Jump to content

Naknada za kuću srušenu u domovinskom ratu


zacko

Preporučene objave

Trebam pomoć glede naknade štete ili izgradnje kuće koja je srušena 1992 na području Okučana. Da opišem situaciju; 1992.g. moja baka je izbjegla iz sela pred okupacijom četnika te se doselila kod nas (svog sina-mog oca) u Zagreb. 1994.g. baka je umrla kod nas službeno u prognaništvu. Naša kuća (površine cca 300m2) dvorišne zgrade (cca cca 250m2) te štala (cca 200m2) do temelja je porušeno. Moj je otac pokušavao na svim stranama doći do prava na naknadu štete ili izgradnju kuću (naravno ne u predratnim gabaritima). Moj je otac umro u siječnju ove godine ne dočekavši povratak na svoju djedovinu samo zato jer nije bio prijavljen na toj adresi kad je počeo rat. Neshvatljivo mi je da se može podići prijava protiv trećeg lica (nepoznatog počinitelja) za slučaj da Vam netko udari auto na parkiralištu, ali ako Vam netko sruši kuću nema tog prava. Zbog čega za ovakav slučaj ne vrijedi nasljedno pravo. Nacionalizirana imovina se vraća nasljednicima.

 

Molim Vas za pomoć ako imate neko rješenje za moj slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisi opisao kako je kuća porušena.

prouči Zakon o odgovornosti za štetu nastalu usljed terorističkog akta i javnih demonstracija čl.8

N.N.117/03

u prizmi najavljeno da je u okučanima bio Uzelac i najavio obnovu neobnovljenih kuća(sigurno samo za ugrožene srbe)

možda se uspiješ i ogrebati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ratna šteta je šteta prouzročena u vremenu od 17. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996. te ako je uzrokovana za vrijeme i na prostoru odvijanja vojnih akcija, ako je od izravne i konkretne vojne koristi s obzirom na vrijeme i mjesto izvršenja u izravnoj i neposrednoj funkciji vojnih operacija, ili ako je po svojim učincima, te konkretnim okolnostima vremena i mjesta počinjenja štetne radnje, izravno izazvana ratnim stanjem i neposredno se nadovezuje na ratne operacije. Na sudu je dozvoljeno dokazivati i suprotno.

 

Zakon o odgovornosti Republike Hrvatske za štetu prouzročenu od pripadnika oružanih ili redarstvenih snaga tijekom DR-a sužava definiciju štete sadržanu prije 1996.g u Zakonu o obveznim odnosima i na taj način i ograničava odgovornost države za štetu koje je prouzročila hrvatska vojska i policija u smislu da država nije odgovorna za naknadu štete za koju se pretpostavlja da je ratna šteta.

 

 

Rok za prijavu ratne štete Vam je odavno istekao (mislim da je to bilo u rujnu 2004.) tako da ste poprilično zakasnili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija