Jump to content

kako dokazati vlasništvo?!?


ekstenzija

Preporučene objave

molim vas za pomoć. moj pradjed je prije više od 50 godina kupio zemlju i "usmeno" ju je ostavio u nasljedstvo mom djedu. djedov brat je također nasljedio zemlju, ali na manje atraktivnoj lokaciji, pa mu je djed darovao pola zemljišta kojeg je on dobio s obzirom da se radilo o zaista velikoj površini. dogovorili su se da će na tom zemljištu sagraditi dvojnu kuću. tako su i napravili. braća su uložila podjednaka sredstva za izgradnju. nakon završetka radova (u jesen 1962.) obojica su se, sa svojim obiteljima, uselili svatko u svoju polovicu kuće i živjeli u prividnom skladu idućih 40-ak godina.

 

moj djed je umro prije godinu dana i moj otac je tek tada otkrio kako je cijelo zemljište (na kojoj je sagrađena zajednička dvojna kuća) nekakvom "zabunom" uknjiženo na djedovog brata, tj. na njegove nasljednike. djedov brat je također umro, otprilike u isto vrijeme kao i djed, a njegova djeca i unuci ne žele naš dio zemlje "prebaciti na naše ime" nego nas ucjenjuju sa krajnje nerazumnim zahtjevima. budući da su uknjiženi kao vlasnici zemlje automatski su vlasnici svega što se na toj zemlji i nalazi. oni znaju cijelu istinu i, u principu, ne osporavaju da je pola zemlje i pola kuće naše vlasništvo, ali žele iskoristiti oboma novootkrivenu situaciju te kažu kako na sudu nikad neće priznati kakvo je stvarno stanje ukoliko im ne isplatimo 150 tisuća eura. ne samo da taj novac nemamo nego ga ne bi ni dali s obzirom da je moj djed na svojoj zemlji, svojim novcima i svojim rukama sagradio kuću u kojoj mi i sad živimo. ne moram ni napominjati kako je komunikacija sa navedenom "rodbinom" postala nemoguća.

 

kakva su naša prava s obzirom da je djed bio vlasnik i zemlje i kuće, ali nemamo nikakav pismeni dokaz o vlasništvu? kako dokazati vlasništvo? da li je moguće da na ovakav način postanemo beskućnici? što nam je činiti? namjeravamo angažirati odvjetnika i pokrenuti tužbu, ali me zanima što o ovom slučaju misle pravnici sa foruma. :) unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vlasnik nekretnine je onaj ko je upisan u zemljišnoj knjizi-

gruntobnici.

promjena vlasništva se može dokazivati kupoprodajnim ugovorom ili tome sličnom radnjom.

odi u gruntovnicu i traži povjesni izvada za dotičnu nekretninu i tako češ imati saznanja kako je upisan dijedov brat na cjelikupnu nekretninu.

traži i prijeslike dokumenata na osnovu kojih je upisan kao vlasnik cijele nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija