Jump to content

vožnja bez instruktora


damir2310

Preporučene objave

bok svima. unaprijed se želim izvinuti za mozda loš jezik.

živim u švicarskoj i kod nas je sljedeca situacija: teorija se uči doma uz knjigu ili cd i položi se test nakon prijave i bez termina. nakon položenog ispita punoljetna osoba poštom dobije dozvolu za vožnju. s istom smije na cestu ako ima u autu suvozača koji ima najmanje 23 godine i koji vec barem 3 godine ima vozačku dozvolu. znači ta osoba ne treba biti instruktor.tako je i u njemačkoj i austriji.sad me zanima smijem li i u hrvatskoj s tom dozvolom i npr svojim ocem kao suvozačem voziti auto.

unaprijed hvala i pozdrav

damir

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo na upravljanje vozilom određene kategorije dobija se ispunjavanjem uvjeta polaganja ispita u auto školi. Ukoliko policijski službenici vas zateknu da upravljate vozilom prije nego što ste stekli pravo, uz novčanu kaznu može te dobiti i kaznu zatvora. Ukoliko prouzročite prometnu nezgodu, oštećenom će biti isplaćena naknada, a od vas će se regresirati isplaćen iznos, troškovi i kamate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica, jeste li sigurni? Ne vrijede li za ovakve stvari zakoni drzave iz koje vozac potjece? Isto kao sto za nas vrijede propisi za zimsku opremu kad idemo, primjerice, u Sloveniju?

 

@damir2310 - Preporucio bih vam da kontaktirate autoklub u Svicarskoj i pitati ih za savjet. Isto tako, ako mozete dobiti medjunarodnu vozacku dozvolu, bilo bi vam lakse.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

predlazem damiru2310 da isti ovakav upit posalje u MUP koji ce mu dati odgovor u relativno kratkom roku.

 

MUP komunicira putem emaila i tocna informacija ce vrlo brzo stici i do svicarske.

kasnije takvu "eventualnu dozvolu voznje" treba imati u autu i pokazati je prilikom policijske kontrole jer se vrlo lako moze dogoditi da policajac ne ce znati kako postupiti u ovakvom slucaju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isprava koju strani državljanin posjeduje kod nas se zove knjižica kandidata za vozača. Tu knjižicu instruktor mora posjedovati kod sebe zajedno sa uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti svo vrijeme dok se vrši obuka za vozača. Kandidat za vozača smije upravljati samo u društvu sa instruktorom ili pod njegovom neposrednom prismotrom na ograđenom poligonu.

 

Sukladno čl. 41. st. 1. točke c Međunarodne konvencije o prometu na cestama pod vozačkim ispravama NE SMATRAJU SE ISPRAVE UČENIKA VOZAČA.

 

Ukoliko se osoba zateče da upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje primjenjuje se čl. 216. st. 6. ZSPC-a i po mogućnosti čl. 134. i čl. 135. Prekršajnog zakona.

 

 

 

ZAKON O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

Članak 196.

(1) Motornim vozilom i tramvajem u prometu na cesti može samostalno upravljati samo osoba koja ima važeću vozačku dozvolu izdanu u Republici Hrvatskoj, inozemnu vozačku dozvolu ili međunarodnu vozačku dozvolu, za onu kategoriju vozila kojom upravlja u prometu na cesti.

 

K O N V E N C I J A

O SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA

"Službeni list SFRJ - Međunarodni ugovori", br. 6/78

Član 41

Važnost vozačkih isprava

1 Strane ugovornice priznaće:

a) svaku dozvolu koja je sastavljena na njihovom jeziku ili jednom od njihovih jezika ili nije sastavljena na jednom od tih jezika, ukoliko je propraćena overenim prevodom,

b) svaku nacionalnu dozvolu koja je u skladu sa odredbama Priloga 6 ove konvencije,

c) ili svaku međunarodnu dozvolu koja je u skladu sa odredbama Priloga 7 ove konvencije, kao važeću na svojoj teritoriji za upravljanje nekim vozilom koje ulazi u kategorije na koje se isprava odnosi, pod uslovom da je odgovarajuća isprava važeća i da ju je izdala druga strana ugovornica, neka od njenih teritorijalnih jedinica ili neko udruženje koje je ovlastila ta druga strana ugovornica ili jedna od njenih teritorijalni jedinica. Odredbe ove tačke ne primenjuju se na isprave učenika vozača.

Prilog 6

 

NACIONALNA VOZAČKA DOZVOLA

 

1 Nacionalna vozačka dozvola je list formata A7 (74 X 105 mm - 2,91 X 4,13 palca) ili presavijen na dva dela list ovog formata (148 X 105 mm - 5,82 X 4,13 palca) ili na tri dela (222 X 105 mm - 8,78 X 4,13 palca). Ona je ružičaste boje.

 

2 Dozvola se štampa na jeziku ili jezicima koje propisuje organ vlasti koji je izdaje ili odobrava njeno izdavanje međutim na francuskom ona nosi naziv "Vozačka dozvola" sa ili bez naziva na ostalim jezicima.

 

3 Oznake na dozvoli napisane su rukom ili mašinom lsključivo latinicom ili tzv. engleskim kurzivom, ili ponovljene na taj način.

 

4 Dve strane na dozvoli treba da budu u skladu sa obrascima br. 1 i 2. Pod uslovom da se ne menja sadržina rubrika A, B, C, D i E imajući u vidu odredbe tačke 4. člana 41. ove konvencije, kao ni njihova oznaka slova, niti suština rubrika koja se odnosi na identitet nosioca dozvole, ova odredba se smatra kao zadovoljavajuća i u slučajevima kada se na ove obrasce unesu izvesne izmene, tako će se nacionalna vozačka dozvola koja odgovara obrascu iz Priloga 9. Konvencije o drumskom saobraćaju, sačinjene u Ženevi 19. septembra 1949. godine smatrati kao dozvola koja zadovoljava odredbe ovog priloga.

 

5 Nacionalno zakonodavstvo određuje da li dozvola treba ili ne da sadrži stranu br. 3. obrasca kao i dopunske podatke. Ako je predviđen prostor za upis promene mesta boravka, on treba da se nalazi pri vrhu, na poleđini strane br. 3, osim na dozvoli sastavljenoj prema obrascu iz Priloga 9. Konvencije od 1949 godine.

Prilog 7

 

MEĐUNARODNA VOZAČKA DOZVOLA

 

1 Dozvola predstavlja knjižicu formata A6 (148 x 105 mm - 5,82 x 4,13 palaca). Njen omot je siv, njene unutrašnje stranice su bele.

 

2 Lice i poleđina prvog lista omota saobrazni su odgovarajućim stranicama donjih obrazaca br. 1. i 2, one su odštampane na nacionalnom jeziku ili bar na jednom od nacionalnih jezika države izdavanja. Na kraju unutrašnjih stranica, dve uzastopne stranice odgovaraju donjem modelu br. 3. i odštampane su na francuskom jeziku. Unutrašnje stranice ispred ovih dveju stranica popunjavaju se na više jezika, i to prve dve stranice obavezno na engleskom, španskom i ruskom jeziku.

 

3 Rukom ili mašinom upisani podaci na dozvoli biće latinicom ili tzv. engleskim kurzivom.

 

4 Strane ugovornice koje izdaju ili odobravaju izdavanje međunarodnih vozačkih dozvola čiji je list omota odštampan na jednom jeziku koji nije ni engleski, ni španski, ni francuski, ni ruski, dostaviće generalnom sekretaru Organizacije ujedinjenih nacija prevod teksta donjeg obrasca br. 3 na jedan od ovih jezika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica je napisao:ZAKON O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

Članak 196.

(1) Motornim vozilom i tramvajem u prometu na cesti može samostalno upravljati samo osoba

 

je li to samostalna vožnja ako sam vezan za 23 godišnjeg suvozača? stvar je u tome da ja nisam sâm i da me netko prati sjedeći pored mene. no poslat ću pitanje mup-u kao što je predložio ljutko. uostalom ja sam hrvatski državljanin rođeni u švicarskoj.

hvala svima na pomoći i savjetima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija