Jump to content

Zakon o zastavi... kaznene odredbe


upitnik

Preporučene objave

Ne znam spada li moje pitanje u obvezno pravo. Prema Zakonu o grbu, himni i zastavi (NN 55/90) određeno je tko i kada mora izvjesiti državnu zastavu. Novčane kazne predviđene su za nepravilno rabljenje državne zastave, ali ne i za neisticanje od strane fizčkih osoba. Nisam pronašao niti jedan akt koji predviđa kažnjavanje fizičkih osoba za neisticanje državne zastave. Zanima me je li negdje propisano da se suvlasnici nekretnine (stanari) kažnjavaju novčanom kaznom ako ne istaknu na zgradi državnu zastavu u skladu sa spomenutim zakonom? Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

sukladno čl. 27. st. 2. zakona o grbu, zastavi i himni rh... svaka fizička osoba koja istakne oštećenu zastavu ili grb rh, je odgovorna za prekršaj

 

ZAKON

o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske

Èlanak 27. Novèanom kaznom od 50 do 300 DEM kaznit æe se za prekršaj pravna osoba ako:

1. rabi grb ili zastavu suprotno èlanku 3. ovoga zakona;

2. rabi grb ili zastavu Republike Hrvatske u obliku ili sadržaju koji nisu utvrðeni Ustavom Republike Hrvatske i ovi m zakonom (èlanak 4. stavak 1 ) ili suprotno odredbi èlanka 4. stavka 2. ovoga zakona;

3. rabi dijelove grba ili zastave suprotno èlanku 4. stavku 3. ovoga zakona;

4. na javnom mjestu istièe dotrajale, neuredne, poderane ili na drugi naèin ošteæene grb ili zastavu Republike Hrvatske (èlanak 5);

5. rabi grb ili zastavu Republike Hrvatske protivno uvjetima iz èlanka 6. ovoga zakona; 6. ne rabi grb Republike Hrvatske u sluèajevima kada se grb obavezno rabi (èlanak 8); 7. izvede himnu Republike Hrvatske protivno odredbi èlanka 19. ovoga zakona.

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga èlanka kaznit æe se novèanom kaznom od 15 do 50 DEM i odgovorna osoba u pravnoj osobi. Novèanom kaznom od 20 do 50 DEM kaznit æe se i fizièka osoba za prekršaj iz toèke l, 2, 3, 4, 5. i 7. stavka 1. ovoga èlanka.

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga èlanka kaznit æe se novèanom kaznom od 15 do 50 DEM odgovorna osoba u organu društveno-politièke zajednice i drugom državnom organu.

Ako se prekršaj iz stavka 1. toèke 7. ovoga èlanka poèini na javnom skupu, kaznit æe se novèanom kaznom od 15 do 50 DEM i osoba odgovorna za organizaciju javnog skupa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija