Jump to content

Kako s osloboditi obveze uzdržavanja?


pravo_07

Preporučene objave

Temeljem rješenja o ovrsi poslodavacac mi uskraćuje određeni iznos plaće sukladno presudi po kojoj sam dužan uzdržavati dijete. Da ne bi bilo zabune, nisam jedan od onih koji su zaboravili na svoju djecu, svome djetetu sam nakon rastave sa mojom bivšom uvijek pomagao i davao novac, kupovao razne stvari, provodio vrijeme s njim, ali problem je nastao kada sam ja shvatio da moja bivša taj novac troši na svoje provode, a ne na potrebe djeteta.

 

Dijete je već odavno punoljetno i radi. E sad će netko pitat pa što onda nisam tada nešto poduzeo. Nisam htio jer je tada dijete počelo dobivat novac na svoj račun i samo od tada raspolaže njime. Nije sporno da ću ja djetetu i dalje financijski pomagati. Ali ne želim da to ide putem ovrhe, da ja ispadam netko koga vlastito dijete ganja za svoju lovu.

Samo želim sa vrata skinuti ovrhu. Da li je za prestanak uskrate dijela plaće dovoljna ovjerena izjava (ili nešto slično) djeteta upućena sudu ili mojem poslodavcu?

Ili je potrebna moja tužba protiv djeteta (što mi je glupo, jer moje dijete meni nije protivna strana koju ja želim tužiti).

Napominjem da moje dijete nema ništa protiv eventualnog davanja ovjerene izjave da ja više nisam ništa dužan plaćati.

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaše djete je punoljetno i kao sami kažete već radi.Vaša zakonska obveza uzdržavanja je time prestala.Međutim vi morate podnijeti tužbu da se utvrdi prestanak uzdržavanja,jer je uzdržavanje određeno ovršnom ispravom.

Tužba nije usmjerena protiv vašeg djeteta i to mu trebate objsniti,te zajedno razrješti ovu situaciju.

 

Članak 212.st.1. i st.2. a Obiteljskog zakona

 

(1) Ako je pravo na uzdržavanje djeteta iz članka 210. ovoga Zakona utvrđeno ovršnom ispravom, roditelj može tužbom tražiti da se utvrdi prestanak njegove obveze uzdržavanja na temelju te isprave čim prestanu pretpostavke za uzdržavanje djeteta.

(2) U presudi kojom prihvaća tužbeni zahtjev iz stavka 1. ovoga članka sud će po službenoj dužnosti kao dan prestanka prava na uzdržavanje utvrditi dan podnošenja tužbe ili koji drugi dan poslije toga dana ako nađe da je ona prestala toga dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija