Jump to content

Trudnoća i ugovor na određeno


bilogorka

Preporučene objave

Pitanje je vjerovatno već postavljeno ali ja ne mogu pronaći konkretan odgovor pa molim za pomoć.

Majka sam dvoje djece i saznala sam da sam trudna,zaposlena sam na određeno i ugovor mi se produžuje mjesec po mjesec.Zanima me koja prava ostvarujem ako u dogledno vrijeme odem na bolovanje zbog komplikacija u trudnoći i ugovor mi se ne produži što iz iskustva znam da će se dogoditi.I sljedeće je pitanje ,poslije bolovanja kakav vid porodiljne naknade mogu ostvariti?

 

Molim odgovor i unaprijed se na njemu zahvaljujem. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rodiljna naknada Vam se utvrđuje na osnovu prosjeka plaće za šest mjeseci, računajući unazad od kada su nastupile komplikacije u trudnoći.Znači:ukoliko odete u studenom na komplikacije,HZZO će Vam tražiti prosjek plaće 05.-10.mjesec.Naknadu primate (bez obzira da li će Vam produžiti ugovor) a obzirom da je treće dijete, do druge godine života budućeg djeteta.Od 01.01.2009. na snagu stupa novi zakon o rodiljnim naknadama, pa se za prvih 6 mjeseci života djeteta naknada zove -rodiljna naknada a na dalje roditeljska naknada.Također, ukoliko Vam je suprug zaposlen i ima bolju bruto osnovicu on može od 6.mjeseca života djeteta koristiti roditeljsku naknadu, tj. bila bi veća, ukoliko mu je veća plaća od Vaše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači ako odem sad na bolovanje zbog komplikacija dobivat ću kao naknadu šestomjesečni prosjek plaće,bez obzira da li će mi produžiti ugovor u međuvremenu ili ne i to mi je otprilike jasno,no međutim nije mi jasan onaj dio poslije.

Po kojim osnovama ostvarujem pravo na porodiljni i u kojem iznosu jer mi ugovor sigurno neće biti produžen,u to sam sigurna.Da još jednom naglasim da se radi o trećem djetetu.

 

TNX :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porodiljna naknada Vam se utvrđuje na osnovu prosjeka plaće šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupilo bolovanje, kao što sam Vam odgovorila,samo je različit postotak po kome se utvrđuje naknada za komplikacije i kasnije, do 2.godine života djeteta.Koliko je to u novčanom iznosu,ovisi o Vašem prosjeku plaće.Ukoliko dobijete otkaz po zaključenom bolovanju,prijavite se na HZZ, pa ćete moći ostvariti (opet ovisno o prosjeku plaće i godinama staža)novčanu naknadu nezaposlene osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hipotetsko pitanje:

 

Što ako majka prekine korištenje rodiljnog dopusta 43. dana od dana poroda? Zaposleni su i majka i otac djeteta.

 

Prema Vašem tumačenju otac djeteta u tom slučaju ukoliko to želi od 43. dana do navršenih 6 mjeseci života djeteta ne može koristiti rodiljni dopust??????

 

Inače, samo Vas pokušavam navesti na to da probate razmisliti o ovim tvrdnjama, naime nije nužno da sve što čujete na seminaru bude točno i provjereno. No, obzirom na odredbe novog zakona to više i nije tako bitno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko majka prekine rodiljni dopust naravno da otac može nastaviti koristiti i prije 6. mjeseca života djeteta.Moj je odgovor bio na pitanje korištenja rodiljnog dopusta majke koja će,kako sama kaže,vjerojatno dobiti otkaz.Korištenje dopusta od strane oca je ovdje ubačeno samo kao prijedlog.

 

U svakom slučaju,za soluciju koju Vi navodite, u pravu ste.Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zanima me šta bi bilo kada bi nakon prekida ugovora na odredeno nasla nekoga da me prijavi bez prekida samo da mi se nastavi prijava na neodredeno i da onda nakon nekog vremena otvorim komplikacije.znam da će mi ovaj poslodavac prekinut ugovor nakon isteka pa onda ću imati porodiljni kao nezaposlena osoba. da li bi ovako mogla steći pravo na porodiljni kao zaposlena osoba ako da koliko dugo bi trebala biti prijavljena na neodrdeno prije nego otvorim komplikacije. HVALA NA INFORMACIJI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako netko zna odgovor na moje pitanje molila bih odgovor a radi se o tome da li mogu steći pravo na porodiljni kao zaposlena osoba ako me nakon prekida ugovora na odredeno netko prijavi na neodredeno da nema prekida jedino što je promjena poslodavca naravno poslje bi otisla na komplikacije ako postoji ta mogučnost koliko moram biti prijavljena na neodredeno da bi dobila pravo na porodiljni kao zaposle osoba. HVALA. :-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija