Jump to content

Što učiniti kad te javni bilježnik "zaboravi"?


shunkyman

Preporučene objave

Poštovani,

 

Molim Vas za pravni savjet i pomoć. Što učiniti kad javni bilježnik odugavlači s rješenjem o nasljeđivanju?

 

Naime, osam mjeseci od smrti ostavitelja uslijedio je poziv od javnog bilježnika za ostavinsku raspravu. Poziv je uslijedio tek nakon intervencije putem telefona kad je ukazano na neobično dug protok vremena od smrti ostavitelja, a da ništa nije učinjeno, te uz mogućnost prijave sudu za nesavjestan rad i bezrazložno odugovlačenje od osam mjeseci.

 

Nasljednici smo brat i ja koji po oporuci nasljedstvo dijelimo na jednake dijelove.

 

Na ostavinskoj raspravi smo dali izjave, tj. da se slažemo s oporukom, te nam je rečeno da ćemo rješenja dobiti na kućnu adresu.

 

Od tada je prošlo dva mjeseca. Malo sam čitala Zakon o javnom bilježništvu gdje stoji da javni bilježnik može biti razriješen ako: „...njegovi poslovni odnosi ili način vođenja njegovih poslova ugrožavaju interese stranaka, te ako nepropisno obavlja službene radnje, te ih svojom krivnjom odugovlači.“

 

Moja pretpostavka zašto se odugovlači sa rješenjem je u tome da se ovdje radi o sukobu interesa, budući da su javni bilježnik i moj brat prijatelji iz djetinjstva, te odvjetnik mojeg brata je njegov sin koji ne krije da želi svu imovinu za sebe, koju bi mu otac poslije ili prepisao ili pomogao da vrijednost imovine s vremenom znatno padne, te ju otkupi po što manjoj cijeni – s čime sam i ja na gubitku. Naime, sporna nekretnina je prepuštena zubu vremena, te propada budući da ju zadniih deset mjeseci nitko ne održava.

 

U Zakonu također stoji da ukoliko javni bilježnik ne može riješiti ostavinski postupak ili ukoliko se bilo koja zainteresirana strana ne složi sa rješenjem, cijeli predmet preuzima sud.

 

Molim Vas za savjet što da učinim, budući da se radi o malom gradu u kojem se svi poznaju, tako da se boijm da ni na sudu ne bi bilo bolje, ili kod nekog drugog j. bilježnika (budući da ih nema puno).

 

Trebalo bi biti sve jednostavno i već davno završeno, no iz nekog razloga nije. Trebam pravnu pomoć kako da se najbolje zaštitim i što brže privedem ovaj postupak kraju.

 

Unaprijed se zahvaljujem na Vašem trudu i odgovoru!

 

S poštovanjem,

 

Sunčica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete poslati pritužbu predsjedniku suda i Hrvatskoj javnobilježničkoj komori.

 

Ja sam to učinio prije nekoliko mjeseci u jednom svom slučaju, i nisam dobio nikakav odgovor ni od jedne strane :-D

 

Međutim, kod suda u Zagrebu je to normalno, mislim da bi na malim sudovima to moralo ići puno brže.

 

Ako Vam predsjednik općinskog suda ne odgovori u nekom razumnom vremenu, recimo 30 dana, pritužite se predsjedniku nadležnog županijskog suda i Ministarstvu. U svom dopisu ga upozorite da ćete tako učiniti ako Vam ne odgovori.

 

U slučaju da doista imate razloga vjerovati da se radi o namjernom otezanju zbog ostvarivanja koristi, možete razmisliti i o kaznenoj prijavi općinskom državnom odvjetništvu. Međutim, samo Vaše sumnje nisu dovoljan razlog za to, morali biste imati konkretnije dokaze.

 

Jeste li se raspitali koliko takvi postupci inače traju u Vašem mjestu?

 

Mislim da možete samostalno poduzimati nužne mjere za održavanje nekretnine i prije primitka rješenja, budući da nije sporno da ste (su)nasljednik.

 

U našem sustavu, nažalost, ne postoje učinkovite mjere protiv otezanja i ladičarenja. Postoji mogućnost traženja zaštite prava na suđenje u razumnom roku, ali su i ti postupci sami po sebi spori i ne mogu se primijeniti ne postupak koji traje "samo" 8 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja bih prvo probala sam službenom pismenom požurnicom upućenom sudu i javnom bilježniku.

Ostavite pisani trag u spisu.

Bilježnik je inače dužan pismeno izvještavati sud o stanju spisa ostavine i zašto spis nije riješen u roku koji je odredio sud.

Ako nije bilo nikakvih spora, priznali ste oporuku i sve je čisto, stvarno nema razloga da vam se dostavi rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija