Jump to content

Ponistenje braka???-treba mi svjet i pomoc???


Magyy

Preporučene objave

Ljudi book.

Prvi puta sam ovdje i treba mi savjet i pomoc....!!!

 

U braku sam svega 8 mjeseci. A hodali smo 2,5 god. prije braka. Zarucili smo se u 9mj/07 i planirali vjencanje. u 12mj/07...3 mjeseca prije vjencanja slucajno sam našla fotoaparat u autu i tad me sokiralo, saznala sam da ima dijete 4 god staro. Bio mi je to šok i napustila sam ga. Vratila sam se u moj dom. Dosao je zamnom, molio me, kumio, nije odustajao. Objasnjavao mi je iz dana u dan da kako nije volio tu ženu i kako se dijete slucajno desilo i da ga nije htio. Pokazao mi je rodni list gdje dijete nije htio priznati 4-5mj, jer nije bio siguran da li je njegovo.Ispricao mi je da je tu ženu poznavao povrsno polagodine i da se desilo. Da je dijete priznao pod pritiskom od te žene i da placa alimentaciju. To je krio od mene i cijele familije. Ja sam saznala ali familija nije, molio me da mu dam vremena za to. I da ce to on sam napraviti. Nakon par dana nakon što sam se vratila u svoj stan otisla sam doktoru i saznala da sam trudna!!! Bila sam sretna zbog toga. On nije odustajao, želio je naše dijete, brak, želio je da mu orostim i da imamo obitelj. I ja sam mu to oprostila...Uz jednu molbu. A to je da placa alimentaciju i da mene ne opterecuje previse sa tim. O je to prihvatio, ja naivno povjerovala i... Nastavili smo planirati vencanje... Imala sam komplikacija u trudnoci poviseni stres i izgubila bebu u 2 mj. Uspjela sam to nekako preživjeti i vjenčali smo se u 4 mj....u 7 i 8 mj. sam primjetila njegovo cudno ponasanje, poštu, zamolila sam ga mi donese presudu o alimentaciji, nije ju mogao naci. Poslala sam ga u sud u arhivu i tamo je dobio kovertu koju je donio kuci a kad tamo presuda drugostupanjskog suda vezana uz alimentaciju i tu sam saznala da ne placa alimentaciju. Nazvala sam tu ženu i imala šta za čuti. Sve mi je lagao... Poznavali su se 6-7 god. Bili u vezi, rekla mi je da su se vidjali sve do pred naše zaruke do 7 mj./07. Ostala sam u Šoku spustila sam slušalicu i još uvijek nemogu doci k sebi....

Treba mi savijet, kome da se obratim???

Osjecam se prevareno, izdano i grozno. Razmisljam o poništenju braka..!!! Da li je to uopce moguce??? Bitnije mi je crkveno jer dolazim iz fine katolicke obitelji i osjecam se kao da je netko ukrao veliki dio mene.....

Šta da radim... Mogu li se izboriti za to ponistenje ili...???

 

Hvala unaprijed na savjetima i pomoci. Magyy.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na osnovi vaš posta može se zaključiti da nemate osnove za poništaj braka,pri tome mislim na građanski oblik braka.

Brak sklopljen protivno odredbama članka 26. do 29. Obiteljskog zakona nije valjan i na njega se primjenjuju odredbe o poništaju braka.

 

Pretpostavke za valjanost braka

 

Članak 26.

 

(1) Brak ne može sklopiti osoba koja nije navršila osamnaest godina života.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka sud može u izvanparničnom postupku dopustiti sklapanje braka osobi koja je navršila šesnaest godina života, ako utvrdi da je mentalno i tjelesno zrela za brak, te da za zaključenje braka postoji opravdan razlog.

(3) Prijedlog za donošenje odluke o dopuštenju sklapanja braka može podnijeti samo osoba iz stavka 2. ovoga članka.

(4) U postupku u svezi s prijedlogom iz stavka 3. ovoga članka sud će saslušati maloljetnog podnositelja prijedloga, njegove roditelje, odnosno skrbnika i osobu s kojom namjerava sklopiti brak te pribaviti mišljenje centra za socijalnu skrb i ispitati okolnosti značajne za odluku.

 

Članak 27.

 

(1) Brak ne može sklopiti osoba lišena poslovne sposobnosti ili osoba nesposobna za rasuđivanje.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka sud može u izvanparničnom postupku dopustiti sklapanje braka osobi lišenoj poslovne sposobnosti za koju utvrdi da je sposobna shvatiti značenje braka i obveza koje iz njega proizlaze, te da je brak očito u njezinu interesu.

(3) Prijedlog za donošenje odluke o dopuštenju sklapanja braka može podnijeti samo osoba lišena poslovne sposobnosti.

(4) U postupku u svezi s prijedlogom iz stavka 3. ovoga članka sud će pribaviti mišljenje skrbnika ili roditelja koji skrbi o punoljetnom djetetu lišenom poslovne sposobnosti i centra za socijalnu skrb.

 

Članak 28.

 

(1) Brak ne mogu međusobno sklopiti krvni srodnici u ravnoj lozi, a u pobočnoj lozi sestra i brat, polusestra i polubrat, dijete sa sestrom ili polusestrom ili bratom ili polubratom svojega roditelja, djeca sestara i braće te polusestara i polubraće.

(2) Odredbe Odredba stavka 1. ovoga članka primjenjuje se i na odnose nastale posvojenjem..

 

Članak 29.

Brak ne može sklopiti osoba koja je već u braku.

 

Dakle,preostaje vam mogućnost razvoda braka koja se pokreće tužbom pred nadležnim općinskim sudom ili sporazumnim zahtjevom obaju supružnika.

 

Što se tiče vjerskog oblika braka i mogućeg poništaja istog o tome trebate razgovarati s vjerskim službenicima koji bi vas trebali uputiti u sam postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga moja nemaš šta izgubiti, samo sebe spasiti i nastaviti živiti.Koliko znam brak po Crkvenom nije konzumiran jer nemate djece. i sam znaš da Crkva baš to ne odobrava ali znam par sluajeva stvarno bizarnih koje je Crkva razrješila! Nisi Thompson, ali vrijedi otići i pokušati!

Molim se Bogu za tebe!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija