prvo uraditi i dali možemo to riješiti međusobnim darovnim ugovorom ili možda nekom izjavom da se odrićemo svog dijela kako bi se steklo pojedinačno vlasništvo. hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu se braća odreći nečega što su već naslijedila. Odričete se u ostavinskom postupku. No, iako je ostavinski postupak završen i nasljedstvo među braćom podijeljeno temeljem rješenja javnog bilježnika, braća se o uređenju imovinskih odnosa među njima mogu sporazumjeti drugačije. Možete te odnose urediti darovnim ugovorom, ali vodite računa da u tom slučaju plaćate porez na promet nekretnina (osim ako se radi o posebnim uvjetima iz članka 13. Zakona o porezu na promet nekretnina kada se na darovanje nekretnina između braće i sestara ne plaća porez na promet darovanom nekretninom).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se vjerovatno o tome da su temeljem rješenjem o naslijeđivanju braća postali suvlasnici nekretnina svaki u 1/4, a tom slučaju vam ne treba darovni ugovor već pisani sporazum braće o razvrgnuću suvlasničke zajednice u kojem će ugovoriti što kome pripada u individualno vlasništvo. U slučaju da se ne može postići sporazum između svih na prijedlog bilo kojeg od suvlasnika sud će izvršiti diobu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

marijeta je napisao:

U slučaju da se ne može postići sporazum između svih na prijedlog bilo kojeg od suvlasnika sud će izvršiti diobu.

 

Da, ali takovom odlukom suda nekretnina se stavlja na javnu dražbu, a tada je cijena nekretnini u pravilu oko 30% manja od realne vrijednosti, pa suvlasnici od prodaje dobivaju vrijednost ekvivalentno suvlasničkom udjelu.

 

No, ponekad je takova podjela jedina moguća.

Tvrdoglavost i inat nekog od suvlasnika donosi njemu i ostalima samo smanjenje vrijednosti nekretnine.

 

Po onoj staroj poslovici koja nas Hrvate jednostavno "krasi"

 

"Neka mi krepa krava, ali će susjedu krepati dvije"

 

Good luck

Mike

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija