Jump to content

ustupanje naslijeđenog dijela


koranalili

Preporučene objave

Odvjetnica iz agencije za nekretnine je sastavila izjavu u kojoj je moja pokojna teta njoj dala nekakvu specijalnu punomoć u kojoj piše da ju ovlašćuje da u njeno ime obavlja sve radnje vezane uz sudski postupak, te da se odriče naslijeđenog dijela i ustupa ga svom bratu, sve uredno ovjereno i bez prisile. Nama tu ništa nije jasno šta je ona sastavila, ali uglavnom ona sad kaže da to ne vrijedi jer je teta umrla!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ključno je pitanje da li se odvjetnica poslužila punomoći u vrijeme kad je teta bila živa, tj. da li je u tetino ime (u vrijeme kad je teta bila živa) dala već nasljedničku izjavu tijekom ostavinskog postupka.

 

Ako je teta bila živa u vrijeme kad se vodio ostavinski postupak u kojem je ona nasljednica, te je odvjetnica za nju dala nasljedničku izjavu, tada je sve u redu.

Inače, za poduzimanje radnji nakon tetine smrti treba vidjeti što piše u punomoći.

Općenito gledano, smrću osobe koja je dala punomoć, punomoć prestaje samo ako je tako ugovoreno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinska rasprava je bila još 2004., utvrđeno je troje nasljednika (brat i dvije sestre), 06.mj. 2008 sestra ustupa svoj dio tati i taj ovjereni dokument stoji kod nas,druga sestra se prima nasljeđa i dozvoljava tati da proda stan, u 07. mj. teta je umrla, 10 mj. mi želimo prodat stan , ali odvjetnica kaže da tetini nasljednici dobivaju njezin dio, njenom smrću taj dokument je postao nevažeći!? Dobila je potpunu punomoć za obavljanje svih radnji vezanih za nasljeđe, sud i nigdje ne stoji da ta punomoć prestaje njezinom smrću!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teta je mogla vašem ocu ustupiti svoj nasljedni dio samo na ostavinskoj raspravi 2004. godine.

Ovo što je napravljeno u 6. mj. 2008. nije ustup već najvjerojatnije darovanje. Ako imate, taj ovjereni papir kod sebe doma, možete u gruntovnicu na provedbu, tj. da se tetin dio prepiše na vašeg oca. Nadam se da je taj dokument valjano napisan, tj. da ima klauzulu intabulandi.

U svakom slučaju, taj dokumenat pokažite na ostavinskoj raspravi iza te tete, te tražite da se ta imovina izdvoji iz osttavine, jer se ne može dijeliti, budući da je teta to već darovala vašem ocu.

A odvjetnica zastupa nasljednike te tete, a ne vas, zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija