Jump to content

Prijava prebivališta nakon kupnje nekretnine


Mirko55

Preporučene objave

Kupio sam stan i, pošto mi je prva nekretnina, oslobođen sam poreza za 50 kvadrata stana, ostatak ću platit.

Zanima me da li me zakon obvezuje prijaviti boravište na adresi kupljenog stana budući da se neko vrijeme ne planiram preseliti u taj stan.

Pitam zato što se stan nalazi u drugoj županiji od one u kojoj sam trenutno prijavljen (stan je u Gradu Zagrebu, a ja sam prijavljen u zagrebačkoj županiji) i trenutno mi odgovara dobivati veći dodatak za prijevoz i plaćati manji prirez, ali zanima me da li mogu i na ovaj način dobiti povrat poreza.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na osnovu kupoprodajnog ugovora možete (a ne morate) prijaviti prebivalište ili boravište na novoj adresi.

 

Ukoliko boravite na novoj adresi, a niste prijavili boravište, ukoliko vam se dokaže prekršaj možete biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 20 do 50 DEM. 50 DEM / 1,95583 x srednji tečaj EUR po NBH.

 

Ako namjeravate boraviti na novoj adresi više od 30 dana dužni ste je prijaviti u roku od 8 dana. Ukoliko prijavljujete prebivalište, danom odlaska iz starog prebivališta dužni ste se odjaviti i prijaviti na novu adresu u roku od 8 dana, a ukoliko se ne prijavite na novoj adresi u tom roku, odjava će se smatrati nevažećom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko želite biti oslobođeni plaćanja poreza prve nekretnine jedan od uvjeta je i taj da budete prijavljeni na toj adresi. Nema izmotavanja, ako niste na toj adresi porezna vas NEĆE osloboditi poreza. Uostalom kod prijavljivanja kupnje nekretnine u poreznoj upravi, recite da vam je to prva nekretnina i oni će vam točno reći šta im treba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija