Jump to content

molim savjet


viktoria35

Preporučene objave

Poštovani,

Prije nekih dva mjeseca otišla sam od supruga živjeti u kuću koja je moje vlasništvo. Imamo 4godišnju curicu, koja provodi dvije noći kod mene a dvije kod muža. Inače oboje je viđamo svakoga dana, to smo se nekako uspjeli dogovoriti,jer stanujemo dosta blizu, a djete čini se za sada to prihvaća.

Nisam još uvijek podnijela nikakav zahtjev za razvod ali mislim uskoro. U toj kući samnom živi muškarac koji je također otišao od žene, a ni on nije službeno još rastavljen.

Moje je pitanje iako smo se ja i suprug složili da ćemo imati zajedničko skrbništvo nad djetetom, da li bih mogla imati kakve probleme (ako se muž npr.zainati)s obzirom da u kući samnom živi moj partner?

Ne znam niti da li je moguće da sud dodijeli zajedničko skrbništvo, tj. da dijete provodi 50% vremena sa mnom i 50% sa mužem. Mislim da bi to bilo ipak prenaporno za dijete. Ne želim mužu ništa uskračivati ali isto tako ne želim ni da dijete provodi više vremena s njim nego samnom, uz dužno poštovanje svih dobrih tata.

Molim savjet što bi tu bilo najbolje za dijete, a da svi koliko toliko budemo zadovoljeni?

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira što se vi slažete oko zajedničke skrbi nad malodobnim djetetom ista bi postojala i bez toga jer prema odredbama Obiteljskog zakona roditelji bez obzira da li žive zajedno ili odvojeno zajednički, ravnopravno i sporazumno trebaju skrbiti o djetetu.

 

Kada pokrenete brakorazvodni postupak (tužbom ili sporazumnim zahtjevom) sud će morati međuostalim odlučiti o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti po razvodu.

Roditeljska skrb u tom slučaju ostaje i dalje zajednička i ista se može oduzeti roditelju/roditeljima samo u posebnom sudskom postupku,iz razloga i na način kako propisuje Obiteljski zakon (čl.114.ObZ-a)

Sud će morati u brakorazvodnom postupku odrediti i način susreta i druženja između malodobnog djeteta i roditelja s kojim nakon razvoda braka dijete neće nastaviti živjeti.

 

Sud može u tom slučaju prihvatiti dogovor roditelja ,ako isti postoji,te ako procjeni da nije protivan interesu djeteta i njegovoj dobrobiti.

Dakle vi možete predložiti sudu način susreta i druženja na način kako se dogovorite s svojim suprugom ako smatrate da će to biti u interesu djeteta.

Ukoliko se o tome ne možete dogovoriti, konačnu odluku će donijeti sud.

 

Pravo na susrete i druženje s roditeljem s kojim djete neće živjeti je pravo djeteta kako po Obiteljskom zakonu tako i po Konvenciji o pravima djeteta UN-a koje je potpisnik i RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija