Jump to content

dugovanja


lorra

Preporučene objave

znam da ima puno tema o alimentaciji, ali nisam pronasla odgovor na svoje pitanje.

 

imam pravomocnu sudsku odluku kojom se nalaže ocu placati mjesecni iznos od xy kuna, ali kako je od dana podnosenja tuzbe do pravomocnosti proslo dosta vremena, nastala su dugovanja koja je on bio duzan platiti u roku dva tjedna. on to nije ucinio. alimentacija se placa do sad redovito. na dugovanja ide kamata od 5 posto.

 

kako se potrazivaju ta dugovanja? moze li to pasti u zastaru?

 

mi smo se na pocetku cak pokusali dogovoriti da, posto je iznos velik, to plati u ratama, bez obzira na sudsku presudu, ali nikad nismo nista tocno utvrdili niti je ikad uplatio bilokoji iznos da uopce pokusa smanjiti dug.

 

odvjetnik mi je govorio da ovrsni postupak nema smisla jer otac nema nikakvu imovinu te je bolje da dugovanje ostane jer raste kamata... tako nesto... mjesecna kamata na dug je cca. 600 kuna. a ja se samo zelim svega sto prije rijesiti da nastavim svoj zivot jer mi je dosta vise sudova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema čl. 235. Zakona o obveznim odnosima zastara potraživanja ne teče između roditelja i djeteta dok traje roditeljsko pravo.

 

Kako je pravomoćmom sudskom presudom utvrđen određeni novčani iznos uzdržavanja koji je dužan ispaliti roditelj,na takvu tražbinu se primjenjuje čl.233.Zakona o obveznim odnosima.

 

Članak 233.

 

(1) Sve tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugoga nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno javnobilježničkim aktom, zastarijevaju za deset godina, pa i one za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare.

 

(2) Međutim, sve povremene tražbine koje proistječu iz takvih odluka ili nagodbe, odnosno javnobilježničkog akta i dospijevaju ubuduće zastarijevaju u roku predviđenom za zastaru povremenih tražbina.

 

Dakle,ovršne radnje radi prisilne naplate potraživanja na ime alimentacije moći će se voditi još 10 godina nakon što vaše dijete postane punoljetno,a ako roditeljsko pravo ovršenika prestane prije punoljetnosti djeteta, onda 10 godina nakon prestanka roditeljskog prava.

 

Ukoliko ovršenik nema imovinu (novčana primanja, ostalu pokretnu ili nepokretnu imovinu koja može biti predmet ovrhe) onda ne postoji način da se naplate potraživanja.

Međutim,kada i ako ovršenik stekne određenu imovinu,zaposli se i sl.,ista postaje predmet ovrhe radi naplate potraživanja na ime uzdržavanja djeteta s zakonskim zateznim kamatama od dana dospjeća pa do dana uplate

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znaci, ja sada mogu pokrenuti ovrsni postupak jer nije uplaceno u zakonski predviđenom roku, ali od toga i nemam previse koristi buduci da on nema nista na sebi.

 

međutim, ako pokrenem ovrsni postupak, na ta potrazivanja ide i kamata i jednog dana ce se to valja naplatiti.

 

a ako ne pokrenem isti, vec to ucinim za 5 ili deset godina ili ako postupak pokrene moje dijete nakon punoljetnosti, gubimo kamatu?

 

ne razumijem dio "od dana dospjeca pa do dana uplate"?

 

moze ovako: sto bi napravio na mom mjestu? da bude subjektivno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete pokrenuti ovršni postupak na temelju pravomoćne sudske odluke, ali isti će biti obustavljen kada sud utvrdi da se potraživanje nema od čega naplatiti odnosno da ovršenik nema imovinu ili novčana primanja koja mogu biti predmet ovrhe.

 

Svaki mjesečni iznos novčanih sredstava za uzdržavanje djeteta najkasnije dospjeva do kraja mjeseca za koji se ta sredstava trebaju uplatiti.

U većini sudskih presuda je naznačeno da je potrebno uplatiti novac do 10-og ili 15-og u tekućem mjesecu za taj mjesec.

Za svaki dan kašnjenja uplate obračunavaju se zakonske zatezne kamate koje iznose na godišnjoj razini 15 %.

 

Pogledajet što točno piše u vašoj sudskoj presudi a odnosi se na dugovanje koje nije do sada uplaćeno,pa kad znate kad je dan dospjeća,onda je jednostavno na današnji dan ili neki budući izračunati zakonsku zateznu kamatu.

(Npr.iznos dugovanja je 1000 kuna i taj iznos je dospio dana 15.08.2008.g. te nije uplaćen.Ako se navedeni iznos upalti npr.dana 15.10.2008.g.,dva mjeseca (60 dana) kasnije,zakonske zatezne kamate su: 1000 kuna x 15%= 150 kuna za 1 godinu (365 dana),a za 60 dana su: 60x150/365=24,65 kuna.Tako možete izračunati zakonske zatezne kamate na duže i kraće periode..

 

Ako sada ne pokrenete ovršni postupak vi ne gubite kamate na potraživanje koje je dospjelo,dapače novčani iznos koji se odnosi na kamte svaki dan sve više raste,te će se na kraju obračunati zaključno s danom uplate dugovanja,kad do toga dođe.

 

Osobno sam mišljenja kao i vaš odvjetnik, da nemate potrebu sada pokrenuti ovršni postupak ukoliko ste sigurni da ovršenik nema vlastitu imovinu.

Međutim kada ovršenik stekne imovinu npr darovanjem ili nasljeđivanjem,bilo da se zaposli,da prima mirovinu i.t.d. onda ovršni postupak ima smisla kako bi se naplatila potraživanja s zakonskim zateznim kamatama,a što se tiče zastare veće sam naveo kao je to regulirano Zakonom o obveznim odnosima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija