Jump to content

Otpremnina kod odlaska u mirovinu - mala pomoć


Yukia

Preporučene objave

Imam pitanjce vezano za otpremninu kod odlaska u mirovinu.

Imala sam slučaj prisustvovati sporu između poslodavca i djelatnika koji je odlazio u mirovinu.

 

Djelatnica je bila zaposlena kod poslodavca 5 godina i otišla je u starosnu mirovinu. Pri odlasku zahtjevala je otpremninu radi odlaska u mirovinu i provjerom kod Inspkcije rada dobili smo obavijest da inspekcija rada tj. Zakon o radu ne poznaje pojam otpremnina radi odlaska u mirovinu i nisu nam pomogli oko toga.

 

Djelatnica je tražila 8000,00 kn a poslodavac nije bio spreman dati toliko, nego 1000,00 - 2000,00 kn, s obzirom da je radila samo 5 godina od cca. 25 godina radnog staža koliko je imala.

 

Sve je završilo na sudu koji je odredio da poslodavac mora platiti 8000,00 kn jer Zakon o trgovini predviđa takav iznos.

 

MOJE PITANJE GLASI: DA LI JE MOGUĆE DA JE OVDJE UČINJENA GREŠKA, JER OVA SUDSKA ODLUKA BI ZNAČILA DA UKOLIKO NETKO ZAPOSLI STARIJU OSOBU I DA TA OSOBA NAKON npr. 5 DANA RADA ODE U MIROVINU IMALA BI PRAVO NA SVIH 8000,00 kn A POSLODAVAC JE OSTAO BEZ NOVACA A DA RADNIK NIJE SVOJ STAŽ ODRADIO KOD NJEGA KOJI MU JE I OMOGUČIO DA ODE U MIROVINU ?????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerujem da nije učinjena greška jer pravo na otpremninu zbog odlaska u mirovinu je vrlo česta praksa u poslodavaca.Radi se se o onim poslodavcima koje obvezuje kolektivnik ugovor koji to određuje, koji su tu obvezu odredili svojim pravilnicima o radu.U pravilu se određuje za sve radnike nezavisno od visine plaće i vrste mirovine.I ako ništa nije određeno u vezi s radnim stažom( što najčešće i nije) radnik ima pravo na propisan iznos otpremnine bez obzira na duljinu rad.staža kod zadnjem poslodavca, moga je radit i samo mjesec dana a ne 5 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija