Jump to content

Usporedni prikaz istovjetnosti katast.i zemljišno-knjižnih čestica se ne poklapa-molim pomoć


nisam_kriva

Preporučene objave

Za potrebe lokacijske dozvole izvadila sam u katastru usporedni prikaz istovjetnosti katastarskih čestica prema katastarskim odnosno zemljišno-knjižnim podacima. I tu sad nastupa šok. Prema tom prikazu mojoj katastarskoj čestici odgovara i dio susjedove zemljišno-knjižne čestice i obrnuto! Prema kopiji katastarskog plana u mjerilu 1:1000 parcele odgovaraju stvarnom stanju na terenu, međutim prema kopiji katastarskog plana u mjerilu 1:2880 parcele nam idu cik cak, odnosno dio susjedove ulazi u moju, a dio moje u njegovu. A uz sve to imam još jednu česticu koja nije sporna ali moram napraviti parcelaciju radi nedovoljnog građevinskog prostora sa ovom svojom spornom česticom, za koju je ispalo da dijelom pripada susjedu. I sada neznam od kuda da krenem u raščišćavanju problema niti znam kako je došlo do greške u gruntovnici. Pronašla sam neke stare ugovore i očitovanja iz 1941.g. kada su naši preci kupovali tu zemlju i iz njih je vidljivo da su radili neku naknadnu diobu jer su krivo napisali površine u kupoprodajnom ugovoru. Pretpostavljam da ta dioba nije provedena u gruntovnici. Da li ti papiri vrijede i sada i mogu li se naknadno provesti ili moram, kako mi neki kažu, raditi nove kupoprodajne ugovore za tu razliku u površini sa susjedima? Ako da, kako na kupoprodajnom ugovoru napisati na koji se dio čestice odnosi, kad znam samo oznaku cijele čestice, a sporni su dijelovi? Koja je tu uloga geodeta i što bi on tu morao napraviti? Može li se sve riješiti elaboratom parcelacije ili prvo moramo raditi elaborat ispravka i ugovore?

 

Strašno mi je hitno i molila bih ako netko zna odgovor!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

trebate tražiti geodetu da napravi geodetski elaborat usklađenja zemljišne knjige sa stanjem u katastru (naravno ako stanje u katastru o9dgovara stanju na terenu).

 

priložite kupoprodajne ugovore koje imate, i možda prođe kao djelomični zk ispravni postupak. možda ćete trebati pisati neke isprave o prijenosu prava vlasništva, a možda ćete sve rješavati tužbom, što znači stjecati vlasnišvo na osnovi dosjelosti, sve ovisi o praksi na sudu.

 

u svakom slučaju, počnite s geodetskim elaboratom usklađenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru prije svega! Stanje u katastru odgovara stanju na terenu, a u međuvremenu sam pronašla usporedni prikaz istovjetnosti čestica iz 1978.g.kada su moji roditelji tražili građevinsku dozvolu i po tom prikazu se čestice poklapaju katastarski i gruntovno,a da se sada ne poklapaju,makar od tada nije bilo nikakvih promjena. Kako je to moguće?

 

Meni je stvar strašno hitna jer moram legalizirati objekt, odnosno dogradnju kuće. Ako bih išla na soluciju tužbe sa susjedima, znači da bi morali tužiti jedni druge i pitanje je koliko bi to potrajalo na sudu. Da li je moguće napraviti ugovore o zamjeni ili kupoprodajne ugovore i tako ubrzati stvar? Znam da bih na to morala platiti porez ali na sreću se ne radi o velikoj površini. Tko bi mi u ovom slučaju bio najmjerodavniji za savjet, katastar ili gruntovnica?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svakako gruntovnica.

 

međutim, ako postoji kopija kat plana sa istovjetnim podacima za katastar i gruntovnicu, onda ili katastar nije dostavi gruntovnici parcelacijski elaborat za gruntovnicu, ili gruntovnica nije provela parcelacijski elaborat koji je dobila najvjerojatnije zbog nedostatka svih isprava o prijenosu vlasništva.

 

ako negdje postoji parcelacijski elaborat koji gruntovnica nije provela, treba mu samo priložiti isprave. ako imate stare, onda stare jer ste ih vjerojatno sklopili prije izdavanja građ. dozvole. ako nemate stare, onda nove. uvijek možete sklopiti neke fuktivne ugovore o darovanju, kupoprodaji, zamjeni i sl. ako uugovore namate, možda postoje u katastru ili u državnom tijelu koji je izdao građ. dozvolu.

 

 

ako ne možete naći parc s elaborat, požurite kod geodeta. to najduže traje. isprave možete napisati u jednom danu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izgleda da mi predstoji "križni put".

Dioba i kupnja parcela rađena je još 1941.g.i za to imam Odluku Gradskog poglavarstva na kojoj piše da je dostavljena Katastarskoj upravi i Sreskom zemljišnom sudu. Bit će da je katastar to tada proveo, a sud nije. Od tada do danas nisu vršene nikakve ispravke površine čestica niti parcelacija i zato me zbunilo to što su moji roditelji 1978.g. dobili potvrdu o istovjetnosti, a ja sada nisam. Ispada da je tada bilo sve u redu, a danas nije. Zato sam pitala kako je to moguće. :-?

 

Sve je to izgleda živa kaša i pretpostavljam da mi ne možete pomoći više nego što jeste...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija