Jump to content

rok u 12. mjesecu


Langdon

Preporučene objave

Odlicno pitanje! Ako neko ima kakvih saznanja neka javi. Navodno je rok u prosincu uvijek malo duži nego ostali rokovi (prvenstveno zbog blagdana, ali i navodno većeg broja kandidata) tako da mi je kolega prije dvije godine odgovarao tek poslije 20tog siječnja (a prijavio je za prosinac).

 

Ja sam molio da me stave odmah na početak roka al još nema nikakvog rješenja, a u Ministarstvu mi se ne javljaju. Pokušat ću ih zvati sutra (srijedom i četvrtkom daju informacije telefonom).

 

Tko što sazna neka pls objavi.

 

T.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mani se nakon nekoliko pokušaja javila neka gospođa. Neljubaznije stvorenje u životu nisam čuo.

 

U svakom slučaju trubila mi je da ispit počinje oko sredine mjeseca, da ću dva tjedna prije dobiti obavijest i još hrpu stvari koje sam znao i bez nje.

 

Na konkretno pitanje kad TOČNO počinje rok u prosincu i do kada traje nije mi znala odgovorila.

 

Da li nije znala ili nije htjela ne znam.

 

Pokušat ću drugi tjedan.

 

t.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam zamolio da me stave u tjednu 15. prosinca - 20. prosinca, što bi ujedno trebali biti prvi dani roka. Međutim, s obzirom na iskustvo proteklih mjeseci (rok u listopadu je počeo 22tog, u studenog 19tog), malo sam zbunjen oko toga početka, a kako se sve to skupa pre brzo približava svaki dan mi je bitan da si organiziram udarno ponavljanje.

Ne znam, ja se samo nadam da će poštovati propis o dostavi rješenja najmanje 15 dana prije, u kom slučaju ih zaista prije početka prosinca ne treba očekivati.

Kako bilo da bilo sretno nam bilo!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam u posljednjoj fazi - ako bi tako mogli nazvati cijelodnevno (a i cijelonočno) ubijenje sa željom da se sve detaljno ponovi. Ja se nadam da će što prije objaviti komisiju, jer bez obzira što sam svjesan da pravosudni ne učim za ispitivače niti parcijalno, nevjerojatno je kolko pojedini ispitivači, koje sam slušao ovih par mjeseci, inzistiraj na nekim "egzotičnim" dijelovima gradiva koje ću pokušati neposredno pred ispit ubaciti u kratkoročno pramčenje i opet se nadat da me to ipak neće pitati.

Mislim da sve stižem, ali sreće će ipak trebati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I by the way, Zelenooka, da ne bi bez veze strepila na temu kad ćeš doći na red nazovi Ministarstvo i pitaj ih kad su te stavili. Oni imaju taj popis za cijeli rok već sad.

 

Problem ti je u tome što će te čovjek n porti otpiliti sa objašnjenjem da informacije o pravosudnom daje neka gospođa srijedom i četvrtkom, ali neslužbeno (i provjereno) od prvog u mjesecu - a to je od ponedjeljka, taj čovjek na recepciji ima popis i sam on ti može reći kad si na rasporedu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sutra ću odmah probati dobiti informaciju kad me stavilo na spisak. Tolika me panika hvata da je to nevjerovatno.

Neznam di mi je glava a di mi je rep!!

Pun mi je stol skripti, zakona, papira, totalno se gubim.

Ja ću ti samo poručiti sretno i dao bog da svi položimo. Ko bi se vratio u ured i kazao da sam pala, od muke bi dala otkaz!!

Nadam se da će sutra biti dobre volje na porti ministarstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čudno mi je to. Rekli su da rok počinje 10. prosinca (prvi pismeni) a da usmeni kreće od 12. prosinca - što je u petak.

 

Mislim da bi najkasnije u petak trebali znati komisiju, iako je uvijek pravilo da se kod prvog pismenog kandidatima kažu članovi komisije - što u prijevodu znači da bi se trebala znati već sutra u srijedu.

 

Ali u sporoj našoj tko se može pouzdat u kakva pravila il običaje....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ugodan. nemoj se bojati - postavlja normalna pitanja. sve vec objavljeno.obavezno nauci prijedlog za ovrhu. i sadržaj rješenja o ovrsi.pogotovo na temelju vjerodostojne isprave. to pita detaljno i meškolji se na stolici ako petljas i nisi precizan u odgovoru.kolega mi je odgovarao kod njega nedavno.

 

mene zanima, ima li tko kakav savjet i pitanja za damjanovićku? jeli istina da ona ne ponavlja pitanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala ti za informacije o Mikšiću - vidio sam jako puno njegovih pitanja i iako ima neka specifična, uglavnom je ok. Nadam se da je kao ispitivač ugodan i da nije zlonamjeran što sam kod nekih imao prilike doživjeti slušajući ispit.

 

Damjanović nikad nisam slušao, al kad sam vidio njena pitanja pomislio sam da je ona najteži ispitivač za građansko. Međutim komentari kolega koji su kod nje polagali su pre pozitivni i svi je jako hvale, te tvrde da ponavlja pitanja. Al sigurnosti radi nek se javi netko tko je slušao ili kod nje odgovarao.

 

Ukoliko ima kakvih (nadam se pozitivnih) iskustava s Erakovićem molio bi da se podijele s nama patnicima koji smo slijedeći tjedan na torturi kod njega!

 

Unaprijed hvala!

 

T.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stvarno nije zlonamjeran. mada nemoj se iznenadti ako ga uhvatis kao da nesto omrmlja sebi u bradu...

kolega mi je rekao da mu je bio isti redoslijed pitanja koja sam mu dala i onih koje mu je on postavljao (stavila sam ih na leg, ali su prije izmjena zpp-a).

 

a sto se tete danice tice- cini mi se da cu se na njenom ispitu, po kolicini i detaljnosti pitanja, vratiti u fakultetske dane...

 

:-x:-x:place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Šta se Damjanovićke tiće, i meni je u komisiji, 15. siječnja. Svi kažu da je jako korektna i da ponavlja pitanja. Ali me panika hvata jer jako detaljno ispituje trgovačko, recimo nije dovoljna skripta iz Literature iz koje sam učio, fali dosta toga, strala sam se dopunjavati je, a svi znamo da je ZTD ODVRATAN!!I građansko isto puno pita, kažu da svega nekih 50-ak članaka ne prođe. Neznam...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zelenooka, koliko trazis za tu dopunjenu skriptu :-D:-D

 

ja cu tek u 6. mj iduce godine, ali pocinjem uciti od 1. mj, jer necu imati bas puno slobodnih dana za ucenje :vrti:

 

koje skripte smatras dobrima? meni se cini ok ova za gpp, a i cula sam od kolega da je ok i da je vise nego dovoljna. za gp obavezno klaric, a za ostalo nemam pojma, navodno kz najbolje uciti iz zakona, prvih 100 clanaka.

 

nekako se bas ne pouzdajem u te skripte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hitno trebam nekoliko odgovora iz uprave!!

1. Što će tijelo učiniti kad utvrdi da nema uvjeta za postupak?- odbaciti prijavu ili???

2. Pravomoćnost- materijalna i formalna?

3. Kako se još osim tužbom može inicirati postupak pred Upravnim sudom?

4. Prijevremena tužba?- da li je to prvotni upravni spor- pokreće se prije donošenja upravnog akta, nastaje kao posljedica propuštaja uprave da odluči o konkretnoj stvari- šutnja uprave?

5. Koji zakoj je supsidijaran ZUS-u?

6. Petit tužbe?

7. Mogućnosti koje postoje nakon pobijanja presude?- misli li se tu na posljedice nakon opništenja akta ili?

Pomagajte, mozak mi je na idisaju!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam od srca na čestitkama!

 

S obzirom da je legalis bio moj višemjesečni pratitelj prilikom spremanja pravosudnog ispita, i da su savjeti kolega bili od neizmjerne važnosti, želim vam u nekoliko redaka ispričati svoje iskustvo i na posljetku zaželjeti svu sreću na pravosudnom ispitu!

 

Prvo htio bi se osvrnuti na često postavljeno pitanje koje se odnosi na vrijeme potrebno za učenje. Drage kolege, ovdje nema pravila i teško da se možete prepoznati u bilo čijem primjeru. Prvo i osnovno je da mi svi polazimo od različitog pravnog predznanja stečenog na jednom od četiriju pravnih fakulteta u Hrvatskoj. Potječemo iz različitih stručnih krugova koje su nam više ili manje osigurale kvalitetnu pripremu za sam ispit. Na posljetku, ovo nije ispit na fakultetu gdje smo mi studenti i učenje nam nije jedina preokupacija. Svi mi imamo život van korica zakona, mnogi su već u braku i/ili imaju djecu. Ništa nije razlog da bi se zapostavila obitelj, ni prijatelji.

Ipak, objektivno mislim da bi svatko, mjesec dana prije pravosudnog, trebao razmišljati prvenstveno o gradivu. Angažirajte članove obitelji ili prijatelje da vam pomažu oko svakodnevnih obveza, a vi se veći dio dana posvetite učenju. Drage kolege, na ovo vrijeme ne utječemo sami, ograničeni smo voljom poslodavca ili nečim drugim i prilagođavamo se tome. Vrijeme potrebno za učenje je ono vrijeme koje imamo na raspolaganju.

 

U odnosu na pitanje literature iz koje je najzahvalnije učiti, primijetio sam da postoje oprečna gledišta. Ja sam to već napisao, a na ovom mjestu ponavljam da zakoni nisu pisani na način da se iz njih uči niti da se ne daj Bože uče napamet. Ponovo, s druge strane, činjenica je da nam vremensko ograničenje ne dopušta da ulazimo u preveliku širinu s literaturom. Sve zakone svakako prođite i izvucite na posebno mjesto važne dijelove. Ovo zna biti zamorno i dugotrajno, ali je jako efikasno jer radeći skriptu vi zapravo učite, te naknadno čitanje će biti ponavljanje.

 

U odnosu na brojne skripte koje se nude na ovom portalu, vidio sam jako dobrih primjeraka. Međutim, budite oprezni kod prikupljanja literature. Previše literature može zbuniti čovjeka. Ja vam savjetujem fiksirajte literaturu u što ranijoj fazi učenja, te se kasnije pri ponavljanju vraćajte na isto. Ako vam netko tjedan il dva pred ispit kaže da ima neku super skriptu iz nečega, zahvalite mu se i ponavljajte po onome što ste već prošli. Vizualna metoda je zbog količine informacija jako bitna.

 

Jako je bitno da što više slušate pravosudni ispit. Poznate stvari koje ste prije doživjeli vas oslobađaju treme. Dakle, slušajte što više i objavljujte pitanja!!! Ovo posljednje je užasno važno jer se pitanja konstantno ponavljaju. Meni na primjer, nije postavljeno niti jedno pitanje koje prije nisam uočio da određeni ispitivač pita. Jako je bitno da barem sedam dana prije saznate komisiju i da ponovite po pitanjima ispitivača – tako ćete se puno bolje snaći pri odgovaranju a element iznenađenja će biti sveden na minimum.

 

I konačno par riječi o mojim ispitivačima. To su Miljević, Eraković. Kriletić, Ivanišević i Mikšić.

 

Mnogi su rekli komisija za poželjet i ja se slažem s njima.

 

Kolega odvjetnik Miljević pita u obliku ugodnog razgovora sa kandidatima i lista spis te traži koji se instituti pojavljuju u spisu, te to pita. Po mom mišljenju jako dobronamjeran čovjek koji je svakako jedan od poželjnijih ispitivača.

 

Mr. Andrija Eraković je divan čovjek. Traži osnovno poznavanje instituta građanskog i trgovačkog prava i ne cjepidlači oko odgovora. Vrlo je ugodan kao ispitivač i ukoliko vidi da znate možete očekivati iz oba predmeta sve skupa ne više od 5-6 pitanja (kao ja). Preporučio bi da nabavite njegov komentar ZTDa u izdanju Organizatora koji mi je jako pomogao pri spremanju trgovačkog prava. Ima lijepe primjere o prijenosu dionica, povezuje sa zakonom o tržištu vrijednosnih papira….. U svakom slučaju sudac Eraković je jedan od najpoželjnijih ispitivača građanskog i trgovačkog prava.

 

Mr. Marija Kriletić pita osnovne stvari ustava i još osnovnije dijelove organizacije pravosuđa. Pomaže ako zapneš i generalno je pre ugodan ispitivač.

 

Sutkinja Ivanišević… Hmm… Djeluje izuzetno smireno, uvijek spremna na razgovor i pomoć kandidatima, ali pila radno pravo jako puno (nas je samo radno pitala skoro sat vremena). Učiti obavezno po njenim pitanjima koja se konstantno ponavljaju i sve će biti u redu. Mislim da je u odnosu na suce Vlahinju i Markovića a posebno u odnosu na sutkinju Jurić-Knežević dosta stroža.

 

I naposljetku sudac Mikšić. Ovdje zaboravite skripte i pusta teoretiziranja. Držite se ZPPa koji je i inače sasvim dovoljna literatura za gpp. Nemojte improvizirati, lijepo se izražavajte i ispit kod suca Mikšića će vam biti jedno od ljepših iskustava. Čovjek jako puno pomaže i samo treba prepoznat u kojem smjeru vas navodi. Uvijek pita ista pitanja i držite se toga. Po meni srednje strog ispitivač gpp-a, al da mogu birat od svih koje sam slušao birao bi upravo njega. Jako cijeni kad znate i veseli se skupa s vama. Sve u svemu pozitivna ličnost!

 

Kolegice i kolege, ja vam želim puno sreće i prije svega ogromnu dozu samopouzdanja. Ne zaboravite da ste sve to već jednom položili i da se učenje za pravosudni zapravo svodi na ponavljanje za pravosudni. Budite vedri, ništa nije vrijedno vašeg živciranja.

 

Ja vam želim puno uspjeha na pravosudnom ispitu a i inače: sretan Božić i svako dobro u novoj godini.

 

TOZO

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hello everyone..

 

CESTITKE TOZI I SVIMA KOJI SU SE RIJESILI OVE MUKE

 

Ja sam jedan od sretnika koji izlaze na ovaj rok i to odmah iza nove godine pa cu praznike provesti s nosom u papirima. Imam par pitanja vezano za ispitivace iz moje komisije koja glasi: Buljan, Hrvoj Sipek, Juric-Knezevic, Lovic, Svedrovic.

Svaki info je dobrodosao.

Najveca enigma mi je g. Svedrovic o kome ne znam bas nista a ni niko koga sam do sada pitao.

Druga stvar je gdja Lovric koja mi se cini ok. (slusao sam je na seminaru) ali ujedno mi se cini da dosta pita iz trg. - puno vise nego ispitivaci koje sam slusao (Brezanski i Miletic). Oni su pitali stvarno osnovne stvari a uopce nisu pitali stecaj, mjenicu, cek ni one ugovore o prijevozu. Jel stvarno treba znati sve one sadrzaje prijava/odluka iz ZTD-a?

A i opcenito u svim predmetima jel vi ljudi ucite sve one nabrajalice tipa kod izvanrednih pravnih lijekova u ZUP-u i sl?

 

Moram priznat da sam se zgrozio da netko moze sat vremena ispitivati radno.. :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija