Jump to content

nasljeđivanje u vanbračnoj zajednici


ivcy

Preporučene objave

moj otac živi u vanbračnoj zajednici već 5 godina,sa novom ženom kupio je novu kuću.kuća u kojoj ja,mama i sestra živimo je na njegovom ocu.tata još ima i brata.mama nema nikakva prava jer se rastala od tate,a kuća je na njegovom ocu.kada djed umre pola kuće je na tati ,a pola na njegovom bratu.kakva su naša prava s tim da mi živimo tu sa djedom iu brinemo se za njega,ali on ne želi napraviti oporuku i nama ništa ostaviti?ima li tatina vanbračna supruga pravo na pola njegovog dijela mada su mama i tata zajedno ulagali u stan na katu,a mama je ostala bez ičega.kakva su moja i sestrina prava?mora li tata napraviti oporuku da nama ostavlja svoj dio kako njegova vanbračna supruga ne bi imala pravo na djedovu imovinu.oni su skupa 5 godina.molim vas pomozite. :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vašeg oca nasljeđujete vi kao djeca i izvanbračna supruga, na jednake dijelove, s time da izvanbračna supruga može mati i dodatno pravo na izdvajanje iz ostavine oca dijela imovine kao svoje izvabračne stečevine.

Ako otac napravi oporuku u vašu korist, izvanbračna supruga svejedno ima pravo barem na nužni dio. Nužni dio je isključen ako otac s vama sklopi npr. ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju.

Vaša majka nije zakonski nasljednik.

Recite, zar imovinski odnosi vaših roditelja nisu regulirani i riješeni prilikom razvoda?

Ukoliko kuća u koju je majka ulagala stoji na vašeg djeda, ona tome ne dobiva nikakva nasljedna ili vlasnička prava. Može eventualno pokušati dokazivati vrijednost uloženog, te tražiti od djeda naknadu, pod uvjetima određenim zakonom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ta vnbračna supruga to nije zaslužila jer je stara gotovo kao ja-njegova kćer,a tata je s njom skupa kupio kuću,i na to bi trebala imati pravo,a na našu djedovinu ne bi.ali taj zakon je nepravedan pogotovo prema bivšim ženama.mami se ne isplati dokazivati jer njoj nitko njezin trud i 20 godina u toj kući ne bi isplatio.nisu ništa riješili nakon razvoda,mama ima mirovinu 1000kuna i od toga ne bi mnogla živjeti,pa radi u švic.-čuva djecu iako je lošega zdravlja.inače ostala je u toj kući i nastavila se brinuti za djeda,ali on to ne razumije i ne želi nama ništa prepisati da ga sinovi ne bi mrzili,a uopće se ne brinu za njega oni nego mi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Djed ne želi ostaviti nama jer ima još dvoje unučadi od drugoga sina,jedino da se ja i sestra dogovorimo da isplatimo strica,ali što ako tata na to ne pristane.opet je sve toliko komplicirano,da isplatimo skupa strica,i još jedna drugu iz kuće.za taj novac može se kupiti stan ili vlastita kuća.Kuća ima 120 m2i dva stana-doljnji i gornji kat i veliko dvorište,te potkućnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija