Jump to content

pitanje


neznalac

Preporučene objave

Otac od svog oca nasljedio zemlju 1/4,3/4 isplaćivao braći dok je bio u bračnoj zajednici,na jednom dijelu zemlje sagradio kuću takođe za vrijeme bračne zajednice.Sve je glasilo na njemu 1/1.Nakon smrti majke nije izdvajan majčin dio niti pokrenuta ostavinska rasprava a otac napravi ugovor o doživotnom uzdržavanju s jednim sinom.Šta mogu ostala djeca,imaju li prava na nešto od imovine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što je stečeno za vrijeme braka je zajednička imovina supružnika.

 

Trebalo bi provesti ostavinsku raspravu iza majke, i ono što od zajedničke stečevine pripada majci jest ostavnina koja se dijeli po pravilima nasljeđivanja, dakle nasljeđuju drugi supružnik i djeca.

 

Ostavinski postupak najvjerojatnije nije proveden zato što nije u zemljišnim knjigama bilo navedeno da je Vaša majka vlasnik nekretnina, a taj postupak iza osobe koje nema nekretnine nije obavezan. Dakle, morat ćete na neki način dokazati da se radi o njezinom vanknjižnom vlasništvu, pa ćete vjerojatno umjesto u ostavinski postupak morati u parnicu.

 

Temeljem toga bi mogli pobijati ugovor o doživotnom uzdržavanju u onom dijelu u kojem raspolaže imovinom koju nasljeđujete.

 

Niste napisali kad je majka umrla. Postoji mogućnost i da ste propustili neke rokove.

 

U svakom slučaju prije nego što to pokrenete pribavite sve dokumente koji se na to odnose (npr. izvatke iz zemljišnih knjiga iz kojih je vidljivo da je određena imovina stečena za trajanja braka) i obavezno se posavjetujte s odvjetnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija