Jump to content

nevjenčana supruga


sms69

Preporučene objave

Poštovani,

12 godina živim nevjenčano sa svojim suprugom. Nakon smrti njegove majke, njezina imovina je podijeljena između mog nevjenčanog supruga i njegovog brata koji živi u istoj kući. Zanima me, imam li ja ikakva prava nasljeđivanja u slučaju smrti mojeg supruga koji je već duže vrijeme teško bolestan. Može li njegov brat osporavati moja eventualna prava budući da on ima djecu sa svojom zakonitom suprugom, a ja nemam.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Učinci izvanbračne zajednice se priznaju ako je zajednica trajala najmanje 3 godine. Ako su ispunjene sve potrebne pretpostavke za priznavanje izvanbračne zajednice izvanbračni drug je u pogledu nasljeđivanja izjednačen s bračnim. To znači da u slučaju smrti vašeg nevjenčanog supruga nasljeđujete vi i njegova djeca, ako ih ima, na jednake dijelove. Ako ostavitelj nema potomaka polovinu nasljeđujete vi, a polovinu ostaviteljevi roditelji ako su živi.

 

Sve nedoumice se mogu riješiti sastavljanjem oporuke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim za pravni savjet i pomoć!

 

živimo u izvanbračnoj zajednici oko godinu dana, iako ja pravno formalno još nisam razvedena iz prvog braka, jer je postupak razvoda još uvijek u toku, u drugoj državi /Srbija, Beograd/ i pitanje još koliko će to sve skupa trajati...

 

Kako se ja mogu prijaviti kod njega i u kom svojstvu, jer kupujemo kuću, koja bi njemu bila prva nekretnina /oslobodjenje od plaćanja poreza na prvu nekretninu/?

 

Hvala unaprijed, vrlo je hitno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok, to mi je jasno...

samo me zanima ima li načina kako se mogu prijaviti kod njega i u kom svojstvu ako me budu pitali po osnovu čega se prijavljujem kod njega na tu adresu... jer sam prijavljena još uvijek u Osijeku kod roditelja...

a bojim se da ću imati problema.

 

Svakako hvala puno na odgovoru:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija