Jump to content

Posjedovanje 5 grama marihuane i komplikacije-help!!!


djidja

Preporučene objave

Hitno mi treba pravni savjet što se tiče mog rođaka: prije 6 mjeseci on se vraćao s posla i na Trešnjevci su iz civilnog golfa izašla trojica policajca,jedsn inspektor i 2 iz interventne policije;tražili su ga osobnu,rekli mu da izvadi sve iz džepova i našli su 5 grama marihuane.Odvezli su ga na postaju,ispitivali,prenoćio je u pritvoru i ujutro ga doveli pred prekršajnog suca;on je odredio plaćanje suda 100kn sudskih troškova,3 mjeseca je išao u službu za prevenciju zlouporape opojnih droga gdje je nosio urin na analizu;nakon tog perioda psihologica mu je rekla da je prošao testiranje i da će tu potrvrdu poslati prekršajnom sudu,rekla je da više neće imati problema budući da mu je to prvi prekršaj. No,14.10.Općinski kazneni sud u Zagrebu poslao mu je poziv da sudjeluje u glavnoj raspravi 31.10. zbog čl.173 st.1 KZ-a radi ispitivanja.Pitanja imam puno:ako je rješenje predano prekršajnom sudu zašto ga zovu na raspravu na kaznenom sudu? On je naglasio da je to za njegovu osobnu upotrebu pa mu nije jasno ako mu je ta žena rekla da je prošao testiranje i da je taj slučaj zaključen jer mu je prvi prekršaj i da nema veze sa kaznenim sudom pa ni meni nije to jasno. Molim vas neka mi netko kaže šta da on radi,kako da se postavi,jer ima dokumentaciju od prekršajnog suda koji mu je odredio tu kaznu od 3 mjeseca a poziv koji je dobio je vrlo šturo napisan i kao tužitelj se navodi ODO ZAGREB-šta je to??!Broj je XXII-KO-1804/08 te se još navodi da ukoliko se ne pojavi a svoj izostanak ne opravda,biti će o svom trošku prisilno doveden prema ćl.305 st.1 ZKP-a Molim Vas neka mi netko ovo sve protumači te unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U prekršajnom postupku je očito pravomoćno kažnjen (pretpostavljam s par tisućica kuna ako nije maloljetan).

 

Kazneni postupak se vodi povodom istog djela i to je sve u skladu sa zakonom. Ako je platio neku kaznu, neka čuva uplatnicu i neka je predoči na suđenju, kao i rezultat testiranja ako ga ima. Na suđenju se mora pojaviti.

 

Kazna je u pravilu novčana 1700 - 5100 kuna, ovisno o okolnostima djela, novčana uvjetna, ili zatvorska uvjetna. U najboljem slulčaju sudska opomena, ali sumnjam u to osim ako ne bude pokajanje do krvi, masu olakotnih okolnosti i slično.

 

Za ovakve slučajeve se odvjetnici u pravilu ne uzimaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

počinjen je prekršaj ali i kazneno djelo protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, pa se u ovakvim slučajevima vodi i prekršajni i kazneni postupak. neka rođak priloži rješenje Prek. suda u kazneni spis (vjerovatno će općinski sud sam zatražiti prekršajni spis) jer će mu se kazna izrečena u prekršajnom postupku uračunati u onu izrečenu u kaznenom postupku.

 

za kaz. djela iz čl. 173. st. 1. vodi se "skraćeni postupak", koji je sličan prekršajnom postupku, pa kako je navedeno u gornjem postu, mislim da bi angažman odvjetnika bio nepotreban trošak - ali neka rođo sam odluči o tome.

 

ODO je kratica za općinsko državno odvjetništvo.

 

čl. 305. znači da ukoliko se rođo ne pojavi a to ne opravda sudu, sljedeći put će mu pokucati dva momka u plavom i dovesti ga na ročište te će mu se u troškove postupka uračunati trošak tog dovođenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj bi savjet bio da se nikako ne uzima odvjetnik, jer djelo nije niti teško, a kako kažeš je prvo. Čak u pravilu, prema mojim saznanjima, za ta djela okrivljenici koji unajme odvjetnika dobivaju veće (novčane) kazne nego oni koji na sud dođu bez odvjetnika. Pošto rođak radi kazna će biti oko 10-20 dnevnih dohodaka. 1 dnevni dohodak je neto plaća podjeljena sa danima mjeseca (30), pa si sada računajte.

Zar nije u poziv dobio i optužni prijedlog? Tamo piše kakvu D.O. traži kaznu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija