Jump to content

invalidska mirovina...


baranjac63

Preporučene objave

Liječim se od ptsp-a, oko godinu dana. Nedavno sam dobio privremeno riješenje od mirovinskog, određen mi je omjer, 20% vojno 80% ostalo profesionalna mirovina. Branitelj bez statusa dragovoljca od 91-96g. Po zvanju sam viši policajac sa 32 god. mirovinskog radnog staža. Molim da mi netko odgovori, kolika bi mi iznosila mirovina i da li mi je povoljnija prijevremena policijska. Unaprijed zahvalan!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemaš status dragovoljca, nemaš status HRVI (ne vidim da si to napisao), a omjer rat-mir je samo 20% u svezi DR-a i, da stvar bude još gora profesionalna nesposobnost. Dakle, situacija glede visine invalidske mirovine ti baš i nije sjajna. Ispada (po mom izračunu) da bi imao oko 2600-2700 kuna invalidske mirovine. Međutim morao bi nastaviti sa liječenjem, očekivati reviziju-kontrolu na mirovinskom, možda ostaneš bez vozačke dozvole, ne možeš dići kredit jer ti je dijagnosticiran PTSP (u bankama traže rješenje o mirovini, a tamo piše da imaš dijagnosticiran PTSP) i tko zna što još.

 

Ali, opet možeš, kako sam već naveo nastaviti sa liječenjem i nakon (preporučio bih) godinu dana opet obnoviš postupak u HZMO, ali morao bi odraditi bar dnevnu bolnicu ili ležanje, opet psihološko testiranje, redovno mjesečno na kontrole i da bi se nadao utvrđivanju opće nesposobnosti trebalo bi da bude evidentirano u tvojoj liječničkoj dokumentaciji pogoršanje bolesti, pa bi tako mirovina bila nešto povoljnija.

 

Glede prijevremene policijske mirovine to ti je teško izračunati, ali odprilike prepoloviš tvoja dosadašnja primanja i tu i tamo to je to.

 

Nezgodno ti je što nemaš status dragovoljca i HRVI, a utvrđenu profesionalnu nesposobnost.

 

Redovna policijska mirovina ti opet otvara vrata kod ostvarivanja nekih pogodnosti koje ne bi mogao realizirati sa invalidskom mirovinom zbog dijagnosticiranog PTSP-a.

 

Tvoje je da razmisliš i odlučiš.

Ja ti neću ništa preporučiti da ne bi poslije bilo ovo ili ono i da te netko nagovorio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

pozdrav kolega,posto san u slicnoj situaciji,da ne lutam puno, mozes mi odgovorit koliko triba vrimena od komisuje u sarengradskoj do tog privremenog rjesenja od hzzo i kad je u toj situaciji krajnji moment aktivirat prijevremenu policijsku ako omjer rat-mir ne bi bio povoljan,jer sam danas dobio rjesenje o 100% bolovanju pa mi se bas ne zuri u mirovinu iman puno kredita da mi se jos malo izvuc.pravnica u pu kaze sve do pravomocnog rjesenja invalidske mirovine(koja je to) nije mi bas jasno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav kolega mrljavac drago mi je da ste zivi(online)jedna informacija i nekoliko pitanja ako vam se da.danas sam dobija rjesenje za 100% bolovanje,vidim na forumu kolege s time imaju velikih problema,u mjesec dana od podnosenja zahtjeva i to prilozena med.dokumentacija,ratni put samo od policije ,bez garde(nije gotov) i to je to.

da li znate koliko vremena prodje od komisije mup za procjenu radne sposobnosti do pravomocnog rjesenja o mirovini(okvirno) i koliko treba vremena da mi isplate zaostatke za bolovanje jer mi je priznato od dana otvaranja bolovanja tj,11.07 godine,hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To ovisi o Vašem liječniku opće prakse. U pravilu Vas ne bi smio držati dugo na bolovanju iako Vama odgovara da to traje što duže zbog toga što Vam je bolovanje plaćeno 100%.

 

Nakon 6 mjeseci do godinu dana bolovanja trebao bi Vas poslati na procjenu radne sposobnosti jer ima i on svoja nadzorna tijela te Vas ne smije dugo držati na bolovanju, a i mora Vas odprilike svaka 3 mjeseca (kako koga) slati na liječničko povjerenstvo za produženje bolovanja.

 

Za zaostatke se do sada uglavnom čekalo oko 2-3 mjeseca (ali i to nije kod svakog isto).

 

Nemojte zaboraviti da jedanput godišnje imate pravo od MUP-a na jednokratnu novčanu pomoć ako ste neprekidno na bolovanju duže od 3 mjeseca.

 

Provjerite i u sindikatu dali isplaćuju neku pomoć. Prije su isplaćivali pa su prestali isplaćivati (provjerite kod sindikalnog povjerenika).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav kolega. I sam imam sličnu dilemu, naime, imam 100% plaćeno bolovanje od 5. mjeseca 2007. godine, plp u šarengradskoj u 1. mj. 2008. godine-produžetak liječenja. U međuvremenu do danas svaki mjesec liječnička komisija HZZO-a za produženje bolovanja, svaki mjesec kontrola po psihijatru u mom gradu i po psihijatru u reg.centru za psihitraumu u županijskom centru, jedno bolničko liječenje u reg.centru, i sada je sva dokumentacija poslana u ZG u šarengradsku na ponovno vještačenje, a soc. radnica u mojoj upravi kaže da me možda i neće zvati u ZG već će samo donijeti rješenje o nesposobnosti.....Iza toga slijedi rješenje iste komisije o zadržavanju svih prava iz radnog odnosa slijedeće tri godine (po zakonu o policiji) i u tom vremenu nadležna komisija HZZO-a trebala bi odlučiti o umirovljenu po osnovama profesionalne ili opće invalidnosti...Uglavnom koliko je meni soc. radnica objasnila, do tada se prima 100% plaće koja se računa po 6 mjesečnom prosjeku prije odlaska na bolovanje (znači sa svim dodacima) a od donošenja rješenja komisije u šarengradskoj računa se po osnovici radnog mjesta i zvanja (bez dodataka).

E sad ono glavno, s obzirom da imam i ja dovoljno staža za prijevremenu mirovinu (36 godina, dragovoljac,narednik)biti će potrebno nakon što vještak na HZZO-u donese mišljenje o omjeru rat/mir, to naravno doznati a nakon toga procijeniti što i kako napraviti.....eto ima nas još s tim i takvim dilemama...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na odgovorima vec mi je pomalo jasnije stanje time da mi je povjerenstvo hzzo zatrazilo provjeru radne sposobnosti od mup komisije ali se sve pomalo rasteglo ne mojim krivicom,dok je lijecnica pripremila dokumente,pa je malo socijalna u pu kasnila itako, mozda sam se malo krivo izrazija po pitanju odlaska u mirovinu ali u ovome svom jadu i skupljanju mrvica svaka kuna vise dobro dodje jer iman osjecan kad san na povjerenstvu ka da prosin od njih nesto tako nas gledaju,jos jednom hvala ako necemo jedni drugima pomoc ko ce.ako moze kolega drajo navest po kojoj je osnovi ostvario 100% i uspio produzit lijecenje naravno ako nije pre osobno pitanje ja sam na f 43.1

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

isto f 43.1 i još f 62.0, ustvari kod odlaska prvi put na plp nisam imao bolničko liječenje zato je vještak u šarengradskoj produžio liječenje uz traženje da bolničko liječenje isključivo bude odrađeno u reg. centru za psihotraumu, nakon čega sam se tamo prijavio i na listi bio 637 (haha), čekao godinu dok dođem na red i sad kad je to odrađeno papiri su išli ponovo na plp, ostalo znate....očekujem ponovo poziv ili odluku ovaj ili slijedeći mjesec pa ću javiti rezultat, pozdrav..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e kolega tu lezi zec koji mi nije jasan,po zakonu o policiji zadrzavamo pravo na primanja do rjesenja o mirovini a najvise 3 godine .obzirom da se ovo u mom slucaju rasteglo vec na godinu dana pa smatram da cu najkasnije u veljaci na povjerenstvo zanima me ako imas sigurne informacije posto ce me 99% proglasit nesposobnim

ukratko

privremeno rjesenje o invalidskoj mirovini od hzzo od sarengradske oko 3-4 mjeseca?

da li je moguce aktivirat ovu prijevremenu policijsku izmedju plp i drugostupanjskog rješenja jer pravnica u pu tvrdi da se ista moze aktivirat sve do pravomocnog rjesenja bilo koje druge mirovine.puno se dvojim gledam poradi obitelji rjesit status sto povoljnije da se poslije nebi griza e moga san iako mi ova situacija s puno nejasnoca jako puno trosi zivca a u jako sam losoj financijskoj situaciji kao i mnoge kolege(puno kredita,2 skolarca)triba to prizivit i sacuvat bar malo zdravlja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 54.

 

(1) Službenik i namještenik ima pravo na pomoć u slučaju:

– bolovanja dužeg od 90 dana – jednom godišnje u visini jedne proračunske osnovice,

– nastanka teške invalidnosti službenika i namještenika, malodobne djece ili supružnika službenika i namještenika – u visini jedne proračunske osnovice,

– rođenja djeteta u visini 50% jedne proračunske osnovice.

(2) Nastanak invalidnosti službenika i namještenika i supružnika utvrđuje se dostavom pravomoćnog rješenja o općoj nesposobnosti za rad.

(3) Nastanak invalidnosti malodobnog djeteta utvrđuje se pravomoćnim rješenjem o invalidnosti nadležne službe socijalne skrbi.

(4) Radi pokrića participacije pri liječenju i radi kupnje, odnosno pokrića participacije prilikom nabave medicinskih pomagala, odnosno lijekova, koja pomagala i lijekovi su prema preporuci nadležnog liječnika specijaliste po pravilima medicinske struke prijeko potrebni i nenadomjestivi za službenika i namještenika, dijete ili supružnika, službeniku i namješteniku pripada u visini plaćenog iznosa, a najviše do iznosa jedne proračunske osnovice jednom godišnje.

 

Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike (93/08)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

matta je napisao:

e kolega tu lezi zec koji mi nije jasan,po zakonu o policiji zadrzavamo pravo na primanja do rjesenja o mirovini a najvise 3 godine .obzirom da se ovo u mom slucaju rasteglo vec na godinu dana pa smatram da cu najkasnije u veljaci na povjerenstvo zanima me ako imas sigurne informacije posto ce me 99% proglasit nesposobnim

ukratko

 

Pravo iz članka 97 Zakona o policiji počinje ti teći od dana kada ti Prvostupna zdravstvena komisija MUP-a utvrdi zdravstvenu nesposobnost za poslove policijskog službenika zbog oboljenja koje je nastupilo povodom obavljanja službe.

 

Dakle bez obzira koliko si prije bio na bolovanju rok od tri godine počinje tek od tada.

 

Znači od tada zadržavaš plaću i druga prava iz službeničkog odnosa do donošenja pravomoćnog rješenja o pravu na mirovinu.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano za isplatu po kolektivnom ugovoru iz članka 54.Da li to mogu ostvariti i pripadnici gardijskih brigada koji su otišli prije stupanja na sngu toga kolektivnog ugovora?Vidim da policajci mogu i u rješenjima im piše bivšem pripadniku MUP-a isplaćuje se...Dali je neko iz vojske to dobio?A da je otišao u mirovinu prije stupanja na snagu toga kolektivnog ugovora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neka moja saznanja su takva, da je HZZMO dobio interni naputak, da naknadno dostavljenja zvanja neće uzimati u obzir za izračun mirovine. Znači kad ostvariš status HRVI, po Pravilniku Mup-a, imaš pravo na uvećano, tj, usklađeno policijsko zvanje s vojnim činom, (dva zvanja više), no po ovome HZZMO ti neće to uzeti u obzir, osim promjene koeficijenta za status HRVI-a, a biti ćeš uskraćen za zvanje (Matta). Neću tvrditi da se u nekim POdručnim službama ne radi drugačije, ali u poslijednje vrijeme učestalo se susrećem s tim, da policajac koji je otišao prijašnjih godina u mirovinu, pa je to na kraju završilo s invalidskom mirovinom, HZZMO ni ne traži drugo zvanje, a kamoli da uzima uobzir koje ti Mup dodijeli, jer si ostvario HRVI i određuje se uvećano zvanje. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dsemovca u pravu si. HZMO gleda koji si čin imao u trenutku umirovljenja. Znači ako si naknadno dobio neki viši čin, neće ti to priznati.

Jedina stvar je da će ti priznati ukoliko je tvoj predmet u žalbenom postupku, tj nije konačan. Na pr, ako si se žalio na to rješenje da ti nije priznat čin na koji imaš pravo. Provjereno.

Isto tako će ti priznati i ukoliko je na tom rješenju kojim ti se prizna neki čin, naznačeno da ti se taj čin priznaje sa datumom koji je stariji od trenutka umirovljenja, ali to za MUP nije slučaj, jer oni naznačuju čin sa datumom priznavanja HRVI, a ako je netko prvo otišao u mirovinu, pa naknadno ostvario status HRVI, neće mu priznati čin koji će naknadno dobiti. Na žalost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija