Jump to content

pravo na rad


sms69

Preporučene objave

Umirovljeni sam branitelj i HRVI. Imam mirovinu od 3.000,00 kn koja mi nije dostatna za život i uzdražavanje obitelj, naime školujem dva studenta u dva različita grada te moja mirovina i ženina plaća ne pokrivaju troškove života. Kako nisam 100 %-tni invalid, zanima me smijem li pronaći neki dodatni posao koji će biti u okviru mojih psiho-fizičkih sposobnosti bez straha da će me netko prijaviti i da li bi to moglo nekako utjecati na moju mirovinu?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sms69 je napisao:

... zanima me smijem li pronaći neki dodatni posao koji će biti u okviru mojih psiho-fizičkih sposobnosti bez straha da će me netko prijaviti i da li bi to moglo nekako utjecati na moju mirovinu?...

Ukoliko ste invalid rada s općom nesposobnošću za rad tada u slučaju rada, kako vi navodite u okviru svojih psiho-fizičkih sposobnosti, ostajete bez sadašnje mirovine jer će HZMO u najboljem slučaju to smatrati promjenom zdravstvenog stanja na bolje i da možete raditi tj. da nemate više opću nesposobnost i tražiti novo vještačenje. A u slučaju da vas uhvate da radite na crno možete ostati bez mirovine ( doslovno bez mirovine) i na milost i nemilost HZMO-u kako će on to protumačiti, jer u zadnje vrijeme takve osobe budu pozvane na novo vještačenje (možete misliti kakav će biti rezultat tog novog vještačenja...) pa na povrat mirovine itd. zakomplicirati ćete si život kako niti ne možete zamisliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko ste u mirovini zbog profesionalne nesposobnosti, kao što je već netko spomenuo, možete raditi uz umanjenje postotka mirovine ali dobivate plaću, jedino morate voditi računa o razlozima i bolesti zbog koje ste umirovljeni, da ne ispadne da se bavite sličnim poslovima što bi dovelo u pitanje vašu mirovinu, obzirom da bi bili sposobni za rad na takvim i sličnim poslovima. Dakle ako je profesionalna možete raditi uz neko umanjenje mirovine ali nikako one poslove koje ste radili do umirovljenja i zbog kojih ste profesionalno nesposobni.

Ako ste u mirovini zbog opće nesposobnosti onda nikakav posao ne dolazi u obzir kao neka vrsta rada, iako je još uvijek otvoreno pitanje autorskih honorara, ugovor o djelu za određene poslove koje možete raditi povremeno i bez radnog vremena (dakle, koji nemaju elemente radnog odnosa) kao i novootvoreno pitanje volonterskog rada a za koji također postoji određena vrsta honoriranja.

Rad na crno vam ne preporučam ukoliko imate "dušebrižnika" koji o vama vode više računa nego vi sami jer u slučaju prijave doista možete ostati i bez te mizerne mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako živiš na selu trkom u šumu jel je počeo otkup žira i bukvice a tu se može vjeruj mi jako dobro zaraditi a šuma nam ja svima najbolja terapija,malo koljena i kičma boluckaju al se isplati,a ima i finih gljiva,varganja trenutno ima u izobilju.eto ti par primjera za zaradu i nemože ti nitko ništa ko ni žaba lješnjaku. :smijeh::smijeh::kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija