Jump to content

Što učini? (otkup zemljišta)


ZoranS

Preporučene objave

Pokraj mog zemljišta postoji jedna parcela od nekih 800 metara kvadratnih čiji je vlasnik preminuo prije nekih desetak godina, također i žena, a potomaka nemaju. Uvidom u katastar parcela je upisana pod ime pokojnika, a uvidom u gruntovnicu parcela je upisana pod desetak osoba, nasljednika, ima u umrlih. Tražeći dalje po knjigama naišao sam na jednog od tih, koji su upisani, susreo se snjim i zamolio da se jedan od njih upiše kao vlasnik, da ja mogu jednostavno otkupit parcelu o kojoj se nitko nikad nije brinuo osim mene, jer iz nje raste visoka trava, raslinje, ambrozija, itd.. Dakle, očito samo meni je u interesu da bude parcela čista. I tako čekajući već dvije godine odgovora nema, nasljednici se očito ne mogu dogovoriti oko toga ili jednostavno ne mare. Što učiniti da parcela pripadne meni, naravno uz otkup, porez, itd... Dali imam tražiti kakvo pravo od državnog odvjetništva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto je vlasništvo nad tom parcelom podijeljeno između više suvlasnika, očito poslije smrti nekog od njih nije napravljena ostavinska rasprava.

Vi bi trebali saznati da li ima zakonskih nasljednika, ali savjetujem vam da je to vrlo mukotrpni posao, koji zahtijeva i vremena i novaca.

Da bi se na vlasništvo upisao jedan od suvlasnika, treba provesti razvrgnuć suvlasništva.

To je nekad nemoguće među živima akamoli među umrlima.

Procijenite dali vam se to isplati

Good

Luck

Mike

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste li sigurni da su u gruntovnici upisani nasljednici pokojnika, a da nije možda da je z.k. uložak "nečist".

 

Ako ste sigurni da se radi o nasljednicima, možete od nekog od njih otkupiti njegov, idealni dio i onda postajete suvlasnik.

 

Nakon toga, možete zahtijevati razvrgnuće suvlasničkih odnosa. Ali, potrajat će.

 

Inače, nikoga ne možete prisiliti da vam da ili proda svoju imovinu.

 

Ako bi mogli dokazati da za Vas iz stanja na toj čestici proizlazi šteta pa ih tužiti radi odštete, ili im recimo na vrat dovesti inspekciju zbog ambrozije, tako biste ih mogli "stimulirati" da prodaju svoje dijelove da se ne bi natezali po sudu i plaćali kazne

 

Takve čestice su muka za razrješavanje, ali upravo zbog toga mogu imati privlačnu cijenu i donijeti dobit, ako si možete priuštiti čekanje i sudsko natezanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija